Απόψεις
Παρασκευή, 29 Απριλίου 2022 15:09

Ο πόλεμος δεν τελειώνει με …πόλεμο

Εξηκοστή έκτη μέρα του πολέμου: Οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν αργά στο Ντονμπάς, γιατί αντιμετωπίζουν έναν καλά οχυρωμένο αντίπαλο, δεδομένου ότι οι Ουκρανοί βρίσκονται στην περιοχή εδώ και οκτώ χρόνια. Η χαλυβουργία στη Μαριούπολη είναι πάντα υπό πολιορκία. Πύραυλοι χτυπούν το  Κίεβο κατά την επίσκεψη του Γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Η Οδησσός δέχεται πυρά από ρωσικά πολεμικά σκάφη και ο Πούτιν απειλεί να χρησιμοποιήσει όπλα που δεν έχουμε ξαναδεί. Η Γερμανική Βουλή ψηφίζει με μεγάλη πλειοψηφία να στείλει βαρέα όπλα στο Κίεβο, ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο 33 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει την Ουκρανία.

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Εξηκοστή έκτη μέρα του πολέμου: Οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν αργά στο Ντονμπάς, γιατί αντιμετωπίζουν έναν καλά οχυρωμένο αντίπαλο, δεδομένου ότι οι Ουκρανοί βρίσκονται στην περιοχή εδώ και οκτώ χρόνια. Η χαλυβουργία στη Μαριούπολη είναι πάντα υπό πολιορκία. Πύραυλοι χτυπούν το Κίεβο κατά την επίσκεψη του Γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Η Οδησσός δέχεται πυρά από ρωσικά πολεμικά σκάφη και ο Πούτιν απειλεί να χρησιμοποιήσει όπλα που δεν έχουμε ξαναδεί. Η Γερμανική Βουλή ψηφίζει με μεγάλη πλειοψηφία να στείλει βαρέα όπλα στο Κίεβο, ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο 33 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει την Ουκρανία.

Θα είναι αρκετές οι προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών, του ΝΑΤΟ και της Δύσης, για να πετύχει η Ουκρανία τη νίκη στο πεδίο της μάχης;

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος δεν είναι να αναγκαστούν οι Ρώσοι να επιστρέψουν στα παλιά σύνορα. Αλλά να αυξηθούν οι στρατιωτικές τους απώλειες όσο το δυνατόν περισσότερο.

Θα χρησιμεύσουν τα βαρέα οχήματα που στέλνει η Δύση στην Ουκρανία; Δύσκολο! Γιατί πρόκειται για παλιά στρατιωτικά μέσα, όπως παλιά είναι και τα σοβιετικά όπλα που χρησιμοποιούν ήδη οι Ουκρανοί.

Οι Γερμανοί θα δώσουν τα παλιά άρματα μάχης Leopard 1 ή τα αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά Gepard, που κατασκευάστηκαν  πριν από 50 χρόνια, διαλύθηκαν πριν από 20 χρόνια και τώρα ξανασυναρμολογήθηκαν.

Το γεγονός ότι οι Ουκρανοί αναζητούν απεγνωσμένα όπλα από διαφορετικές πηγές, αφενός, ωθεί τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που έχουν ακόμη πρώην σοβιετικά στρατιωτικά μέσα να τα στείλουν στην Ουκρανία. Από την άλλη κάποια μέλη του ΝΑΤΟ προμηθεύουν το Κίεβο με οχήματα δυτικής προέλευσης, που σκούριασαν μέχρι τώρα στις αποθήκες και που μπορούν να λειτουργήσουν ξανά, μόνο ξοδεύοντας πολλά χρήματα.

Με αυτόν τον τρόπο η Δύση αδειάζει τις αποθήκες της από παλιά οχήματα που σε Ευρώπη και Αμερική  θα κόστιζε πολύ ακριβά, ακόμη και  να πεταχτούν στα σκουπίδια.

Οσο για τα πιο σύγχρονα όπλα, όπως τα πυροβόλα Howitzer M177 που έστειλαν οι Αμερικανοί; Οι ειδικοί λένε ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών θα πάρει λίγο χρόνο.

Το ερώτημα βέβαια που απασχολεί τους απλούς πολίτες είναι αν με την κλιμάκωση των εξοπλισμών, θα αποκατασταθεί το διεθνές δίκαιο και θα επιτευχθεί ειρήνη; Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο.

Τι μπορεί να συμβεί για παράδειγμα, αν η Σουηδία και ειδικά η Φινλανδία ενταχτούν στο ΝΑΤΟ και εγκατασταθούν πυρηνικοί πύραυλοι στα σύνορα με τη Ρωσία; Η Αγία Πετρούπολη απέχει μόλις 150 χιλιόμετρα από τα φινλανδικά σύνορα. Για φανταστείτε να υπήρχαν ρωσικές βάσεις και πύραυλοι,150 χιλιόμετρα από τη Νέα Υόρκη!

Ποιος θα μπορούσε να αποκλείσει ακόμη και ένα πυρηνικό πλήγμα; Ποιος μπορεί να ξέρει τι θα έχει στο μυαλό του ο Πούτιναν πιεστεί πολύ; Οσο και αν μια ατομική έκρηξη στην Ουκρανία για παράδειγμα, θα έφερνε το φονικό ραδιενεργό νέφος και στη Ρωσία μέσα σε 10 λεπτά…