Κόσμος
Τρίτη, 03 Μαΐου 2022 21:36

«Θιγμένο λουκάνικο»: Προσβλητικός χαρακτηρισμός για τον Σολτς από του Ουκρανό πρέσβη στην Γερμανία

Κι ενώο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών και διαδόχου της Μέρκελ, Φρίντριχ Μερτς έχει πατήσει ουκρανικό έδαφος και ήδη κυκλοφόρησαν οι πρώτες φωτογραφίες του από το κατεστραμμένο Ιρπίν  έντονη κριτική έχει προκαλέσει η στάση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Κι ενώο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών και διαδόχου της Μέρκελ, Φρίντριχ Μερτς έχει πατήσει ουκρανικό έδαφος και ήδη κυκλοφόρησαν οι πρώτες φωτογραφίες του από το κατεστραμμένο Ιρπίν  έντονη κριτική έχει προκαλέσει η στάση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στο ZDF επανέλαβε ότι δεν σχεδιάζει κάποιο ταξίδι στο Κίεβο προσεχώς. Κι αυτό τουλάχιστον όσο ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ θεωρείται στην ουκρανική πρωτεύουσα «ανεπιθύμητος», παρά τη στήριξη της Γερμανίας στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου.

Δεν άργησε να έρθει η σκληρή απάντηση, όπως συνηθίζει, του Ουκρανού Πρέσβη στο Βερολίνο Αντρίι Μέλνικ, ο οποίος ανέφερε ότι ο η εμφάνιση του Όλαφ Σολτς ως θιγμένου δεν αρμόζει σε έναν ηγέτη. Μάλιστα τον χαρακτήρισε «θιγμένο λουκάνικο» (beleidigte Leberwust) κατά μια λαϊκή γερμανική έκφραση. «Πρόκειται για τον πιο βάναυσο πόλεμο εξόντωσης μετά τη ναζιστική επίθεση στην Ουκρανία, δεν είναι νηπιαγωγείο», δήλωσε σε έντονους τόνους. 

 

Τι σηματοδοτεί το ταξίδι του Μερτς

«Είναι ωραίο να είσαι σε αυτή τη χώρα». Αυτή ήταν η ανάρτηση του   Φρίντριχ Μερτς, μέσα από το τρένο σήμερα το μεσημέρι, καθοδόν προς το Κίεβο.

Ο Μερτς αναμενόταν να έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ και τον δήμαρχο Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο. Τελικά, σύμφωνα με το Deutche Welle,  εντελώς αιφνιδιαστικά συνάντησε και τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ δεν ήταν στο πρόγραμμα. Η συζήτηση διήρκησε σχεδόν μία ώρα και η ατμόσφαιρα αλλά και το περιεχόμενο ήταν καλό σύμφωνα με εκπρόσωπο του Μερτς.

Σήμερα το βράδυ ο κ. Μερτς αναμένεται να συναντηθεί με τον δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, με τον οποίο θα παραχωρήσει και συνέντευξη Τύπου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του γερμανού πολιτικού στην ουκρανική πρωτεύουσα, ήχησαν σειρήνες συναγερμού για αεροπορική επίθεση, για πρώτη φορά τις τελευταίες τρεις ημέρες, μετέδωσαν ουκρανικά ΜΜΕ, σύμφωνα με το περιοδικό Focus.

Πριν φθάσει στο Κίεβο ο κ. Μερτς επισκέφθηκε την περιοχή Ιρπίν και δήλωσε σοκαρισμένος από τα θύματα των ρωσικών επιθέσεων εκεί.

Από την ουκρανική πλευρά, ο οικονομικός σύμβουλος του Πρόεδρου Ζελένσκι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του κ. Μετς, αλλά και την ελπίδα ότι θα μεταβεί στο Κίεβο και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. 

Στόχος του Μερτς γι αυτό το ταξίδι που κανονίστηκε την τελευταία στιγμή και παρά τις προειδοποιήσεις ασφαλείας της Γερμανικής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, ήταν να σχηματίσει προσωπική εικόνα για την κατάσταση στην Ουκρανία, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα βέβαια θέλει να παίξει το «παιχνίδι» της σκληρής αντιπολίτευσης, επιρρίπτοντας στον Όλαφ Σολτς διστακτικότητα και ολιγωρία,  όπως και από το βήμα της γερμανικής βουλής την περασμένη εβδομάδα.  

Στην Ουκρανία μεταβαίνει από σήμερα και για μια εβδομάδα και ο Γκρέγκορ Γκύζι από το κόμμα της Αριστεράς, χωρίς άδεια της γερμανικής βουλής και χωρίς προσωπική ασφάλεια. Σχεδιάζει να επισκεφθεί εκτός από το Κίεβο, την Μπούτσα, το Ιρπίν και το Λβιβ. Την πρόθεσή της να μεταβεί στην ουκρανική πρωτεύουσα ανακοίνωσε πάντως και  η υπ. Εξωτερικών από τους Πρασίνους Αναλένα Μπέρμποκ, μιλώντας την Κυριακή στην εκπομπή της δημοσιογράφου Αννε Βιλ στη γερμανική δημόσια τηλεόραση.