Ακόμη και οι χειρότερες αγορές έχουν κάποια ασφαλή καταφύγια. Τι έχει όμως απομείνει μέσα στη σημερινή «καταιγίδα»; Ο S&P 500 με πτώση 16% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, έχει κάνει τη χειρότερη έναρξη έτους από το 1970.
Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Ακόμη και οι χειρότερες αγορές έχουν κάποια ασφαλή καταφύγια. Τι έχει όμως απομείνει μέσα στη σημερινή «καταιγίδα»; Ο S&P 500 με πτώση 16% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, έχει κάνει τη χειρότερη έναρξη έτους από το 1970. Ο χρυσός, παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο, βρίσκεται στο «κόκκινο», το ίδιο και τα ομόλογα, που έχουν συγχρονιστεί απόλυτα με τις μετοχές. Σε ελεύθερη πτώση και τα κρυπτονομίσματα, με το bitcoin να έχει χάσει περισσότερο από το ένα τρίτο της αξίας του φέτος. «Υπάρχει ένα είδος παράλυσης» αναφέρει ο Γκρεγκ Σβένσον της επενδυτικής τράπεζας Brigg Macadam στο Λονδίνο.
«Μην κάνετε καμία κίνηση» συμβουλεύουν τους πελάτες τους διαχειριστές κεφ λαίου, με τον πληθωρισμό να παραμένει στα ύψη και την επιθετική νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ να προκαλεί τριγμούς στην οικονομία. Και εύλογα οι επενδυτές διερωτώνται εάν η αγορά έχει πιάσει «πυθμένα». Οι περισσότερες απόψεις συγκλίνουν στην άποψη ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μίας bear market που πασχίζει να βρει κατεύθυνση, με μικρά ριμπάουντ που κατευθύνονται από επιλεκτικές αγορές μετοχών οι οποίες έχουν υποστεί πτώση 70% έως 80%. Παραδόξως, όμως, οι επενδυτές δεν φαίνεται να έχουν ακόμη πανικοβληθεί, καθώς όλο και επανέρχονται, σε μια πράξη εξισορρόπησης, που κατά μεγάλο βαθμό αντανακλά τη γενικότερη αναπροσαρμογή στις νέες νομισματικές πολιτικές έως ότου υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τον πληθωρισμό.
Φυσικά δεν μπορεί να παραγνωριστεί ο αδιαμφισβήτητος νικητής, το δολάριο, που καταγράφει κέρδη 7% από τον Ιανουάριο. Πόσο όμως μπορεί να βοηθήσει τη σημερινή δύσκολη κατάσταση; Ένα ολοένα και αυξανόμενο δολάριο μπορεί να βοηθήσει τη Fed να αποθερμάνει τις τιμές και να υποστηρίξει τη ζήτηση για ξένα αγαθά, όμως την ίδια στιγμή απειλεί να ωθήσει σε άνοδο τις τιμές εισαγωγών άλλων οικονομιών, πυροδοτώντας τον πληθωρισμό τους και ανακυκλώνοντας το πρόβλημα. Και αυτό ακριβώς καταδεικνύει το ευμετάβλητο της σημερινής αγοράς, ο νικητής του σήμερα μπορεί να φέρει τη νέα κρίση του αύριο...