Τεχνολογία-Επιστήμη
Κυριακή, 01 Μαΐου 2022 10:42

To drone στον Άρη επισκέφτηκε τα συντρίμμια της κάψουλάς του (βίντεο)

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες που τράβηξε το drone από την προστατευτική κάψουλα και το τεράστιο αλεξίπτωτο της.

Το ασταμάτητο drone που έχει στείλει η NASA στον Άρη αποφάσισε στην 26η του πτήση να μην επισκεφτεί κάποιο σημείο της περιοχής που βρίσκεται για εξερεύνηση αλλά το σημείο που βρίσκονται τα συντρίμμια της κάψουλας μέσα στην οποία βρισκόταν το πιο προηγμένο ρομπότ που έχει προσεδαφιστεί μέχρι σήμερα στον Κόκκινο Πλανήτη το οποίο μετέφερε εκεί και το drone.

Η προσεδάφιση στον Άρη είναι γνωστή και ως «τα επτά λεπτά του τρόμου» και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι' αυτό. Πρώτο εμπόδιο είναι η ατμόσφαιρα του Άρη, με τα διαστημικά σκάφη να καλούνται να την πλησιάσουν με τη σωστή γωνία και ταχύτητα, κι ας είναι σχεδόν 100 φορές λεπτότερη σε σύγκριση με την ατμόσφαιρα της Γης. Αλεξίπτωτα, αερόσακοι και πύραυλοι που θα πυροδοτηθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση θα κληθούν να μειώσουν την ταχύτητα του σκάφους, προκειμένου να μην υπάρξουν ζημιές στον εξοπλισμό.

Ένα ακόμη εμπόδιο είναι οι βραχώδεις εκτάσεις, οι γκρεμοί και οι κρατήρες του πλανήτη, με αποτέλεσμα να καθίσταται αναγκαία η προσεδάφιση σε σημείο που πρέπει να προσδιοριστεί εξαρχής. Από την στιγμή που η κάψουλα μέσα στην οποία βρίσκεται ένα ρόβερ ή κάποια άλλη διαστημοσυσκευή ερευνών απελευθερωθεί από το διαστημικό σκάφος που την μεταφέρει στον Άρη η επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου διακόπτεται με τα μέλη της αποστολής να περιμένουν με την αγωνία στο κατακόρυφο το σήμα της κάψουλας ότι όλα πήγαν καλά.

Στην περίπτωση της αποστολής Perseverance η προσεδάφιση είχε ακόμη μεγαλύτερη ένταση και αγωνία αφού εξαιτίας του μεγέθους και της πολυπλοκότητας του ρόβερ χρησιμοποιήθηκαν υλικά που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα σε προσεδαφίσεις στον Άρη όπως το 21,5 μέτρων αλεξίπτωτο της κάψουλας που είναι το μεγαλύτερο που έχει κατασκευαστεί και χρησιμοποιηθεί σε προσεδαφίσεις μακριά από τη Γη. Μάλιστα το ρόβερ είναι και το πρώτο από αυτά που έχουμε στείλει στον Κόκκινο Πλανήτη που κατάφερε να καταγράψει τις πιο πολλές και καλής ποιότητας εικόνες από μια διαδικασία προσεδάφισης.

Το drone πλησίασε τα συντρίμμια της κάψουλας και του αλεξίπτωτου και κατέγραψε μοναδικές εικόνες που δημοσίευεσε η NASA.