Πολιτική
Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2008 12:16

Κ. Καραμανλής: Φραγμός στη σπατάλη με το νέο σύστημα προμηθειών

Με το νέο σύστημα προμηθειών μπαίνει φραγμός στην σπατάλη, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας κατά την «ώρα του πρωθυπουργού» σε ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το ΕΣΥ. «Η κυβέρνηση κατάντησε το ΕΣΥ σύμβολο φτηνών δικαιολογιών», αντέτεινε ο Γ. Παπανδρέου.

Με το νέο σύστημα προμηθειών μπαίνει φραγμός στην σπατάλη, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας κατά την «ώρα του πρωθυπουργού» σε ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου για το ΕΣΥ.

Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, το νέο σύστημα προμηθειών θα εφαρμοστεί στο ακέραιο από 1/1/2009 και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για επιλεκτική μνήμη και πληροφόρηση.

«Ο κ. Παπανδρέου έφτασε να λέει ότι το ΕΣΥ εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση για χάρη των ιδιωτικών συμφερόντων … μέτρησε όμως ποτέ πόσες άδειες δόθηκαν σε ιδιώτες πριν και μετά το 2004;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, ενώ για τις προμήθειες παρατήρησε:

«Δεν θυμάται ο κ. Παπανδρέου τις τεράστιες "τρύπες" που άφησαν πίσω τους οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ; ... Με το νόμο του 2001 τα νοσοκομεία μπορούσαν να κάνουν το σύνολο των προμηθειών τους χωρίς διαγωνισμούς. Σήμερα όμως το σύστημα αλλάζει και κάποιοι αντιδρούν, κρίμα που ακούσια -είμαι βέβαιος- ο κ. Παπανδρέου γίνεται αρωγός τους».

«Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι η κατάσταση στο χώρο της υγείας έφτασε σε επιθυμητά επίπεδα. Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών και μέρα με τη μέρα κάνουμε σημαντικά βήματα», δήλωσε ο κ. Καραμανλής, εκτιμώντας ωστόσο πως υπάρχει βελτίωση.

«Στόχος μας είναι είναι ένα ισχυρό, ποιοτικό σύστημα υγείας, ώστε να μη χρειάζεται η προσφυγή στην ιδιωτική πρωτοβουλία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και έκανε αναφορά στις προσλήψεις 15.000 μόνιμου προσωπικού και 3.000 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Καταλήγοντας ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως η υγεία χρειάζεται συνεργασία και γόνιμες προτάσεις, γιατί όπως είπε είναι υπόθεση όλων.

«Η κυβέρνηση κατάντησε το ΕΣΥ σύμβολο φτηνών δικαιολογιών»

«Μετά από 18 μήνες από την ψήφισή του δεν έχει εφαρμοσθεί το νέο σύστημα προμηθειών. Φοβάστε να τα βάλετε με τη διαφθορά και το σύστημα γύρω από το φάρμακο. Σας προκαλώ, ελάτε μαζί μου να επισκεφθούμε ένα νοσοκομείο για να δείτε τα χάλια τα δικά σας. Πεθαίνει κόσμος επειδή δεν βρίσκει ανοιχτές ΜΕΘ», ανταπάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Το ΕΣΥ –τόνισε ο κ. Παπανδρέου- θα μπορούσε να συμβολίζει το δικαίωμα κάθε πολίτη στη δωρεάν Υγεία. Συμβολίζει την αξία στον κάθε άνθρωπο. Σήμερα όμως, το ΕΣΥ συμβολίζει την αναλγησία της κυβέρνησης, την απαξίωση του πολίτη, συμβολίζει την κακοδιαχείριση, το ρουσφέτι και τη διαφθορά. Και οι απαντήσεις του κ. πρωθυπουργού συμβολίζουν την υποκρισία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κατάντησε το ΕΣΥ σύμβολο φτηνών δικαιολογιών».

«Επί πέντε χρόνια ακούμε από τα χείλη του κ. πρωθυπουργού τις υποσχέσεις ότι όλα καλυτερεύουν, ότι για όλα φταίνε κάποιοι άλλοι, οι συνδικαλιστές, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το ΠΑΣΟΚ. Καταντήσατε το ΕΣΥ, σύμβολο φτηνών δικαιολογιών», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε:

«Για τις ελλείψεις προσωπικού και τις καθυστερήσεις των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ δεν φταίει το ΑΣΕΠ, αλλά το πρόγραμμα της κυβέρνησης που δεν επενδύει στη δημόσια υγεία».

«Εσείς τακτοποιήσατε άμεσα τους κομματικούς φίλους με την Αγροφυλακή, αλλά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν μπορούσατε να κάνετε προσλήψεις», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην υπολειτουργία πολλών νοσοκομείων.

Αν η κυβέρνηση φέρει ένα νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των προσλήψεων, το ΠΑΣΟΚ θα το στηρίξει, δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας παράλληλα τον πρωθυπουργός για σκόπιμη διάλυση της δημόσιας υγείας: «Παραδίδετε την υγεία των πολιτών σε ανεξέλεγκτες δυνάμεις της αγοράς. Είναι κοινωνικά προκλητικό και, βεβαίως, δεν καλύπτονται τα προβλήματα με επικοινωνιακά τρικ των υπουργών».

Δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, είναι να κάνουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας σύμβολο αξίας και αξιοπρέπειας, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και κατέληξε λέγοντας: «Σε όποιον τομέα λειτουργίας του κράτους και αν σταθούμε, το συμπέρασμα είναι ένα. Δεν λειτουργεί τίποτα, δεν υπάρχει κυβέρνηση. Οι τεράστιοι πόροι κατασπαταλήθηκαν υπέρ συμφερόντων, γιατί το καράβι είναι ακυβέρνητο. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει, γιατί είναι δραματικά επιζήμια για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.