Υπό τον έλεγχο των ινδικών δυνάμεων τέθηκε το ξενοδοχείο Oberoi/Trident της Βομβάης, όπως ανακοίνωσε υπεύθυνος του ινδικού Στρατού. Συνολικά οκτώ ξένοι υπήκοοι νεκροί, δεκάδες πτώματα στα δύο ξενοδοχεία. Δύο πτώματα πιθανότατα ομήρων εντοπίστηκαν στο εβραϊκό κέντρο. Νεκροί και δύο δράστες. Η Αλ Κάιντα πίσω από τις επιθέσεις;
Υπό τον έλεγχο των ινδικών δυνάμεων τέθηκε το ξενοδοχείο Oberoi/Trident της Βομβάης, όπως ανακοίνωσε υπεύθυνος του ινδικού Στρατού.
Το Oberoi είναι υπό τον έλεγχό μας, δήλωσε ο στρατιωτικός μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης των δυνάμεων ασφαλείας στο ξενοδοχείο.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, εντός του ξενοδοχείου εντοπίστηκαν από τις ινδικές δυνάμεις 24 πτώματα.
Καλά στην υγεία τους οι δύο Έλληνες πολίτες
Οι δύο Έλληνες πολίτες που ήταν εγκλωβισμένοι στο ξενοδοχείο, είναι ελεύθεροι και ασφαλείς, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Πριν από λίγο επιβεβαιώθηκε, σε επικοινωνία με τον Έλληνα Πρέσβη στο Νέο Δελχί κ. Σταύρο Λυκίδη, ότι οι δύο Έλληνες πολίτες που ήταν εγκλωβισμένοι στο ξενοδοχείο Oberoi του Μουμπάι είναι πλέον ελεύθεροι, υγιείς και ασφαλείς. Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την επιστροφή τους, η οποία είναι θέμα χρόνου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.
Επιχείρηση για την απελευθέρωση των Ισραηλινών
Tην ίδια ώρα ο Ισραηλινός πρέσβης στην Ινδία δήλωσε πως στο Εβραϊκό Κέντρο της Βομβάης κρατούνται όμηροι έξι Ισραηλινοί
«Υπολογίζουμε ότι πρέπει να είναι περίπου έξι οι όμηροι ίσως και λίγοι περισσότεροι, αλλά δεν έχουμε κάτι το σίγουρο», ανέφερε ο Μαρκ Σόφερ, μιλώντας στην τηλεόραση του Times Now.
Λίγο πριν τις 16:00 (ώρα Ελλάδας) έγινε γνωστό πως στο πλαίσιο της επιχείρησης διάσωσης των Ινδών κομάντος εντοπίστηκαν τα πτώματα πιθανότατα δύο ομήρων. Ανακοινώθηκε επίσης πως δύο δράστες του μακελειού έπεσαν νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/28/1598449.htm .
Νεκροί οκτώ οι ξένοι υπήκοοι
Σύμφωνα με επίσημο απολογισμό των ινδικών υπηρεσιών ασφαλείας, από τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά οκτώ ξένοι υπήκοοι, ενώ έχουν τραυματιστεί 22. «Εξ αυτών τρεις είναι Γερμανοί, ένα Ιάπωνας, ένας Καναδός και ένας Αυστραλός», διευκρίνισε αξιωματούχος της Εσωτερικής Ασφάλειας. Νεκρός είναι επίσης ο κυπριακής καταγωγής Βρετανός υπήκοος, Ανδρέας Λιβέρας, ενώ η εθνικότητα του όγδοου θύματος δεν έχει διευκρινιστεί.
Όπως εξάλλου είπε διοικητής των ειδικών δυνάμεων που επιχείρησαν στα ξενοδοχεία Ταζα Μαχάλ και Ομπερόι, στο εσωτερικό των δύο κτιρίων βρέθηκαν δεκάδες πτώματα (τουλάχιστον 50 στο Ταζ Μαζάλ και 24 στο Ομπερόι), καθώς και εκρηκτικά.
Με τη σφραγίδα της Αλ Κάιντα;
Εν τω μεταξύ, πεπεισμένος ότι οι επιθέσεις φέρουν τη σφραγίδα της Αλ Κάιντα εμφανίζεται ο Γερμανός ειδικός σε ζητήματα τρομοκρατίας Μπερντ Γκέοργκ Ταμ.
Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του 1ου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης μίλησε για την οργάνωση «Μουτζαχεντίν του Ντεκάν» που ανέλαβε την ευθύνη των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βομβάη:
«Η ομάδα αυτή ευθύνεται για μια σειρά επιθέσεων που έγιναν φέτος στην Ινδία. Δυστυχώς πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι η Ινδία βρίσκεται στη δίνη του ισλαμικού τζιχάντ, του ιερού πολέμου των ισλαμιστών, με τρομοκρατικές ομάδες που δραστηριοποιούνται σε διάφορα σημεία της χώρας. Υπάρχουν τρομοκρατικές οργανώσεις από την περιοχή του Κασμίρ ή ακόμα και από το γειτονικό Μπαγκλαντές που δρουν στις κεντρικές περιοχές της Ινδίας.
Παράλληλα δραστηριοποιούνται και οι λεγόμενοι "γηγενείς τρομοκράτες", δηλαδή μουσουλμάνοι που έχουν γεννηθεί και κοινωνικοποιηθεί στην Ινδία. Αυτό που διαφεύγει συχνά της προσοχής μας είναι ότι το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα έχει κηρύξει κατά της Ινδίας τον ιερό πόλεμο με αφορμή τη διαμάχη Πακιστάν και Ινδίας για τον έλεγχο της αμφιλεγόμενης περιοχής του Κασμίρ. Συνεπώς η Αλ Κάιντα έχει απλώσει το δίχτυ της στην Ινδία διατηρώντας ισχυρούς δεσμούς με ισλαμιστές τρομοκράτες έτοιμους να δράσουν».
Aπό την πλευρά του, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Πρανάμπ Μουχερτζί υποστήριξε σήμερα πως για τις επιθέσεις στη Μουμπάι ευθύνονται «στοιχεία στο Πακιστάν»
Απαντώντας, ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν κάλεσε την Ινδία να μην εμπλεκει την πολιτική με τις επιθέσεις στη Βομβάη και τόνισε πως «ότι η Ινδία και το Πακιστάν θα πρέπει να ενώσουν τα χέρια για την καταπολέμηση του κοινού εχθρού».
Την άποψη ότι η κυβέρνηση του Πακιστάν δεν εμπλέκεται στις επιθέσεις στη Βομβάη, εξέφρασε σήμερα και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.
«Δεν είναι το Πακιστάν, (ακόμη και αν) οι δράστες είναι ενδεχομένως Πακιστανοί», δήλωσε ο Κουσνέρ σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό
Ο Γάλλος ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι το Πακιστάν «άλλαξε σελίδα» με την εκλογή του προέδρου Ασίφ Αλί Ζαρντάρι «που είναι αποφασισμένος να πατάξει την τρομοκρατία, να προσεγγίσει την Ινδία και να ανακτήσει τον έλεγχο του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών, που συχνά κατηγορούνται για συνεργασία με εξτρεμιστικές ομάδες».
«Πρέπει να βοηθήσουμε και να εμπιστευτούμε το Πακιστάν», τόνισε ο Κουσνέρ.
Πάντως, όπως έγινε γνωστό, τόσο ο πρόεδρος του Πακιστάν Αλι Ζαρντάι, όσο και ο Πακιστανός πρωθυπουργός Γιουσάφ Ράζα Γκιλάνι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ινδό πρωθυπουργό Μανμοχάν Σινχ, κατά την οποία καταδίκασαν απερίφραστα τις επιθέσεις. Ο Ζαρντάρι, χήρος της δολοφονηθείσας Μπεναζίρ Μπούτο, κατά τη συνομιλία του με τον Σινγκ, εξέφρασε «τον αποτροπιασμό και την κατάπληξή του για την τραγωδία αυτή».
«Μη κρατικοί παράγοντες θέλουν να επιβάλουν στις κυβερνήσεις τη δική τους ατζέντα, αλλά δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να το πετύχουν», φέρεται να είπε ο Ζαρντάρι στον Ινδό πρωθυπουργό.
Μάλιστα, η ινδική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν θα μεταβεί στην Ινδία για συνεργασία. Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Ινδού πρωθυπουργού, ο οποίος συμφώνησε για την επίσκεψη.
Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ινδίας είχε και ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι.