Στην προαναγγελία κατάθεσης τροπολογίας για την φαρμακευτική δαπάνη προχώρησε ο υπουργός Υγείας κατά την ολοκλήρωση της κατ' άρθρων συζήτηση του σχεδίου νόμου «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις» στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.
Στην προαναγγελία κατάθεσης τροπολογίας για την φαρμακευτική δαπάνη προχώρησε ο υπουργός Υγείας κατά την ολοκλήρωση της κατ' άρθρων συζήτηση του σχεδίου νόμου «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις» στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.
Ο υπουργός ανέφερε πως εξετάζει την κατάθεση τροπολογίας με την οποία θα υπάρξει «ένα επιπλέον «ριμπέιτ» στα μη γεννόσημα φάρμακα, δηλαδή θα αλλάξει το πολυώνυμο που υπήρχε, σε κατηγορίες φαρμάκων που δημιουργούν πάρα πολύ μεγάλη δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ καθώς θα υπάρξει και ένας κλειστός προϋπολογισμός για τα φάρμακα των κατηγοριών 1Α και 1Β, με την ενοποίησή τους. Παράλληλα, για τα πολύ φθηνά νοσοκομειακά φάρμακα θα υπάρχει πλαφόν του «κλόου - μπακ»».
Για τις διατάξεις που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ ο υπουργός ανάφερε ότι θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος στις δαπάνες παρόχων στην πηγή γιατί εκεί μπορεί να περιορίσεις την προκλητή δαπάνη, στην ποιότητα των υπηρεσιών και με δείκτες συνταγογράφησης καθώς όσο και εάν έχει γίνει μια προσπάθεια περιορισμού της δαπάνης τα προηγούμενα δέκα χρόνια, η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει να την περιορίσουμε.
Οι μηχανισμοί του «rebate» ή του «claw back» ή των αυξημένων συμμετοχών, δεν σημαίνει ότι η δαπάνη αυτή δεν υφίσταται. Για να αποζημιώνεις όμως τα πάντα και να έχεις ποιοτικές υπηρεσίες χρειάζεται να έχεις ελέγχους, ποιοτικούς δείκτες και ποσοτικά «rebate » και έτσι πιάνουν τόπο τα χρήματα του ασφαλισμένου.
Δήλωσε πως πιστεύουμε πάρα πολύ στις διαπραγματεύσεις τιμών με παρόχους και τις θέλουμε και είναι μια δυναμική, χρήσιμη και διαφανήw διαδικασία για τον ΕΟΠΥΥ και οφείλουμε να ζητάμε μεγαλύτερες εκπτώσεις.
Σήμερα, είπε ο κ. Πλεύρης, σε μεγάλο βαθμό η Πολιτεία δεν λαμβάνει τις εκπτώσεις που μπορεί να πάρει και υπό αυτή την έννοια ένα τμήμα του «claw back», είναι ένα κομμάτι σε μεγάλο βαθμό άδικο αλλά έχει και ένα τμήμα του που το Κράτος θα έπρεπε να είχε φροντίσει να το παίρνει με εκπτώσεις.
Το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ
Σχετικά με την σύνθεση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός ανέφερε πως θα εξετάσει τα όσα ακούστηκαν από τους βουλευτές στην Επιτροπή και θα τοποθετηθεί στην δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου τη Δευτέρα. Τόνισε πάντως, ότι το συμφέρον του ασφαλισμένου παραμένει και αυτό είναι οι καλύτερες υπηρεσίες στις καλύτερες τιμές. Ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι για να αναδιανέμει τα χρήματα των ασφαλισμένων με μια ισορροπία όπως την φαντάζονται οι πάροχοι. Δεν είναι κοινωνικό έργο του Οργανισμού να ρυθμίζει την αγορά ή να σταθμίζει τις δυνατότητες των παρόχων. Ανέφερε πως το αναπτυξιακό «κλόου - μπακ» είναι μια καλή ιδέα αλλά χρειάζεται δουλειά ακόμα για να γίνει.
Ο υπουργός, για τον Προσωπικό Ιατρό και την κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση για τη συμμετοχή και ειδικών γιατρών, ανέφερε ότι η πραγματικότητα είναι πως σήμερα ως χώρα έχουμε λίγους γενικούς γιατρούς και πολύ περισσότερους ειδικούς γιατρούς. Όσο λοιπόν, δεν έχουμε πολλούς γενικούς ιατρούς, αναζητάς να βρεις ένα μοντέλο με το οποίο θα καλύψει το κενό ώστε να μην αποτύχει και πάλι ο θεσμός.
Για τα απογευματινά χειρουργεία, ο υπουργός είπε ότι εάν τα θέλουμε να υπάρχουν στο ΕΣΥ, υποχρεωτικά θα μιλάμε και για συμμετοχή του ασθενούς. Γιατί οφείλεις να βρεις κονδύλια για τις μισθοδοσίες. Και εάν ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει 100% ένα απογευματινό χειρουργείο, τότε στην πραγματικότητα ο Οργανισμός θα καταβάλει χρήματα περισσότερα από ό,τι πληρώνει σε μια ιδιωτική μονάδα.