Εάν και εφόσον κάποια των μέτρων που εισηγείται η ΕΕ κατά της Ρωσίας, δεν βοηθούν και δεν είναι προς τον στόχο που επιδιώκει η ΕΕ, τότε απλώς δεν θα υιοθετηθούν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Εάν και εφόσον κάποια των μέτρων που εισηγείται η ΕΕ κατά της Ρωσίας, δεν βοηθούν και δεν είναι προς τον στόχο που επιδιώκει η ΕΕ, τότε απλώς δεν θα υιοθετηθούν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της τελετής κατάθεσης του θεμέλιου λίθου της νέας πτέρυγας Αποκατάστασης του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, στην Παλώδια, ο Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, κληθείς να αναφερθεί στη συζήτηση που θα γίνει τη Δευτέρα στην ΕΕ αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας και πώς θα κινηθεί επ΄αυτού η κυπριακή κυβέρνηση, είπε ότι «ήδη έχουν προβληθεί κάποιοι προβληματισμοί όσον αφορά την 6η δέσμη μέτρων.
Αυτό που έχουμε πει, είναι ότι θα πρέπει να είναι στοχευμένα, προκειμένου να έχουν αποτελέσματα. Θα πρέπει την ίδια ώρα να προσμετράται από πλευράς Ευρωπαίων εταίρων, ο αντίκτυπος και στα κράτη μέλη, και τελικά αντί να είναι κυρώσεις εναντίον του εισβολέα να είναι κυρώσεις εναντίον των κρατών μελών. Συνεπώς, ανάλογα θα πράξουμε.
Είμαστε υπέρ της ενότητας της ΕΕ, υπέρ των μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται οσάκις παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο. Και αυτό δεν μπορεί βεβαίως να εξαιρεί την Κύπρο».
Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να μη συμμετέχει η ΚΔ, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν υπάρχει κάτι ανάλογο. Εκείνο που υπάρχει, είναι ότι εάν και εφόσον κάποια των μέτρων που εισηγούνται τα οποία έχουμε επισημάνει και με τεκμηρίωση έχουμε καταδείξει ότι δεν βοηθούν, δεν είναι προς τον στόχο που επιδιώκει η ΕΕ, απλά εκείνα τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θα υιοθετηθούν».
Κληθείς να πει κατά πόσο υπάρχει περίπτωση να ανοίξει και για την Κύπρο η συζήτηση περί ένταξης στο ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θεωρώ είναι πάρα πολύ πρόωρο να συζητείται κάτι ανάλογο, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που, και να ήταν επιθυμία της κυπριακής κυβέρνησης, θα προσέκρουε σε διαδικαστικά θέματα και ιδιαίτερα στην άρνηση βεβαίως της Τουρκίας. Χρειάζεται ομοφωνία για να γίνει κάποιο (κράτος) μέλος του ΝΑΤΟ. Πέραν τούτου, είμαστε μια μικρή χώρα, χρειαζόμαστε προστασία βεβαίως, το θέμα είναι να είναι αποτελεσματική η προστασία και οι αποφάσεις να τυγχάνουν και της έγκρισης του λαού».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ