Ιδιοκτησία - είναι ίσως ο σημαντικότερος κοινωνικός θεσμός της σύγχρονης κοινωνίας. Λόγω της σημασίας του βρίσκεται στο επίκεντρο ενός διεθνούς συμποσίου που θα πραγματοποιηθεί στο Goethe-Institut Athen.
Ιδιοκτησία - είναι ίσως ο σημαντικότερος κοινωνικός θεσμός της σύγχρονης κοινωνίας. Λόγω της σημασίας του βρίσκεται στο επίκεντρο ενός διεθνούς συμποσίου που θα πραγματοποιηθεί στο Goethe-Institut Athen.
Η ιδιοκτησία είναι η αρχή και το τέλος όλων των σύγχρονων πραγμάτων. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, φαίνεται πως έχει προκαλέσει ζωηρές συζητήσεις. Οι σχετικές μελέτες δεν δείχνουν μόνο ότι το σύγχρονο δικαίωμα στην ιδιοκτησία έχει εκτοπίσει άλλες μορφές των αγαθών κοινής ωφέλειας, αλλά τεκμηριώνουν και τη διαρκή επίδραση που έχει αυτό στους κοινωνικούς διαχωρισμούς, στον ρατσισμό, στα θέματα τάξης και στην ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Η κυρίαρχη σύλληψη της έννοιας της ιδιοκτησίας φαίνεται πως έχει συμβάλει σε μια ολόκληρη σειρά από παγκόσμιες κρίσεις, οι οποίες διαφαίνονται όλο και πιο καθαρά, για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή.
Εάν ευσταθεί το επιχείρημα πως ειδικά το δικαίωμα πλήρους εξουσίας διάθεσης και κυριαρχίας επί των «δικών μας πραγμάτων» γεννά μια αυταρχικής σύλληψης μορφή ζωής, τότε εύλογα θα πρέπει να αναζητήσουμε κοινωνικές εναλλακτικές. Ωστόσο, τίποτα δεν φαίνεται λιγότερο ρεαλιστικό απ’ ό,τι η εγκατάλειψη της λογικής της ιδιοκτησίας. Παρ’ όλα αυτά, όχι μόνο στο κίνημα των Commons, αλλά και σε αναρίθμητα άλλα πλαίσια, συζητιέται η δυνατότητα εναλλακτικών δομών ιδιοκτησίας.
Το συμπόσιο New Old Properties θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Μαΐου 2022 στην Αθήνα. Επιστήμονες, καλλιτέχνες και ακτιβιστές που θα συμμετέχουν θα συζητήσουνε το κατά πόσο είναι ανέφικτο ή εφικτό να ξεφύγουμε από τη σύγχρονη λογική της ιδιοκτησίας. Η συζήτηση περί ιδιοκτησίας θα στραφεί και στα τοπικά δεδομένα της Αθήνας, με αφετηρία τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ιδιοκτησίας στην πόλη, τα οποία περιλαμβάνουν τον ραγδαίο εξευγενισμό (gentrification), τον τρέχοντα διάλογο για την επιστροφή πολιτισμικών αγαθών ή την ταχύτατη ανάπτυξη των προαστίων, που έχουν δομηθεί με βάση την πρακτική της αντιπαροχής.
Με τις/τους: Ανδρέα Αγγελιδάκη (Αθήνα), Omar Degan (Μογκαντίσου), Frank Engster (Βερολίνο), Νικόλα Κοσματόπουλο (Βηρυτός), Susanne Leeb (Lüneburg/DE), Ibrahim Mahama (Ταμάλε, Γκάνα), Βασίλη Νούλα (Αθήνα), Gabriel Schimmeroth (Αμβούργο), Radha D'Souza (Λονδίνο), Κωνσταντίνα Θεοδώρου (Αθήνα), Kathrin Wildner (Βερολίνο), Πρωτοβουλία πολιτών „Deutsche Wohnen & Co. enteignen“
Περισσότερες πληροφορίες: www.goethe.de/newoldproperties
H εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων του Goethe-Institut Athen.
Είσοδος ελεύθερη