Κυκλοφορούν πολλές ιστορίες για φαντάσματα πρώην προέδρων που περιφέρονται στον Λευκό Οίκο, αλλά αυτό του Αβραάμ Λίνκολν κερδίζει τα λευκά στοιχειά, ίσως λόγω αφήγησης από έναν μάστορα του λόγου με παροιμιώδες χιούμορ, γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Κυκλοφορούν πολλές ιστορίες για φαντάσματα πρώην προέδρων που περιφέρονται στον Λευκό Οίκο, αλλά αυτό του Αβραάμ Λίνκολν κερδίζει τα λευκά στοιχειά, ίσως λόγω αφήγησης από έναν μάστορα του λόγου με παροιμιώδες χιούμορ.
Ο Τσόρτσιλ έμενε στην κρεβατοκάμαρα του «τίμιου Έιμπ» κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αφότου έκανε ένα απολαυστικό μπάνιο, περπάτησε γυμνός και είδε τον αλλοτινό ένοικο να ακουμπά στο τζάκι. Αντάλλαξαν βλέμματα, μάλλον αμήχανα, και ο πολυμήχανος Τσόρτσιλ, εν αδαμιαία περιβολή -μην το ξεχνάμε- φέρεται να έσπασε τη σιωπή λέγοντας ατάραχα: «Καλησπέρα, κύριε πρόεδρε. Νομίζω ότι με βρίσκετε σε μειονεκτική θέση».
Τα θυμίζω αυτά για τους βιαστικούς, που υφαίνουν μεγάλες αφηγήσεις, χωρίς, όμως, να δέχομαι ότι βρισκόμαστε σε μειονεκτική θέση. Είμαστε μάλλον γυμνοί από μέτρο. Άλλοι φορτωμένοι με μεγάλες προσδοκίες, άλλοι με πυρά για πανάκριβες φωτογραφίες. Εντάξει, δεν είναι μυστικό. Μια επίσκεψη στην 1600 Pennsylvania Avenue κοστίζει και ο Τραμπ το 2017 το είπε ανοικτά: «Συνεργαζόμαστε σε πολλούς τομείς, όπως είναι η αναβάθμιση των F-16, που θα στοιχίσει 2,4 δισ. δολάρια».
Είναι τουλάχιστον αφέλεια να θεωρούμε ότι έχουμε ισότιμες σχέσεις με την Ουάσιγκτον, ακόμα κι αν ισχύει ότι «η Ελλάδα είναι ο βασικός εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή».
Έτσι, απλά; Ρωτήστε τα φαντάσματα των Ελλήνων πρώην πρωθυπουργών που περιφέρονται στο Οβάλ Γραφείο -επτά μετά τη μεταπολίτευση και δέκα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τον νυν να ισοφαρίζει το σκορ του Κώστα Σημίτη, που συνάντησε δύο ενοίκους του Λευκού Οίκου- πόσα απίδια έβγαλαν τα ταξίδια τα υπερατλαντικά. Μία χειραψία, συμπάθεια, συμπαράσταση, διαπίστωση χημείας ή απαρχή μιας προσωπικής φιλίας, που σφραγίστηκε και με φιλοξενία, συμφωνία περί διαφωνίας ή «άριστο κλίμα» με μετέωρο βήμα, πλην τον Δεκέμβριο του 1946, όταν ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης ζήτησε αμερικανική βοήθεια και τρεις μήνες αργότερα, εγκαινιάστηκε το Δόγμα Τρούμαν.
Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, μα μετρά τι έρχεται μετά τα επικοινωνιακά.