Πόσο παγκόσμιες και διαχρονικές είναι, εν τέλει, οι παράμετροι που κρίνουν κάθε πόλεμο; Τον βαθιά επίκαιρο προβληματισμό έρχεται να θέσει, έναν χρόνο μετά τον σχεδιασμό της, η έκθεση «Ελευσίνα & Επανάσταση», την οποία εγκαινιάζει η «2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» την Παρασκευή 3 Ιουνίου στο πάρκινγκ του Παλαιού Ελαιουργείου.
Πόσο παγκόσμιες και διαχρονικές είναι, εν τέλει, οι παράμετροι που κρίνουν κάθε πόλεμο; Τον βαθιά επίκαιρο προβληματισμό έρχεται να θέσει, έναν χρόνο μετά τον σχεδιασμό της, η έκθεση «Ελευσίνα & Επανάσταση», την οποία εγκαινιάζει η «2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» την Παρασκευή 3 Ιουνίου στο πάρκινγκ του Παλαιού Ελαιουργείου [Κανελλοπούλου 1, Ελευσίνα].
Η ιστορικού περιεχομένου έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 26 Ιουνίου, σε επιμέλεια της Ερατούς Κουτσουδάκη και επιστημονική επιμέλεια του Στέφανου Καβαλλιεράκη, με την πολύτιμη συμβολή τοπικών ιστοριοδιφών και συλλεκτών, αναπτύσσεται σε δύο μέρη που συνομιλούν και αλληλοσυμπληρώνονται: την in situ εικαστική εγκατάσταση «Θραύσματα» και την αφηγηματική ιστορική εγκατάσταση «Πολεμική Σκηνή».
Εμβληματικό έργο του Διονύσιου Σολωμού σε πρωτότυπη εγκατάσταση
Η εικαστική εγκατάσταση «Θραύσματα» επιχειρεί να συνθέσει το ίχνος της παράστασης «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Διονύσιου Σολωμού, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, που παρουσιάστηκε στον ίδιο ακριβώς τόπο, τον Ιούνιο του 2021. Οι στίχοι του ποιήματος που χρησιμοποιήθηκαν τότε, διαμοιράζονται σε 60 στήλες από καθρέπτη, παραπέμποντας σε στρατιωτική μονάδα παραταγμένη ή και σε κοιμητήριο. Μεταφέροντας στον χρόνο και τον χώρο τους στίχους του κορυφαίου, οδυνηρά επίκαιρου ποιητικού έργου του Σολωμού, προσφέρουν μια σπάνια ευκαιρία στους επισκέπτες, να δουν τον εαυτό τους ως πολιορκημένους Μεσολογγίτες και να στοχαστούν πάνω στη δική τους πραγματικότητα, αν η ζωή τούς τοποθετούσε σε εκείνη την ιστορική συγκυρία. Μια σημαντική αφορμή για προβληματισμό πάνω στη διαλεκτική της Ιστορίας, μέσα στη ζοφερή συγκυρία της τρέχουσας επικαιρότητας του πολέμου.
Οι τοπικοί πρωταγωνιστές που συνήθως προσπερνά η «επίσημη» Ιστορία
Η αφηγηματική ιστορική εγκατάσταση «Πολεμική Σκηνή» στέκει απέναντι στα «Θραύσματα», προσκαλώντας το κοινό να ανακαλύψει τη σχέση της Ελευσίνας με την Επανάσταση του 1821. Τοποθετημένη εντός μιας πολεμικής σκηνής (τέντας), που παραπέμπει αφαιρετικά σε στρατηγείο οπλαρχηγού του 19ου αιώνα, η αφήγηση εδώ δίνει έμφαση στο τοπικό στοιχείο. Άλλωστε, στα πολλαπλά στρώματα ιστορικής γραφής που συνθέτουν την ιστορία της Ελευσίνας, η πορεία και η συμμετοχή της ευρύτερης περιοχής στα γεγονότα εκείνης της περιόδου αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Ποιοι ήταν οι τοπικοί πρωταγωνιστές που, συνήθως, προσπερνά η «επίσημη» Ιστορία; Ποιες ήταν οι παράμετροι και οι ιδιαιτερότητες του τόπου, που διαμόρφωσαν την έκβαση των γεγονότων;
Η εγκατάσταση βασίζει, σχεδόν αποκλειστικά, το περιεχόμενό της στο έργο τοπικών ιστοριοδιφών και συλλεκτών, φέρνοντας τους επισκέπτες της σε επαφή με ένα σπάνιο υλικό. Χάρη στην ξεχωριστή αυτή περίπτωση ανθρώπων, που χαρακτηρίζονται από μια βαθιά αγάπη για τον τόπο τους και την Ιστορία, η εγκατάσταση εμπλουτίζεται με αρχειακό υλικό, που σπάνια φτάνει να εκτεθεί στα Μουσεία. Ταυτόχρονα, η έκθεση δίνει έμφαση και στο υπερτοπικό, το ευρωπαϊκό, το παγκόσμιο, φωτίζοντας εκτός από τους τοπικούς και εθνικούς μας πρωταγωνιστές, τη συνδρομή των Ευρωπαίων στον Αγώνα των Ελλήνων.
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη έως Παρασκευή 16.00-20.00 & Σάββατο, Κυριακή 12.00-20.00
Η είσοδος είναι ελεύθερη.