Κόσμος
Κυριακή, 15 Μαΐου 2022 14:44

ΝΑΤΟ: Όλοι λένε «ναι» στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας- Διαφοροποιείται η Τουρκία

Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ τάχθηκε υπέρ της άμεσης ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, κατά το χθεσινό άτυπο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Με μία εξαίρεση. 

Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ τάχθηκε υπέρ της άμεσης ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, κατά το χθεσινό άτυπο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Με μία εξαίρεση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μόνη ένσταση προέλθε από την Τουρκία, η οποία αναφέρθηκε σε φερόμενες σχέσεις των δύο χωρών με «τρομοκρατικές» οργανώσεις. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν βλέπει θετικά την ένταξη των δύο χωρών. Ο Ερντογάν εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις δραστηριότητες, και στις δύο χώρες, υποστηρικτών των Κούρδων αυτονομιστών μαχητών (PKK)΄. Ακολούθησε έπειτα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών που χαρακτήρισε απαράδεκτο να στηρίζουν οι σύμμαχοι την τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, είπε ότι η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν ούτε επιδιώκει κάποιο όφελος. Εξήγησε επίσης ότι οι ενστάσεις της Τουρκίας αφορούν την υποστήριξη της Σουηδίας στην κουρδική μαχητική ομάδα PKK. 

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι των δύο χωρών δηλώνουν ότι η Τουρκία δεν είχε εκφραστεί κατά των αιτήσεών τους, με τον πρόεδρο της Φινλανδίας, Σαούλι Νιινίστο, να δηλώνει μάλιστα ότι μίλησε με τον Ερντογάν πριν από έναν μήνα και ο Τούρκος ηγέτης του είχε πει ότι θα υποστήριζε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Επομένως, δήλωσε ότι είναι «μπερδεμένος» από τις αναφορές ότι ίσως η Τουρκία αντιταχθεί. Όπως είπε, είναι έτοιμος να του μιλήσει ξανά. «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια πολύ σαφής απάντηση, είμαι διατεθειμένος να έχω μια νέα συζήτηση με τον πρόεδρο Ερντογάν για τα προβλήματα που έχει θέσει», είπε χαρακτηριστικά. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, η οποία ανεφερε ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξουν εμπόδια για την ένταξη της χώρας της στο ΝΑΤΟ. «Δεν είχαμε καμία ένδειξη στο ΝΑΤΟ ότι θα υπήρχαν προβλήματα για την ένταξη της Φινλανδίας ή της Σουηδίας», είπε η Σάνα Μάριν. «Είμαστε ήδη αλληλένδετοι και στενοί εταίροι του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε. «Είδαμε κάποιες δηλώσεις ότι υπάρχουν ακόμα κάποια ερωτήματα, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις με τις χώρες... με πολύ ήρεμο τρόπο και να συζητήσουμε όλα τα θέματα που μπορεί να υπάρχουν», συνέχισε. 

Αντίστοιχα ήταν τα σχόλια της Σουηδής υπουργού Εξωτερικών Αν Λίντε, η οποία είπε ότι η Τουρκία δεν είχε εκφράσει ανησυχίες. «Εάν αποφασίσουμε για αυτήν την επιλογή, νομίζω ότι θα λάβουμε πολύ, πολύ ισχυρή υποστήριξη από μεγάλες, σημαντικές χώρες που είναι μέλη, και με τις οποίες η Τουρκία ενδιαφέρεται να έχει καλές σχέσεις», δήλωσε η Λίντε στο σουηδικό ραδιόφωνο την Παρασκευή.

Πάντως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ορισμένοι σύμμαχοι επισήμαναν ότι ενώπιον μιας ιστορικής στιγμής όπου απαιτείται ενότητα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, δεν θα πρέπει να εμφανίζονται αποκλίσεις.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε άλλωστε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Μίρτσεα Τζεοάνα, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα εξετάσουν με «εποικοδομητικό τρόπο» το αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας. «Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και εξέφρασε ανησυχίες που αντιμετωπίζονται μεταξύ φίλων και συμμάχων», δήλωσε, προσθέτοντας: «Είμαι βέβαιος ότι εάν αυτές οι χώρες αποφασίσουν να επιδιώξουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα μπορέσουμε να τις καλωσορίσουμε, να βρούμε όλες τις προϋποθέσεις για να επιτευχθεί συναίνεση», πρόσθεσε, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο.

Η ελληνική θέση, όπως εκφράστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, είναι ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα ενισχύσει το μέτωπο των αρχών της Δημοκρατίας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αρχές και αξίες, οι οποίες οφείλει να πρεσβεύει το ΝΑΤΟ.

naftemporiki.gr