Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσφέρει τεχνική εμπειρογνωμοσύνη για να βοηθήσει εννέα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, να υποδεχθούν τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσφέρει τεχνική εμπειρογνωμοσύνη για να βοηθήσει εννέα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, να υποδεχθούν τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τα κράτη-μέλη που έχουν υποβάλει αίτημα υποστήριξης θα τη λάβουν τους επόμενους μήνες, τονίζει η Επιτροπή. Πρόκειται για το Βέλγιο, την Κύπρο, την Τσεχία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε: «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση.
Είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε όσους φεύγουν από τον πόλεμο και αναζητούν ασφάλεια στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι τους παρέχεται πρόσβαση σε στέγαση, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και θέσεις εργασίας. Με το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τα κράτη μέλη για να γίνει αυτό ομαλά και γρήγορα».
Η τεχνική εμπειρογνωμοσύνη παρέχεται στο πλαίσιο του μέσου τεχνικής υποστήριξης (Technical Support Instrument - TSI), το οποίο διαχειρίζεται η Επιτροπή. Θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη στην απορρόφηση κονδυλίων της ΕΕ για σκοπούς υποδοχής και ένταξης, καθώς και στην εφαρμογή της Οδηγίας για την Προσωρινή Προστασία. Θα βοηθήσει, επίσης, στη διευκόλυνση της αναγνώρισης των προσόντων και των διπλωμάτων των Ουκρανών προσφύγων προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδός τους στην αγορά εργασίας της ΕΕ και προσαρμόζοντας τα σχολικά τους προγράμματα στις ανάγκες των Ουκρανών μαθητών.
Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Μαρτίου 2022, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Επιτροπή απηύθυνε ειδική έκκληση για την υποστήριξη των κρατών μελών που υποδέχονται πρόσφυγες από την Ουκρανία. Τα αιτήματα που υποβλήθηκαν από τα κράτη-μέλη έχουν πλέον αξιολογηθεί και εγκριθεί από την Επιτροπή, η οποία βοηθά ήδη την Κροατία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες και την Πορτογαλία στο πλαίσιο των εμβληματικών έργων υποστήριξης
«Ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στα κράτη μέλη της ΕΕ». Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτά τα έργα βελτιώνουν την ικανότητα των εθνικών διοικήσεων να παρέχουν ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές υπηρεσίες ένταξης και να βοηθούν στη διατήρηση ταλέντων και στη διευκόλυνση της πρόσβασης υπηκόων τρίτων χωρών στην αγορά εργασίας. Η υποστήριξη της TSI συμπληρώνει το έργο των οργανισμών της ΕΕ και ειδικότερα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασύλου (EUAA) που δραστηριοποιείται στη Μάλτα, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κύπρο, τη Ρουμανία, το Βέλγιο, τη Λετονία και τη Λιθουανία και σύντομα στην Τσεχία και την Ολλανδία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ