Η Γερμανία φαίνεται πως θα καταψηφίσει την αμφιλεγόμενη πρόταση «ταξινομίας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που χαρακτηρίζει την πυρηνική ενέργεια ως πράσινη αλλά δεν θα υποβάλει μήνυση εναντίον της.
Η Γερμανία φαίνεται πως θα καταψηφίσει την αμφιλεγόμενη πρόταση «ταξινομίας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που χαρακτηρίζει την πυρηνική ενέργεια ως πράσινη αλλά δεν θα υποβάλει μήνυση εναντίον της.
Αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο POLITICO ότι το Βερολίνο ενημέρωσε τη γαλλική προεδρία του Συμβουλίου ότι σχεδιάζει να καταψηφίσει το μέτρο. Η Γαλλία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, είχε ζητήσει από τις χώρες να υποδείξουν έως την Παρασκευή πώς σκοπεύουν να ψηφίσουν επί της πρότασης.
Η Επιτροπή παρουσίασε το πολυαναμενόμενο σύστημα πράσινης ταξινόμησης για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα στα τέλη του περασμένου έτους. Το γεγονός ότι η πυρηνική ενέργεια χαρακτηρίζεται ως πράσινη τεχνολογία - κάτι για το οποίο είχε πιέσει η Γαλλία - προκάλεσε αμέσως την έντονη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα των υπουργών του κόμματος των Πρασίνων, το οποίο αντιτίθεται στην πυρηνική ενέργεια από την ίδρυσή του πριν από περίπου 40 χρόνια.
Ωστόσο, η πρόταση θεωρήθηκε ευρέως ως ιδέα που προοριζόταν να κατευνάσει τόσο το Παρίσι όσο και το Βερολίνο, καθώς προσάρτησε επίσης μια πράσινη ετικέτα στο φυσικό αέριο, κάτι που η Γερμανία επέμενε ότι είναι απαραίτητο ως τεχνολογία μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οι Γερμανοί Πράσινοι πίεσαν έκτοτε όχι μόνο να απορρίψουν την πρόταση της Επιτροπής αλλά και να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αυστρίας και να καταθέσουν αγωγή κατά του σχεδίου. Αλλά οι άλλοι δύο εταίροι του συνασπισμού στη γερμανική κυβέρνηση - οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς και το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ - ήταν πιο επιφυλακτικοί για μια τέτοια ενέργεια. Σύμφωνα με μια συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους τρεις εταίρους του συνασπισμού, το Βερολίνο θα καταψηφίσει τώρα την πρόταση, αλλά δεν θα παραπέμψει την Επιτροπή στα δικαστήρια.
«Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα υποβάλει μήνυση γιατί δεν υπήρξε συμφωνία για αυτό», είπε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
Αυτό κάνει την ψήφο της Γερμανίας σε μεγάλο βαθμό συμβολική γιατί θα απαιτούσε μια «υπερπλειοψηφία» τουλάχιστον των δύο τρίτων των 27 χωρών της ΕΕ, που αντιπροσωπεύουν το 65 τοις εκατό του πληθυσμού του μπλοκ, για να μπλοκάρει το σχέδιο της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, μόνο μια μειοψηφία χωρών όπως η Γερμανία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο και η Ισπανία έχουν επικρίνει την πρόταση.
Η πρόταση θα μπορούσε επίσης να σταματήσει εάν η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την καταψηφίσει, αλλά αυτό φαίνεται απίθανο.
naftemporiki.gr