Πολιτική
Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2008 13:29

«Υπαινιγμοί για αδράνεια των Αρχών δεν ευσταθούν»

Υπαινιγμοί για αδράνεια των ελληνικών Αρχών στο θέμα της λαθρομετανάστευσης δεν ευσταθούν, ξεκαθάρισε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Επιτελούν με αφοσίωση και με πλήρη σεβασμό των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου την αποστολή τους. Ανάγκη ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για τη διαχείριση του φαινομένου.

Υπαινιγμοί για αδράνεια των ελληνικών Αρχών στο θέμα της λαθρομετανάστευσης δεν ευσταθούν, ξεκαθάρισε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Όπως είπε, κανένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του το τεράστιο αυτό πρόβλημα, ενώ τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα για τη χώρα μας, που έχει την πιο εκτεταμένη ακτογραμμή (πλησιάζει τις 20 χιλιάδες χιλιομέτρων) και πάνω από 9.000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., ο Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε πως η Ελλάδα (συμμορφούμενη και με το κεκτημένο Σένγκεν) προωθεί μια σειρά ουσιαστικών και δίκαιων μέτρων για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης, αλλά και για την καταπολέμηση της διασυνοριακής εγκληματικότητας.

«Εφαρμόζουμε οργανωμένο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, το οποίο αναβαθμίζουμε διαρκώς», σημείωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη μίας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για τη διαχείριση του φαινομένου, με τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού αντιμετώπισης της παράνομης εισόδου μεταναστών μέσα από τη μετεξέλιξη του FRONTEX.

«Υπάρχουν περιοχές που οι πολίτες μας δεν αντέχουν. Δεν μπορούν να ζουν», παρατήρησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, τονίζοντας πως «πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης σε πολίτες που εργάζονται, πληρώνουν φόρους και υπηρετούν την πατρίδα». Παράλληλα ο κ. Καρατζαφέρης έκανε λόγο για 2 εκατ. ανθρώπους που ζουν στη χώρα μας σε καθεστώς παρανομίας.

Στη δευτερολογία του ο Κώστας Καραμανλής αναγνώρισε πως υπάρχει μια αυξητική τάση στον αριθμό των κρατουμένων στις φυλακές και, όπως διευκρίνισε, η τάση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στα υψηλά ποσοστά των αλλοδαπών κρατουμένων. «Πράγματι, τα ποσοστά αυτά, αγγίζουν, σχεδόν, το μισό του συνόλου. Αυτό, όμως, δεν δικαιολογεί καμιά απόπειρα ταύτισης, αλλά ούτε και γενικότερης σύνδεσης των μεταναστών με την εγκληματικότητα. Θα ήταν και λάθος και ανακρίβεια αυτό», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Εξάλλου, ο κ. Καραμανλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τήρηση του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής που έχει υπογραφεί από το Νοέμβριο του 2001 με την Τουρκία. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η γειτονική χώρα δεν εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα και δεν συμμορφώνεται προς τις διατάξεις του Πρωτοκόλλου. Από το 2002 έως το τέλος του περασμένου Αυγούστου, διευκρίνισε, είχαν υποβληθεί προς την τουρκική πλευρά περίπου 3,5 χιλιάδες αιτήματα για την επανεισδοχή 50 χιλιάδων μεταναστών και έχουν παραδοθεί μόνον 2.150.

Οι Αρχές, τόνισε ο κ. Καραμανλής, επιτελούν με αφοσίωση και με πλήρη σεβασμό των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου την αποστολή τους και κατέληξε λέγοντας: «Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα κάθε ανθρώπου για μια καλύτερη ζωή. Καταλαβαίνουμε την αγωνία του και την προσπάθειά του να το πετύχει. Πρέπει όμως και η μετανάστευση να υπακούει σε κανόνες, σε καθαρούς, σαφείς κανόνες. Η παρανομία δεν γίνεται ανεκτή σε καμιά μορφή της. Πάνω απ’ όλα, όμως, δεν μπορεί να υπάρχει καμιά ανοχή απέναντι στα κυκλώματα των σύγχρονων δουλεμπόρων. Όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, έτσι και κάθε άλλος οφείλει να σέβεται τους νόμους, να σέβεται την κοινωνία, σε τελική ανάλυση, να σέβεται την Ελλάδα».