Πολιτική
Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2008 14:55

Κινητοποιήσεις αλιέων σε Θεσσαλονίκη - Πειραιά

Πλωτά «μπλόκα» και στις τρεις εισόδους του λιμανιού της Θεσσαλονίκης έχουν στήσει από τις 9 το πρωί δεκάδες σκάφη μέσης αλιείας-μηχανότρατες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο κοινοτικό κανονισμό που τους περιορίζει την ακτίνα ψαρέματος. Για περίπου μία ώρα αποκλείστηκε και το λιμάνι του Πειραιά.

Πλωτά «μπλόκα» και στις τρεις εισόδους του λιμανιού της Θεσσαλονίκης έχουν στήσει από τις 9 το πρωί δεκάδες σκάφη μέσης αλιείας-μηχανότρατες, διαμαρτυρόμενοι για το νέο κοινοτικό κανονισμό που τους περιορίζει την ακτίνα ψαρέματος. Σε αποκλεισμό της «μπούκας» του Πειραϊκού λιμανιού για περίπου μία ώρα προχώρησαν νωρίτερα συνάδελφοί τους στην Αθήνα.

Στη συμπρωτεύουσα, οι ιδιοκτήτες των σκαφών δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν ούτε την είσοδο ούτε σε έξοδο σε κανένα εμπορικό πλοίο, ζητώντας την έγκριση παρεκκλίσεων από τον κοινοτικό κανονισμό 1967/2006.

Οι αλιείες επιτρέπουν μόνο τη διέλευση των ρυμουλκών, που βοηθούν στις κινήσεις των δεξαμενόπλοιων μεταφοράς πετρελαίου, ώστε να μην προκληθεί κάποιο ατύχημα θαλάσσιας ρύπανσης.

Δηλώνουν μάλιστα πως θα παραμείνουν στο λιμάνι έως ότου λάβουν τις απαντήσεις που ζητούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ωστόσο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν αποκλείεται να ανοίξουν τις εισόδους για μερικές ώρες (μετά τις 7 το βράδυ), ώστε να αποτραπούν τυχόν ατυχήματα, λόγω σκότους ή ενδεχόμενης ομίχλης.

Πάντως το λιμάνι λειτουργεί προς το παρόν χωρίς προβλήματα. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό πρακτορείο ο γενικός διευθυντής της ΟΛΘ ΑΕ Αρχοντής Γρηγοριάδης, αφενός το «τσουρμάρισμα» των πλοίων (σ.σ. κατανομή λιμενεργατών ανά πλοίο) έγινε προτού οι μηχανότρατες να αποκλείσουν τις εισόδους, αφετέρου η προβλήτα που χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον τα μεγάλα εμπορικά πλοία βρίσκεται εκτός μπλόκου.

Σε ό,τι αφορά τον Πειραιά, η είσοδος του πρώτου λιμανιού της χώρας αποκλείσθηκε απο τα αλιευτικά επαγγελματικά σκάφη από τις 11.45 έως και τις 12.50, χωρίς να προκληθεί κανένα πρόβλημα, αφού όλα τα δρομολογημένα ακτοπλοϊκά πλοία είχαν αποπλεύσει νωρίς το πρωί.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, που θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή απο τις αρχές του 2009, οι μηχανότρατες θα μπορούν να ψαρεύουν σε απόσταση 1,5 μιλίου από τις ακτές και σε βάθος άνω των 50 μέτρων.

Οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων αλιευτικών σκαφών, τα οποία οι παράκτιοι επαγγελματίες αλιείς θεωρούν καταστροφή για το θαλάσσιο περιβάλλον, ζητούν απο την κυβέρνηση την εξαίρεση τους από την οδηγία.

Εν τω μεταξύ συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολικό κλείσιμο του αυτοκινητοδρόμου στο ύψος των διοδίων Νεστάνης για περίπου μισή ώρα πραγματοποίησαν κτηνοτρόφοι από τους νομούς της Πελοποννήσου.

Στη συνέχεια οι κτηνοτρόφοι κατευθύνθηκαν στην Τρίπολη προκειμένου να επιδώσουν στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Νίκο Αγγελόπουλο ψήφισμα διαμαρτυρίας με τα αιτήματά τους.

Οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν από την κυβέρνηση στήριξη της κτηνοτροφίας και άμεση υλοποίηση των οικονομικών μέτρων που έχει εξαγγείλει. Ζήτησαν επίσης, από τα υπουργεία Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς και τις νομαρχίες να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στην αγορά για τη διασφάλιση των προϊόντων γάλακτος και κρέατος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ