Πολιτική
Σάββατο, 07 Μαΐου 2022 07:27

Θολό τοπίο στο υπ. Εργασίας: Η εγκύκλιος της ντροπής και τα καταστατικά «μαγειρέματα» στα Επαγγελματικά Ταμεία

Άρωμα πολιτικής πρωτοτυπίας, μέσω συγκεκριμένων αποφάσεων, λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο Εργασίας, με συνέπεια να εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά ως προς τη λειτουργία ενός τόσο κομβικού κυβερνητικού τομέα.

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]

Άρωμα πολιτικής πρωτοτυπίας, μέσω συγκεκριμένων αποφάσεων, λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο Εργασίας, με συνέπεια να εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά ως προς τη λειτουργία ενός τόσο κομβικού κυβερνητικού τομέα.

Η αρχή έγινε προ ημερών με την εγκύκλιο για τους αιρετούς, που «εν κρυπτώ» τους προσφέρει τη δυνατότητα λήψης διπλής σύνταξης. Η συνέχεια όμως δίνεται τα τελευταία 24ωρα με μια σειρά αποφάσεων, που σχετίζονται με την λειτουργία των Επαγγελματικών Ταμείων και όχι μόνο.

Σχετικά με την «επίμαχη» εγκύκλιο, φαίνεται ότι δημιουργείται πρόβλημα αναφορικά με τις υπογραφές που έχουν μπει για την δημοσίευσή της. Απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες θέλουν σε τουλάχιστον μία περίπτωση, η υπογραφή να έχει μπει από στέλεχος του υπουργείου Εργασίας που έπασχε από κορωνοϊό. Σε μια τέτοια περίπτωση, η χρονική περίοδος της χορήγησης άδειας ασθενείας στο εν λόγω στέλεχος είναι κομβικής σημασίας. Αν η υπογραφή μπήκε τις ημέρες της νόσησης,  τότε υπάρχει κίνδυνος μέχρι και για την νομιμότητα της εγκυκλίου. Αν όμως η υπογραφή μπήκε την περίοδο της καραντίνας που ακολούθησε, τότε μπορεί να είναι νομότυπη, αλλά τίθεται ξεκάθαρο ηθικό θέμα. Άλλωστε πρόκειται για μια πολύ δυσνόητη (έως κακογραμμένη, σύμφωνα με κύκλους της Σταδίου 29) εγκύκλιο, που πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να την ερμηνεύσει, ειδικά εάν έχει ταλαιπωρηθεί από κορωνοϊό λίγες ώρες νωρίτερα. Πόσο μάλλον και να βάλει την υπογραφή του σε αυτήν…

Ακόμα και έτσι πάντως, ασφαλώς και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι υπήρξαν υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας, που απέφυγαν να υπογράψουν την ίδια εγκύκλιο, διαχωρίζοντας σαφώς τη θέση τους, από ένα τέτοιο κείμενο, που αφήνει σοβαρές υπόνοιες για… ρουσφέτι.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι φουντώνει η σεναριολογία γύρω από το επίσης «καυτό» θέμα διαχείρισης των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Με την επιλογή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) ως προς τον έλεγχο των ΤΕΑ να θεωρείται δεδομένη, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι επιχειρείται αλλαγή των καταστατικών σε συγκεκριμένα Ταμεία, που υπάγονται σε αυτό το καθεστώς. Πόσο μάλλον όταν διαπιστώνεται ότι η παρέμβαση σε ένα τέτοιο πεδίο, οδηγεί στην νομιμοποίηση στελεχών αυτών των Ταμείων, που προδήλως μάλλον δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα (ή την ασφάλιση) για να κατέχουν αυτές τις θέσεις. Ασφαλείς πληροφορίες θέλουν οι σχετικές παρεμβάσεις στο Καταστατικό συγκεκριμένου Ταμείου, να προωθούνται από κορυφαίο στέλεχος που βρίσκεται πολύ κοντά στα υπουργικά γραφεία των κυρίων Χατζηδάκη και Τσακλόγλου. Πρόκειται για στέλεχος με εμπειρία επί ασφαλιστικών θεμάτων, που εμφανίζεται φιλικά διακείμενο με πρόσωπα του Ταμείου, του οποίου το καταστατικό επιχειρείται να αλλάξει πάλι «στα κρυφά».

Η συσχέτιση των δύο παραπάνω επιλογών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, βρίσκεται στο πρόσωπο που έβαλε την υπογραφή του (αν και άρρωστο ή σε καραντίνα) στην εγκύκλιο που κάνει «δωράκια» σε δημάρχους και νομάρχες. Το εν λόγω πρόσωπο, φαντάζει ως «φαβορί» για να αναλάβει την κομβική θέση που υπάρχει στην Κοινωνική Ασφάλιση και η οποία θα έχει την επίβλεψη λειτουργίας των… Επαγγελματικών Ταμείων! Άρα, είχε κάθε λόγο να υπογράψει μια εγκύκλιο ακόμα και όντας υπό καθεστώς καραντίνας.

Πρόκειται για διαδικασίες, που λαμβάνουν χώρα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Έχουν εγείρει πολλά ερωτηματικά και έχουν προκαλέσει «έντονους ψιθύρους» στους κόλπους της Σταδίου 29, που φτάνουν μέχρι το… Μαξίμου. Πόσο μάλλον όταν ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, ετοιμάζει σχέδιο νόμου, που θα αλλάζει άρδην την λειτουργία της Επαγγελματικής Ασφάλισης. Πρόκειται για αλλαγές που σχετίζονται τόσο με τον εποπτικό ρόλο, που μάλλον θα έχει εφεξής η ΤτΕ, όσο και με την φορολόγηση των αποθεματικών. Υπενθυμίζεται ότι, υπάρχουν 24 ΤΕΑ με αποθεματικό 1,8 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 1,6 δισ. ευρώ ανήκει στα 4 Ταμεία Υποχρεωτικής Επαγγελματικής Ασφάλισης. Εκεί δηλαδή, που επιχειρείται η ξαφνική όσο και αναπάντεχη αλλαγή καταστατικού…