Λίγα βήματα απομένουν μέχρι η Φινλανδία να στείλει την αίτησή της για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας στο CNBC.
Λίγα βήματα απομένουν μέχρι η Φινλανδία να στείλει την αίτησή της για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας στο CNBC.
Το σκανδιναβικό έθνος εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στη συμμαχία στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάννα Μάριν είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η εισβολή «άλλαξε την κατάσταση της πολιτικής ασφάλειας με τέτοιο τρόπο που δεν υπάρχει επιστροφή στην κατάσταση που είχαν τα πράγματα».
Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα σηματοδοτούσε μια απότομη στροφή στην πολιτική ουδετερότητας της Φινλανδίας για δεκαετίες, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίδραση από τη Ρωσία, όπου ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
«Όταν όλα τα πολιτικά μας κόμματα είναι έτοιμα — και το τελευταίο, οι Σοσιαλδημοκράτες το Σάββατο — τότε είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε ως κυβέρνηση και τότε αυτή η συζήτηση, φυσικά, για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα έρθει στο Κοινοβούλιο. πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα. Αλλά μετά, μετά από αυτό, είμαστε έτοιμοι να στείλουμε μια αίτηση», δήλωσε ο Πέκα Χααβίστο.
Η Φινλανδία ηγείται επί του παρόντος από μια πεντακομματική κυβέρνηση συνασπισμού. Ο Φινλανδός πρόεδρος, Σάουλι Νιινίστο, πρόκειται να ανακοινώσει τη γνώμη του σχετικά με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ την Πέμπτη, ξεκινώντας μια σειρά γεγονότων που θα οδηγήσουν στην αποστολή της επίσημης αίτησης.
«Ήμουν πολύ υπέρ του να ενωθούμε Φινλανδία και Σουηδία και τώρα φαίνεται ότι έχουμε μια παράλληλη διαδικασία, η οποία θα μπορούσε να τελειώσει με παρόμοιο τρόπο», είπε ο Χααβίστο στο CNBC, προσθέτοντας ότι η Σουηδία είναι πιθανό καταθέσει την αίτησή της στο ΝΑΤΟ «περίπου την ίδια εποχή» με τη Φινλανδία.
«Έχουμε πολύ καλή συνεργασία σε στρατιωτικά ζητήματα με τη Σουηδία, στην πραγματικότητα, μπορούμε να έχουμε κοινή επιτήρηση του εναέριου χώρου μας, στις θαλάσσιες περιοχές μας και ούτω καθεξής, και βασιζόμαστε πολύ ο ένας στον άλλον, και φυσικά, εάν έτσι συμβαίνει στο μέλλον ο ένας να είναι στην... αμυντική συμμαχία και ο άλλος όχι — αυτό μπορεί να παρεμποδίσει και την καλή μας συνεργασία», είπε σχετικά με το σκεπτικό πίσω από την υποβολή αίτησης την ίδια στιγμή.
Πολλά μέλη του ΝΑΤΟ, ιδίως η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμα να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας στη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των αιτήσεών τους και της επίσημης ένταξης.
Πριν ενταχθούν και οι δύο χώρες στην αμυντική συμμαχία, τα 30 μέλη που είναι ήδη στο ΝΑΤΟ πρέπει να εγκρίνουν τις αιτήσεις τους. Μια διαδικασία που είναι πιθανό να διαρκέσει τουλάχιστον μερικούς μήνες.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε για «ελάχιστη καθυστέρηση» για τις αιτήσεις τους.
Εν τω μεταξύ, η Φινλανδία ελπίζει να λάβει ορισμένες πολιτικές δεσμεύσεις από τη συμμαχία σε μια σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο, που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη.
naftemporiki.gr