O ασιατικός γίγαντας δημιουργεί την δική του «αλυσίδα» κρυπτογράφησης στον ψηφιακό κόσμο
Όταν το 2008 ακούστηκε για πρώτη φορά ο όρος κρυπτονόμισμα μαζί του εισήλθε στην βιομηχανία της τεχνολογίας και ο όρος blockchain που αν και σημαίνει «αλυσίδα από μπλοκ» συνηθίσαμε μιλάμε για «το» blockchain και όχι «η» blockchain όπως θα ήταν το απόλυτα ορθό.
Τι είναι λοιπόν αυτή η αλυσίδα και γιατί αποτελεί το μέλλον του online κόσμου; Η ιδέα για το blockchain έπεσε στο τραπέζι το 1982 και η ιδέα αυτή σχηματοποιήθηκε ως προς τις αρχές λειτουργίας της εννέα χρόνια μετά. Βέβαια έπρεπε να περάσουν άλλα δεκαεπτά χρόνια για να βρει το blockchain την πρώτη του εφαρμογή που ήταν το Bitcoin.
Το blockchain είναι μια αλυσίδα που αποτελείται από κρίκους (μπλοκ) κάθε ένας εκ των οποίων περιέχει κρυπτογραφημένα δεδομένα. Κάθε μπλοκ είναι συνδεδεμένο με το προηγούμενο μπλοκ με τρόπο τέτοιο ώστε να μην μπορεί κάποιος να παρέμβει σε ένα μπλοκ για να πραγματοποιήσει κάποια αλλαγή σε αυτό. Αν καταφέρει κάποιος να αλλάξει ένα μπλοκ θα πρέπει να αλλάξει ταυτόχρονα και όλα τα μπλοκ που έπονται προσπάθεια που λόγω της κρυπτογράφησης θεωρείται από εξαιρετικά δύσκολη αν όχι επί της ουσίας αδύνατη. Οι εφαρμογές του blockchain είναι απεριόριστες και η τεχνολογία αυτή υπόσχεται μια πραγματική επανάσταση στην βιομηχανία της τεχνολογίας.
Η κινεζική φιλοδοξία
Το 2019 ο κινέζος ηγέτης Σι Τζι Πινγκ είχε δηλώσει ότι η Κίνα ενδιαφέρεται να «αρπάξει τις ευκαιρίες που προσφέρει το blockchain». Ξεκίνησε η προσπάθεια ανάπτυξης ενός κινεζικού και φυσικά κρατικά ελεγχόμενου blockchain το οποίο βρίσκεται πλέον στην φάση της ολοκλήρωσης του και των σχεδίων αξιοποίησης του από το Πεκίνο.
«Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία blockchain είναι τόσο ισχυρή που θα αλλάξει όχι μόνο το Internet αλλά και ολόκληρη την αρχιτεκτονική των πληροφοριακών συστημάτων» υποστηρίζει ο Γιφάν Χε, διεύθυνων σύμβουλος της Red Date Technology, μιας νεοφυούς εταιρείας με έδρα στο Χονγκ Κονγκ που αποτελεί ένα από τα τέσσερα ιδρυτικά μέλη του Blockchain Service Network (BSN) το οποίο είναι το όνομα του οργανισμού που έχει αναλάβει την ανάπτυξη κινεζικών τεχνολογιών blockchain. Άλλο ιδρυτικό μέλος είναι η κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Κίνας China Mobile.
Τα στελέχη του ΤBSN κάνουν λόγο για πολλούς τομείς αξιοποίησης των «αλυσίδων μπλοκ» που θα δημιουργήσουν. Στόχος είναι τα κινεζικά blockchain να τα χρησιμοποιήσουν στις υπηρεσίες ψηφιακών νεφών (cloud computing) κολοσσοί όπως η Microsoft και η Amazon αλλά θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν και εταιρείες για την ασφαλή λειτουργία του δικού τους ψηφιακού νέφους ή του εσωτερικού ηλεκτρονικού τους δικτύου.
Το πρώτο κινεζικό blockchain βρίσκεται στην τελικά φάση της ανάπτυξης του και θα λειτουργεί ως «γέφυρα» που θα επιτρέπει σε δύο διαφορετικά blockchain να συνεργάζονται μεταξύ τους αν χρειαστεί κάτι τέτοιο όπως για παράδειγμα, να συνεργαστούν τα συστήματα δύο τραπεζών που χρησιμοποιούν διαφορετικά blockchain. Το BSN έχει βλέψεις απόκτησης μεριδίου αγοράς με τα blockchain που θα δημιουργεί σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά η εξάρτηση του από την κινεζική κυβέρνηση αναμένεται να καταστήσει δύσκολη τη διείσδυση του τουλάχιστον στις ευρωπαϊκές αγορές, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία που η ζήτηση για τεχνολογίες blockchain αναμένεται να είναι υψηλή τα επόμενα χρόνια.