Απόψεις
Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022 10:29

Μαθήματα ηγεσίας από τον Ντράγκι στον Λευκό Οίκο

Ο Ιταλός πρωθυπουργός  και πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι θεωρείται από πολλούς ως ο πιο στενός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη. Σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera στις 17 Απριλίου, ο Ντράγκι είχε εμφανιστεί ως «σκληρός ατλαντιστής», λέγοντας πώς δεν βλέπει πλέον ουδεμία χρησιμότητα για συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected] 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός  και πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι θεωρείται από πολλούς ως ο πιο στενός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη. Σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera στις 17 Απριλίου, ο Ντράγκι είχε εμφανιστεί ως «σκληρός ατλαντιστής», λέγοντας πώς δεν βλέπει πλέον ουδεμία χρησιμότητα για συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η «φιλο-ατλαντική» στάση του Ιταλού πρωθυπουργού επαινέθηκε κατά την υποδοχή που του επιφύλαξε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κατά την επίσκεψη του Ντράγκι στον Λευκό Οίκο.

Κι όμως! Ο Ιταλός πρωθυπουργός έδειξε πώς δεν είναι «δεδομένος». Ούτε πήγε στην Ουάσιγκτον για να φωτογραφηθεί στον Λευκό Οίκο, μπροστά στο τζάκι. Μπορεί να πήγε στην Αμερική φορώντας «κράνος» λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά δεν δίστασε να σηκώσει τη «σημαία της ειρήνης», σε όλες τις παρεμβάσεις του στην Ουάσιγκτον.

Από την πρώτη κιόλας συνάντηση με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Ντράγκι εμφανίστηκε ως «περιστέρι μπροστά στο γεράκι», όπως γράφουν σήμερα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Επανέλαβε πολλές φορές τις λέξεις «ειρήνη» και «διπλωματική λύση» στον πόλεμο. Με θάρρος και χωρίς διάθεση «υποταγής», ο Ντράγκι κάλεσε τον πρόεδρο Μπάιντεν να καθήσει στο ίδιο τραπέζι με τη Ρωσία και να «χρησιμοποιήσει κάθε κανάλι για την ειρήνη, άμεσο και έμμεσο» για να υπάρξει «κατάπαυση του πυρός και έναρξη αξιόπιστων διαπραγματεύσεων». 

Ο Μπάιντεν εξεπλάγη, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Η «έκπληξη» φάνηκε και από ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες του πρωτοκόλλου: Όπως η απουσία κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών ή  την μη παράθεση δείπνου από τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Ο Ντράγκι δεν είναι απλά ένας μεγάλος ηγέτης, όπως έδειξε και με το παραπάνω ως πρόεδρος της ΕΚΤ στις κρίσιμες ώρες της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2012. Τότε είπε ότι «θα κάνουμε ότι χρειαστεί» για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σήμερα επίσης, βλέποντας ότι οι ολέθριες συνέπειες της σύγκρουσης στην Ουκρανία βαραίνουν πρώτα και κύρια την Ευρώπη, αλλά και τις τσέπες και το μέλλον όλων των Ευρωπαίων , που εξαρτώνται από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό, ο Ιταλός πρωθυπουργός «παίρνει και πάλι το όπλο του».

Με τις  τιμές της ενέργειας να αυξάνονται συνεχώς , απειλώντας να βυθίσουν την ΕΕ σε βαθιά ύφεση, ο Ντράγκι δεν διστάζει να πει ότι δεν θα ήταν κακό να πληρώνεις για τις ρωσικές προμήθειες σε ρούβλια. «Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν ήδη ανοίξει τους λογαριασμούς τους σε ρούβλια στην Gazprom», παραδέχτηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Διατύπωσε και προτάσεις στον Μπάιντεν, τονίζοντας ότι συζήτησε με τον Αμερικανό πρόεδρο την ιδέα της δημιουργίας ενός καρτέλ αγοραστών πετρελαίου για τον έλεγχο των τιμών.

Δυστυχώς, στην Ευρώπη, μέχρι στιγμής, μόνο ο Ντράγκι, ο  Μακρόν και ο Πάπας Φραγκίσκος φαίνεται να έχουν καταλάβει, ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να επιστρέψει η Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Χωρίς να έχει ηττηθεί ή ταπεινωθεί!  

Ουδείς φυσικά μπορεί να δικαιολογήσει την αποτρόπαια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και η εθνική κυριαρχία της χώρας πρέπει να αποκατασταθεί. Αλλά  όπως είπε και ο  «μάγος» της εξωτερικής πολιτικής Χένρι Κίσσιγκερ, στη συνέντευξη που έδωσε προχθές στους Financial Times «όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι η στρατηγική κλιμάκωσης πρέπει να υπολογιστεί με εξαιρετική προσοχή, αναφορικά με τις εσωτερικές κόκκινες γραμμές της απέναντι πλευράς. Αυτό γίνεται για να αποφευχθούν ακραίες επιλογές, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές».