Κόσμος
Τρίτη, 17 Μαΐου 2022 18:12

Τα βρετανικά σχέδια για τη Β.Ιρλανδία - Μια δύσκολη εξίσωση

Ήταν Ιούνιος του 2016 όταν το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε να εγκαταλείψει τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και κάπου εκεί άρχισαν και τα καινούρια προβλήματα μεταξύ των δύο. Ας μην ξεχνάμε ότι ο λόγος που η Τερέζα Μέι έχασε την πρωθυπουργία ήταν ακριβώς επειδή δεν μπόρεσε να εφαρμόσει το Brexit.

Ήταν Ιούνιος του 2016 όταν το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε να εγκαταλείψει τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και κάπου εκεί άρχισαν και τα καινούρια προβλήματα μεταξύ των δύο. Ας μην ξεχνάμε ότι ο λόγος που η Τερέζα Μέι έχασε την πρωθυπουργία ήταν ακριβώς επειδή δεν μπόρεσε να εφαρμόσει το Brexit.

Ο βρετανικός λαός ψήφισε ως αρμόδιο για την επίλυση αυτού του προβλήματος τον Μπόρις Τζόνσον. Εκείνος, σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, υπέγραψε το Δεκέμβριο του 2019 το πολυσυζητημένο Πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας και ουσιαστικά έφερε εις πέρας μια συμφωνία ειρήνης στη μετά- Brexit εποχή. Να όμως που ακόμη δεν έχει τίποτα επιλυθεί, αφού το εν λόγω Πρωτόκολλο έφερε προβλήματα στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Ο γρίφος της Ιρλανδίας

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελείται από τέσσερα έθνη: της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Β. Ιρλανδίας. Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών μπορεί να εξασφάλισε τη συνέχιση του ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Β. Ιρλανδίας με την υπόλοιπη Ιρλανδία (η οποία βρίσκεται στην ΕΕ) αλλά δημιούργησε «σκληρά σύνορα» μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία) και Β. Ιρλανδίας, καθώς πλέον πρέπει να ελέγχονται τα προϊόντα που διακινούνται μεταξύ τους και το κατά πόσο ανταποκρίνονται στα πρότυπα της ΕΕ.

Ως αποτέλεσμα αρκετοί στη Β. Ιρλανδία, κυρίως όσοι εκφράζονται πολιτικά από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), νιώθουν αποκομμένοι από την χώρα τους. Χάνοντας μάλιστα την πρωτοκαθεδρία στις εκλογές, μετά από δεκαετίες, ο ηγέτης του DUP, Τζέφρεϊ Ντόλαντσον, αρνείται να συνεργαστεί με το Sinn Fein αν το ζήτημα του Πρωτοκόλλου δεν επιλυθεί, οδηγώντας τη χώρα σε ακυβερνησία.

 

Μονομερείς ενέργειες του Λονδίνου;

Σήμερα λοιπόν, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει ισορροπίες μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, αλλά και στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας ετοιμάζεται να παραθέσει εντός του βρετανικού Κοινοβουλίου τη στρατηγική της κυβέρνησης για το πώς θα παρακάμψει σημεία της συμφωνίας που υπεγράφη μετά το Brexit. Όμως οι σημερινές εξαγγελίες βαδίζουν σε μονοπάτια μονομερών ενεργειών και για πολλούς μπορούν να οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΒ και ΕΕ. «Επιλέξτε το δρόμο των διαπραγματεύσεων και όχι των μονομερών ενεργειών», διαμηνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρόλα αυτά, ο Μπόρις Τζόνσον και η Λιζ Τρας επιμένουν ότι κύριος στόχος τους είναι να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με την ΕΕ, για αυτό δεν θα κατατεθεί σήμερα προσχέδιο νόμου, όπως υπολογιζόταν, αλλά μία ευρύτερη στρατηγική. Μάλιστα ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρέθηκε χθες στη Β. Ιρλανδία, επανέλαβε ότι «δεν θέλουμε να καταργήσουμε το Πρωτόκολλο, πιστεύουμε ότι μπορεί να διορθωθεί συναινετικά με τους φίλους και εταίρους μας».

Σήμερα, νωρίς το πρωί, συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο, με τον Αρμόδιο Υπουργό για τη Β. Ιρλανδία, Μπράντον Λούις, να εκτιμά μέσω του BBC ότι υπάρχουν τρόποι για να βρεθεί η χρυσή τομή, όπως «η ιδέα ενός πράσινου δρόμου που θα επιτρέπει σε συγκεκριμένα προϊόντα να μην ελέγχονται». Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Σίμον Κόβνεϊ θέλησε να υπενθυμίσει ότι «η παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν είναι απάντηση για την επίλυση του Πρωτοκόλλου».