Κόσμος
Δευτέρα, 09 Μαΐου 2022 19:11

Και η φον Ντερ Λάιεν υπέρ της κατάργησης του βέτο στην ΕΕ

Και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώνει την φωνή της με άλλους ηγέτες που ζητούν την κατάργηση του βέτο στις αποφάσεις της ΕΕ.

Και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώνει την φωνή της με άλλους ηγέτες που ζητούν την κατάργηση του βέτο στις αποφάσεις της ΕΕ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν επαίνεσε τις περισσότερες από 300 προτάσεις μεταρρυθμίσεων που εξετάζονται στη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, και ζήτησε να επανεξεταστεί η πρακτική να χρειάζεται ομόφωνη ψηφοφορία για την ψήφιση μέτρων.

«Πάντα υποστήριζα ότι η ομόφωνη ψηφοφορία σε ορισμένους βασικούς τομείς απλώς δεν έχει νόημα εάν θέλουμε να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε πιο γρήγορα. Ή ότι η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο – για παράδειγμα στην υγεία ή την άμυνα. Και πρέπει να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία μας σε μόνιμη βάση» είπε η κ. ντερ Λάιεν.

Υπέρ της μεταρρύθμισης των Συνθηκών της ΕΕ τάχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή λήξης της Διάσκεψης.

Ο Εμανουέλ Mακρόν δήλωσε ότι είναι ανάγκη να μεταρρυθμιστούν τα κείμενα των Συνθηκών της ΕΕ, προκειμένου να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικά, κάτι το οποίο σημαίνει γρήγορες αποφάσεις και με ενότητα, σε σημαντικούς τομείς.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε: «Πρέπει να ξεπεράσουμε την αρχή της ομοφωνίας και να προχωρήσουμε σε αποφάσεις που λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία».

Μήπως όμως με την κατάργηση του βέτο, μπει φωτιά στα θεμέλια της Ε.Ε., ενισχύοντας τις διαλυτικές τάσεις; Πώς θα αντιδράσουν για παράδειγμα, διάφορες ευρωσκεπτικιστικές χώρες; Μήπως έτσι ενισχυθούν οι πολιτικές δυνάμεις που βάζουν σε πρώτη γραμμή τη λογική του «έθνους- κράτους», αντί της υπερ-εθνικής ολοκλήρωσης; Ο Αντελ ελ Γκαμάλ, καθηγητής γεωπολιτικής ενέργειας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB), προειδοποιεί ότι «είμαστε στην αρχή μιας βαθιάς κρίσης, μπροστά σε έναν επαναπροσδιορισμό της παγκόσμιας γεωπολιτικής τάξης, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η έκβαση και πώς θα επανεκκινήσουν οι σχέσεις της Ε.Ε. με τη Ρωσία»