Η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση που έλαβε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον από τις μυστικές υπηρεσίες πριν να διορίσει στη Βουλή των Λόρδων τον Ρωσοβρετανό μεγιστάνα Εβγκένι Λέμπεντεφ.
Η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση που έλαβε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον από τις μυστικές υπηρεσίες πριν να διορίσει στη Βουλή των Λόρδων τον Ρωσοβρετανό μεγιστάνα Εβγκένι Λέμπεντεφ.
Ο Τζόνσον δέχεται πιέσεις με αφορμή τις φιλικές σχέσεις του με τον Λέμπεντεφ. Τον Μάρτιο πέρασε από το κοινοβούλιο ένα αίτημα που είχε υποβάλει το Εργατικό κόμμα με το οποίο ζητούσε να δημοσιοποιηθούν οι λεπτομέρειες γύρω από τον διορισμό του επιχειρηματία στη Βουλή των Λόρδων.
Ο Λέμπεντεφ, ο οποίος δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε ένα αίτημα να σχολιάσει το θέμα, είχε δηλώσει το Μάρτιο ότι πρέπει να δημοσιοποιηθεί η έκθεση και χαρακτήρισε «απλώς υπονοούμενα» τους ισχυρισμούς για το παρελθόν του.
Η κυβέρνηση ωστόσο αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα τις πληροφορίες, επικαλούμενη την «εθνική ασφάλεια».
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναζωπύρωσε τα ερωτηματικά γύρω από την απόδοση του τίτλου του Λόρδου στον Εβγκένι Λέμπεντεφ, τον γιο του Ρώσου δισεκατομμυριούχου και πρώην πράκτορα της KGB Αλεξάντερ Λέμπεντεφ. Τον Μάρτιο, η εφημερίδα Sunday Times έγραψε ότι ο Τζόνσον, που διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Λέμπεντεφ από το 2008, αγνόησε τις ανησυχίες που είχε εκφράσει η υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών. Ο ίδιος ο Λέμπεντεφ, ο οποίος έχει βρετανική υπηκοότητα, πρόσφατα διαβεβαίωσε ότι δεν αντιπροσωπεύει την παραμικρή απειλή για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου και ως απόδειξη παρουσίασε τα άρθρα της εφημερίδας Evening Standard, της οποίας είναι ιδιοκτήτης. Η εφημερίδα κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει τον στρατό του από τη Ρωσία.
Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης Μάικλ Έλις υποστήριξε ότι για λόγους ασφαλείας δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει τις πληροφορίες που του ζήτησε το κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση έκτασης 1.880 λέξεων με την οποία εξηγεί γιατί δεν μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση των μυστικών υπηρεσιών και άλλα έγγραφα. Ο Έλις ισχυρίστηκε σήμερα ότι η αποκάλυψη των πληροφοριών θα υπονόμευε τον ρόλο της Επιτροπής Διορισμών της Βουλής των Λόρδων και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για να ερευνηθούν άλλοι διορισμοί.
Η αντιπρόεδρος των Εργατικών Άντζελα Ρέινερ κατηγόρησε τον Τζόνσον για «περιφρόνηση του κοινοβουλίου». «Μοιάζει με συγκάλυψη και μυρίζει σαν συγκάλυψη, επειδή είναι συγκάλυψη», τόνισε.
Ο Λέμπεντεφ, που είναι ιδιοκτήτης των εφημερίδων Evening Standard και Independent, έγινε ισόβιο μέλος της Βουλής των Λόρδων τον Ιούλιο του 2020, όταν του δόθηκε ο τίτλος του Βαρόνου Λέμπεντεφ του Χάμπτον στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ρίτσμοντ απόν Τέιμς και της Σιβηρίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Times, τον Μάρτιο του ίδιου έτους, η επιτροπή που ελέγχει τους διορισμούς ζήτησε από το γραφείο του Τζόνσον να επανεξετάσει τον διορισμό αυτόν αφού έλαβε στοιχεία από τις υπηρεσίες πληροφοριών ότι ο Λέμπεντεφ θεωρείτο πιθανός κίνδυνος για την ασφάλεια. Στη συνέχεια ο Τζόνσον συναντήθηκε με τον Λέμπεντεφ και ζήτησε περισσότερα στοιχεία από τις υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες του παρείχαν επαρκείς πληροφορίες που κάλυψαν τις ανησυχίες του, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP