Είναι τουλάχιστον δέκα φορές πιο λαμπρό από όσα πάλσαρ γνωρίζουμε και θα μας αποκαλύψει πολύτιμα στοιχεία για αυτά τα κοσμικά σώματα.
Οι πάλσαρ είναι αστέρες νετρονίων με ισχυρό μαγνητικό πεδίο που περιστρέφονται ταχύτατα γύρω από άξονα και καθώς τους παρατηρούμε από τη Γη καταγράφουμε αλληλουχία σχεδόν περιοδικών παλμών. Είναι μία κατηγορία παλλόμενων ουράνιων ραδιοπηγών, ουράνια δηλαδή σώματα που εκπέμπουν ανιχνεύσιμη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με τη μορφή ραδιοφωνικών κυμάτων. Από τη λέξη pulse (= παλμός) προέρχεται και η ονομασία τους: pulsar = PULSating stAR (παλλόμενος αστέρας).
Έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 3,300 πάλσαρ, το 99% στο δικό μας γαλαξία και το 1% έξω από αυτόν. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση The Astrophysical Journal ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ παρουσιάζουν την ανακάλυψη ενός ακόμη πάλσαρ που είναι και το λαμπρότερο από όσα γνωρίζουμε. Το πάλσαρ βρίσκεται σε απόσταση 160 χιλιάδων ετών φωτός στο Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου. Πρόκειται για ένα γειτονικό μας γαλαξία που ανήκει στην κατηγορία των ακανόνιστων γαλαξιών, δηλαδή δεν διαθέτουν ένα ορισμένο σχήμα όπως σπειροειδές ή ελλειπτικό κλπ. Είναι επίσης δέκα φορές μικρότερος από τον δικό μας γαλαξία και έχει δέκα φορές λιγότερα άστρα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές το πάλσαρ που εντόπισαν και έλαβε την κωδική ονομασία PSR J0523-7125 είναι τουλάχιστον δέκα φορές πιο λαμπρό από οποιοδήποτε άλλο πάλσαρ γνωρίζουμε. Οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι ολοκληρώνει τρεις περιστροφές γύρω από τον άξονα του ανά δευτερόλεπτο. Η μελέτη του πάλσαρ αναμένεται να αποκαλύψει άγνωστα στοιχεία για αυτά τα κοσμικά σώματα αν και οι ερευνητές λένε ότι πρέπει να ανακαλύψουμε και άλλα παρόμοιων χαρακτηριστικών με αυτό πάλσαρ για να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς τους.