Εννέα στα δέκα παιδιά με HIV δεν έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα για τη ζωή τους αντιρετροϊκά φάρμακα. Οι κυβερνήσεις και οι δωρητές χρειάζεται να επιδείξουν μεγαλύτερη βούληση ώστε να γίνουν διαθέσιμα στα παιδιά που τα χρειάζονται τα υπάρχοντα τεστ και τα φάρμακα για το HIV.
Εννέα στα δέκα παιδιά με HIV δεν έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα για τη ζωή τους αντιρετροϊκά φάρμακα. Οι κυβερνήσεις και οι δωρητές χρειάζεται να επιδείξουν μεγαλύτερη βούληση ώστε να γίνουν διαθέσιμα στα παιδιά που τα χρειάζονται τα υπάρχοντα τεστ και τα φάρμακα για το HIV, αναφέρει η ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ).
Η μη πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα και τα κατάλληλα τεστ αποτελεί μεγάλη απειλή για τα μωρά που γεννιούνται με τον ιό, καθώς τα μισά από αυτά θα πεθάνουν πριν τα δεύτερα γενέθλια τους, αν δεν λάβουν θεραπεία.
Περίπου 1,9 εκατομμύρια παιδιά χρειάζονται αντιρετροϊκή θεραπεία, αλλά μόνο περίπου 200.000 είναι σε θέση να βρουν τα φάρμακα που χρειάζονται. Οι ΓΧΣ απευθύνουν έκκληση στις κυβερνήσεις και τους δωρητές να αναπτύξουν γρηγορότερα τα ήδη υπάρχοντα τεστ και να αυξήσουν σημαντικά τη χρήση φαρμάκων σταθερής δόσης για παιδιά – ένα χάπι που συνδυάζει όλα τα απαραίτητα φάρμακα σε μια ταμπλέτα.
«Μόνο όταν εντάξαμε στα προγράμματά μας αυτό το χάπι, καταφέραμε να αυξήσουμε θεαματικά τον αριθμό των παιδιών που λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία», είπε ο Δρ. Τίντο Φον Σόεν-¶νγκερερ (Tido von Schoen-Angerer), διευθυντής της εκστρατείας «Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα» των ΓΧΣ.
«Αποδεικνύουμε ότι η θεραπεία του HIV στα παιδιά είναι δυνατή. Και κάνουμε έκκληση στις κυβερνήσεις και του δωρητές να ορίσουν πιο υψηλούς στόχους και να σταματήσουν να εγκαταλείπουν την πλειονότητα των παιδιών με HIV στη μοίρα τους».
Στις πλούσιες χώρες, η μόλυνση με HIV στα παιδιά έχει σχεδόν εξαφανιστεί μέσω της επιτυχημένης πρόληψης μετάδοσης από τη μητέρα στο παιδί, και γι’ αυτό το λόγο το HIV στα παιδιά αποτελεί ένα πρόβλημα που αφορά τις φτωχές χώρες. Οι εταιρείες δεν έχουν τα οικονομικά κίνητρα για να αναπτύξουν ευκολότερα τεστ και καινούρια φάρμακα για τα παιδιά με HIV.
«Μπορούμε να προσφέρουμε θεραπεία σήμερα, αλλά χρειαζόμαστε επίσης πιο φιλικά προς τα παιδιά φάρμακα και διαγνωστικά εργαλεία. Τα περισσότερα από τα - απαραίτητα για τη ζωή - φάρμακα που υπάρχου! ν, προορίζονται μόνο για ενηλίκους. Αυτό πρέπει να αλλάξει», τόνισε ο Δρ. Φον Σόεν-¶νγκερερ.
«Οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να δεσμευτούν ότι θα προσαρμόσουν όλα τους τα φάρμακα για το HIV στις ανάγκες των παιδιών, και οι κυβερνήσεις θα χρειαστεί να ασκήσουν πιέσεις ώστε να γίνει κάτι τέτοιο».
Η έλλειψη ενός απλού HIV τεστ στέκεται εμπόδιο στην πρόσβαση των παιδιών στη θεραπεία του HIV, καθώς η ανίχνευση του ιού αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη της θεραπείας. Αυτή τη στιγμή, ένα περίπλοκο τεστ που βασίζεται στο DNA και απαιτεί τη μεταφορά δειγμάτων αίματος σε προηγμένα εργαστήρια, παραμένει ο μοναδικός διάγνωσης του ιού στα μωρά.
Η μεγάλη πλειονότητα των παιδιών μολύνονται με το HIV μέσω της μετάδοσης από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης, της γέννας ή του θηλασμού. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε να προληφθεί η μετάδοση από τη μητέρα στο παιδί. Στο μεταξύ, τα δύο εκατομμύρια παιδιά που έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό, χρειάζονται θεραπεία.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, σχεδόν 10.000 παιδιά κάτω των 15 ετών ξεκίνησαν αντιρετροϊκή θεραπεία στα προγράμματα των ΓΧΣ σε όλο τον κόσμο, κι από αυτά τα 4.000 είναι κάτω των 5 ετών.