Πολιτική
Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 14:15

Κ. Μητσοτάκης: Ενημέρωσα τον γ.γ. του ΝΑΤΟ για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας

Τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με το μπαράζ των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά. «Μίλησα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προκειμένου να τον ενημερώσω για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας» είπε στις κοινές δηλώσεις του με τη Φινλανδή πρωθυπουργό, Σάνα Μάριν, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με το μπαράζ των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά. «Μίλησα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προκειμένου να τον ενημερώσω για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας που παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και πραγματοποιεί επικίνδυνες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά όπως η Χίος, η Κάρπαθος, η Λέρος κ.ά» είπε στις κοινές δηλώσεις του με τη Φινλανδή πρωθυπουργό, Σάνα Μάριν, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, κατέστησε σαφές στον γ.γ. του ΝΑΤΟ ότι «αυτού του είδους η συμπεριφορά ενός κράτους-μέλους συμμάχου του ΝΑΤΟ, είναι απολύτως απαράδεκτη, υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια όπως επίσης και την ενότητα του στόχου που έχει το ΝΑΤΟ, σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο να μείνουν ενωμένα όλα τα κράτη-μέλη, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση της Ρωσίας».

«Η συμπεριφορά αυτή επίσης υπονομεύει και την πρόσφατη πρόοδο που επήλθε κατά την πρόσφατη συνάντησή μου με τον πρόεδρο Ερντογάν και βεβαίως πρέπει να σταματήσει άμεσα. Αυτό το θέμα θα συνεχίσουμε να το προβάλουμε σε όλα τα διεθνή φόρα και θυμίζω ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει η Ε.Ε. και όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα μιας πιθανής αίτησης της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Επαναλαμβάνω ότι γι' αυτό θα αποφασίσει ο λαός. Η Ελλάδα θα σεβαστεί την απόφαση του φινλανδικού λαού» είπε. 

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία επισήμανε πως «η ρωσική εισβολή αποτελεί έναν επιθετικό πόλεμο κατά μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό στην Ευρώπη του 21ου αιώνα». «Μαζί με τους εταίρους στην Ε.Ε. αντιδράσαμε άμεσα, προς έκπληξη πολλών, με την επιβολή άνευ προηγουμένου κυρώσεων στην Ρωσία και λεκτικά αλλά κυρίως στην πράξη είμαστε αλληλέγγυοι στον ουκρανικό λαό συμπεριλαμβανομένης και της ιστορικής ελληνικής κοινότητας. Δυστυχώς οι περιοχές που κατοικεί η ελληνική κοινότητα εδώ και χιλιετίες έχουν δεχθεί τα πιο σκληρά χτυπήματα από τους Ρώσους εισβολείς. Η κατάσταση στην παράκτια περιοχή του Ευξείνου Πόντου είναι τραγική και αυτά που υποφέρει η Μαριούπολη είναι πέρα πάσης περιγραφής» είπε.

«Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η Ευρώπη σήμερα θα γινόταν μάρτυρας τέτοιων φρικαλεοτήτων. Και βεβαίως υπογραμμίζουμε ότι οι αναφορές εγκλημάτων πολέμου θα πρέπει να ερευνηθούν ενδελεχώς και οι ένοχοι θα πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα έχει ζητήσει ήδη από το διεθνές ποινικό δικαστήριο να διερευνήσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Μαριούπολη και στα χωριά που οι αεροπορικές επιθέσεις των Ρώσων προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στους συμπατριώτες μας από τις πρώτες ημέρες του πολέμου» πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η κ. Μάριν τόνισε πως «η Ε.Ε. αποτελεί ασφάλεια για την Φινλανδία» και πρόσθεσε πως η χώρα της θα αξιολογήσει όλες τις επιπτώσεις και θα κρίνει κατά πόσον θα υποβάλει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ. «Έχουμε αξιόπιστη άμυνα, ισχυρό και σύγχρονο στρατό. Έχουμε συμμετάσχει με το ΝΑΤΟ σε πολλές διεθνείς επιχειρήσεις. Είμαστε έτοιμοι να ενταχθούμε. Αν ενταχθούμε, θα προσφέρουμε εμείς στη Συμμαχία» δήλωσε.

«Με την Ελλάδα γεωγραφικά απέχουμε πολύ, αλλά έχουμε τις ίδιες ευρωπαϊκες πεποιθήσεις. Θέλω να συγχαρώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη που οδήγησε την Ελλάδα στην ανάκαμψη από τις σκληρές επιπτώσεις της πανδημίας. Η Ελλάδα όπως και η χώρα μου επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό» παρατήρησε.

naftemporiki.gr