Το ρόβερ Curiosity κατέγραψε μια φωτογραφία στην οποία διακρίνεται κάτι που μοιάζει με πύλη εισόδου.
Οι δορυφόροι και τα ρομοπότ εξερεύνησης που βρίσκονται στον Άρη καταγράφουν καθημερινά πολλές εικόνες από την επιφάνεια του. Σε κάποιες από αυτές τις φωτογραφίες κάνουν την εμφάνιση τους είτε διαφόρων ειδών «αντικείμενα» είτε οι φιγούρες ανθρώπων και ζώων. Οι εικόνες αυτές γίνονται viral και προκαλούν πολλές συζητήσεις για το τι είναι τελικά αυτό που εμφανίζεται στις φωτογραφίες κάθε φορά με πολλούς φυσικά να κάνουν λόγο για επιβεβαίωση της ύπαρξης εξωγήινης ζωής και εξωγήινων πολιτισμών.
Μέχρι σήμερα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι επιστήμονες έχουν σπεύσει να δώσουν μια ερμηνεία του τι βλέπουμε κάνοντας συνήθως λόγο για συνδυασμό γεωλογικών φαινομένων και φωτοσκιάσεων. O ρομποτικός εξερευνητής Curiosity της NASA κατέγραψε στις 7 Μαΐου μια φωτογραφία από ένα γεωλογικό σχηματισμό στην περιοχή που κινείται ο οποίος έχει λάβει την ονομασία Greenheugh Pediment. Στη φωτογραφία εικονίζεται κάτι που εκ πρώτης τουλάχιστον όψεως μοιάζει με μια πόρτα ή καλύτερα με μια προσεκτικά σχεδιασμένη πύλη εισόδου στο εσωτερικό του βράχου.
Όπως ήταν αναμενόμενο η φωτογραφία προκάλεσε πλήθος σχολίων στα κοινωνικά δίκτυα με κάποιους να αναρωτιούνται που οδηγεί αυτή η πύλη. Άλλοι είπαν ότι η πύλη οδηγεί στα έγκατα του πλανήτη και άλλοι ότι οδηγεί κάπου άλλου μέσα στο Σύμπαν ή ίσως και σε κάποιο άλλο Σύμπαν. Οι ειδικοί δεν μπορούν ακόμη να δώσουν σαφή απάντηση για την ύπαρξη της «πύλης» αλλά η πρώτη εκτίμηση που κάνουν είναι ότι πρόκειται το για ένα συνδυασμό γεωλογικών φαινομένων στα οποία εμπλέκεται ένας μεγάλος σεισμός που έγινε πριν από ένα χρόνο στην συγκεκριμένη περιοχή δημιουργώντας αυτό το άνοιγμα στον βράχο.
Το Curiosity προσεδαφίστηκε στην περιοχή Αιολίς Πάλους του κρατήρα Γκέιλ στον Άρη στις 6 Αυγούστου 2012. Η αποστολή είχε διετή διάρκεια αλλά η επιτυχία και η αντοχή του ρόβερ υποχρέωσε τους επιτελείς της NASA να δώσουν μια παράταση η οποία αποδείχθηκε διαρκείας. Οι στόχοι του ρομπότ είναι να ερευνήσει το κλίμα και τη γεωλογία του Άρη και να διαπιστώσει εάν ο κρατήρας Γκέιλ προσέφερε ποτέ ευνοϊκές περιβαλλοντολογικές συνθήκες για την ύπαρξη κάποιων μορφών ζωής.