Αφιερώματα
Παρασκευή, 06 Μαΐου 2022 12:22

Ιστορική πρόκληση για την Αρκαδία το ΣΔΑΜ

Του Γιάννη Τρουπή,
προέδρου του Επιμελητηρίου Αρκαδίας

Naftemporiki Society

Του Γιάννη Τρουπή,
προέδρου του Επιμελητηρίου Αρκαδίας

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης αποτελεί μια μεταρρυθμιστική πρόκληση για τη χώρα, γιατί επιχειρεί να αλλάξει ριζικά το ενεργειακό της μοντέλο και σε χρόνο πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρας. Ιδίως για την Αρκαδία, όπου βρίσκεται ο ένας από τους δύο μεγάλους πυλώνες του σχεδίου αυτού, το ενεργειακό κέντρο της Μεγαλόπολης, η πρόκληση αυτή έχει ιστορικό - σημαδιακό χαρακτήρα.

ΠΛΕΟΝ των 60 ετών η οικονομία της περιοχής της Μεγαλόπολης στηριζόταν στη «μονοκαλλιέργεια» του λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας από τα εργοστάσια της ΔΕΗ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΑΕΠ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ειδικά της Αρκαδίας διαμορφώνεται σε πολύ σημαντικό βαθμό από τις λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης, χωρίς ωστόσο το παραγόμενο προϊόν να διαχέεται αντίστοιχα στην Περιφέρεια. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, το πλήγμα στην Αρκαδία από την απολιγνιτοποίηση θα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, τη στιγμή μάλιστα που αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα ερημοποίησης.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ Δίκαιης Μετάβασης διαθέτει χρηματοδοτικούς πόρους για την ουσιαστική προσέλκυση των επενδύσεων στην περιοχή της Αρκαδίας, οι οποίοι σε συνδυασμό με τα αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων σε σχέση με το παρελθόν, δυνητικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια περίοδο επιχειρηματικής ανάπτυξης, μετασχηματισμού και εκσυγχρονισμού της τοπικής οικονομίας. Εντοπίζονται ωστόσο σημαντικά προβλήματα, τα οποία αν δεν λυθούν άμεσα ο στόχος δεν θα επιτευχθεί και τότε θα γίνει λόγος για μια ιστορική - σημαδιακή ευκαιρία που πήγε χαμένη.

ΕΙΝΑΙ βέβαιο ότι η δημιουργία του σχεδιαζόμενου Επιχειρηματικού Πάρκου της Μεγαλόπολης μόνο θετικά θα μπορούσε να λειτουργήσει στην προσέλκυση επενδύσεων. Ωστόσο, το γεγονός ότι έχει επιλεγεί μια θέση η οποία χαρακτηρίζεται δασική, συνεπάγεται μεγάλη επισφάλεια και μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση και είναι αποτρεπτική για την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων.

ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ικανοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε οργανωμένο χώρο μπορεί να την επιτύχει η υφιστάμενη Βιομηχανική Περιοχή της Τρίπολης. Για τον λόγο αυτό το Επιμελητήριο Αρκαδίας έχει υποβάλει δύο προτάσεις:

 εξαγορά ή αξιοποίηση, μέσω του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, των ανενεργών υφιστάμενων εγκαταστάσεων που έχουν δεσμευθεί και

 χρηματοδότηση της μελέτης επέκτασης της ΒΙ.ΠΕ. της Τρίπολης, καθώς σύντομα θα αντιμετωπίζει πρόβλημα κορεσμού του χώρου της.

Η ΔΙΑΡΚΗΣ προσπάθεια του Επιμελητηρίου Αρκαδίας στο πεδίο αυτό έχει δύο άξονες:

 έγκαιρη ενημέρωση των επιχειρήσεων για τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, και

 παρέμβαση στους φορείς που καταρτίζουν τις προσκλήσεις χρηματοδοτήσεων.

ΜΙΑ πολύ σημαντική πρωτοβουλία εμβληματικής σημασίας που έχει αναλάβει το Επιμελητήριο Αρκαδίας αφορά τη δημιουργία Μεσογειακού Συνεδριακού Κέντρου στην Αρκαδία και συγκεκριμένα στη Μεγαλόπολη. Πρόκειται για ένα ώριμο αίτημα, το οποίο έχει ήδη υιοθετηθεί από την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τη Συντονιστική Επιτροπή του ΣΔΑΜ και τη ΔΕΘ - Helexpo. Πρόκειται για ένα μόνιμο συνεδριακό - εκθεσιακό κέντρο, το οποίο δύναται να αναδείξει την ποιότητα της επιχειρηματικότητας του συνόλου της Πελοποννήσου, να την προβάλει και να ενισχύσει την εξωστρέφεια και τη δικτύωσή της. Δύναται επίσης να αποτελέσει πόλο έλξης για την ανάπτυξη συνεργειών και προσέλκυσης νέων επενδύσεων.