Με πλούσια ατζέντα -που θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα διμερών και μη ζητημάτων- θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Δεδομένο είναι πως θα γίνει αναφορά στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, καθώς ο Κ. Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από το ελληνικό έδαφος.
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Με πλούσια ατζέντα -που θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα διμερών και μη ζητημάτων- θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Στη συνάντηση είναι δεδομένο πως θα γίνει αναφορά στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από το ελληνικό έδαφος και ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται σταθερότητα.
Παράλληλα στον Λευκό Οίκο αναμένεται να συζητηθούν το ενεργειακό, η στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας του σχήματος 3+1) αλλά και ευρύτερα οι εξελίξεις στη γεωπολιτική σκηνή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Να σημειωθεί εδώ πως κεντρική θέση στις επαφές του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον θα έχουν και οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως αυτές των Pfizer και Microsoft.
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως σε μία κρίσιμη γεωπολιτικά συγκυρία αναγνωρίζεται η Ελλάδα ως αξιόπιστος και συνεπής εταίρος. Σημειώνουν δε πως η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία αποδεικνύει τον μακροχρόνιο χαρακτήρα στη δέσμευση των ΗΠΑ να επενδύσουν γεωπολιτικά στη χώρα μας, κάτι που ο πρωθυπουργός θα αναδείξει σε όλες του τις επαφές στην Ουάσιγκτον.
Να σημειωθεί πως μένει να φανεί αν θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα των F35, στα οποία υπενθυμίζεται δεν έχει «πρόσβαση» η Άγκυρα (λόγω της απόκτησης των S 400).
Ο κύκλος των επαφών στην αμερικανική πρωτεύουσα θα συνεχιστεί και αύριο, όπου θα υπάρξει ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Πληροφορίες αναφέρουν πως η ομιλία θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο. Επιπλέον, στο Κογκρέσο, ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, προέδρους σημαντικών Επιτροπών, αλλά και με πρόσωπα που στηρίζουν ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος.
Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για επίσκεψη ουσίας αλλά και ευρύτερου συμβολισμού των ιστορικών δεσμών των δύο χωρών. Μάλιστα μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο θα ακολουθήσει δεξίωση στον Λευκό Οίκο από το ζεύγος Μπάιντεν προς τιμήν του ζεύγους Μητσοτάκη, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.
Από την κυβερνητική πλευρά σημειώνεται πως η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αποτελεί και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να τιμηθεί η ομογένεια, ως γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρακαθήσει σε δείπνο που οργανώνουν 11 ομογενειακές οργανώσεις.
Στο ενεργειακό κομμάτι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα η κυβέρνηση, με δεδομένο άλλωστε τον στόχο της Ε.Ε. για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτό που επισημαίνεται είναι πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ως εκ τούτου να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, αλλά και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.