Ουκρανοί αξιωματούχοι καταγγέλουν ότι η Ρωσία σχεδιάζει να διεξαγάγει δημοψήφισμα στη Μαριούπολη για το αν η πόλη θα ενταχθεί στη Ρωσία.
Ουκρανοί αξιωματούχοι καταγγέλουν ότι η Ρωσία σχεδιάζει να διεξαγάγει δημοψήφισμα στη Μαριούπολη για το αν η πόλη θα ενταχθεί στη Ρωσία.
«Έχουμε κάποιες πληροφορίες ότι οι ρωσικές αρχές προετοιμάζουν δημοψήφισμα και θα μπορούσαν ακόμη και να το προκηρύξουν αύριο, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη αν αυτό ισχύει. Βλέπουμε όμως πολλή ενσωμάτωση της Μαριούπολης στο ρωσικό σύστημα, στο εκπαιδευτικό σύστημα, στο τραπεζικό σύστημα», δήλωσε το Σάββατο ο σύμβουλος του δημάρχου της πόλης, ο οποίος δρα εξόριστος, Πέτρο Αντριουσένκο.
Η πόλη, η οποία έχει ισοπεδωθεί, κάποτε φιλοξενούσε 400.000 ανθρώπους. Στην πλειοψηφία της βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, αν και έως και 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν στο εργοστάσιο Azovstal.
Ο Αντριουσένκο, μιλώντας στον Guardian, είπε ότι η ανακοίνωση για ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να έρθει ακόμα και την Κυριακή, αν και δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για τη δημιουργία εκλογικών τμημάτων.
Στο μεταξύ, ο ηγέτης της αποσχισθείσας από τη Γεωργία επαρχίας της Νότιας Οσετίας ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει δημοψήφισμα στις 17 Ιουλίου με το ερώτημα της ένωσης της περιοχής με τη Ρωσία. Επικαλούμενος την «ιστορική φιλοδοξία» του λαού του να ενταχθεί στη Ρωσία, είπε: «επιστρέφουμε σπίτι».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, η Ρωσία σκοπεύει μάλλον να προσαρτήσει τη νότια και την ανατολική Ουκρανία στην Ρωσική Ομοσπονδία εντός των προσεχών μηνών. «Το Κρεμλίνο πιθανότατα σχεδιάζει να προσαρτήσει μεγάλο μέρος της ουκρανικής επικράτειας που καταλαμβάνεται αυτή τη στιγμή από τις ρωσικές δυνάμεις - τμήματα των περιφερειών Χερσώνας και Ζαπορίζια στο νότο και περιοχές των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στα ανατολικά που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις και οι πληρεξούσιοί τους. Η Μόσχα μπορεί επίσης να προσαρτήσει άλλα κράτη πληρεξούσιων του Κρεμλίνου, όπως η Νότια Οσετία (στη Γεωργία) και η Υπερδνειστερία (στη Μολδαβία)», αναφέρουν οι αναλυτές του αμερικανικού think tank.
Αυτό το σχέδιο, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα επιτρέψει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, να δηλώσει, άμεσα ή πλάγια, ότι το ρωσικό δόγμα που επιτρέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων για την υπεράσπιση του ρωσικού εδάφους ισχύει και για αυτά τα πρόσφατα προσαρτημένα εδάφη.
naftemporiki.gr