Κόσμος
Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 07:11

Η πανδημία στην Κίνα και η Ταϊβάν, μεγαλύτερη απειλή από την Ουκρανία

Τα μαζικά τεστ κορονοϊού έχουν επεκταθεί για όλους σχεδόν τους 21 εκατομμύρια κατοίκους της πρωτεύουσας. Οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι η εξάπλωση του ιού στο Πεκίνο εξακολουθεί να είναι «εντός ελέγχου». Οι αρχές στο Πεκίνο ανέφεραν μέχρι τώρα λίγες δεκάδες νέα κρούσματα, αλλά υπάρχει φόβος για ολικό lockdown διάρκειας μιας εβδομάδας. Η κατάσταση πάντως έχει και την αντανάκλασή της στις αγορές:

Του Μιχάλη Ψύλου 
[email protected] 

Τα μαζικά τεστ κορονοϊού έχουν επεκταθεί για όλους σχεδόν τους 21 εκατομμύρια κατοίκους της πρωτεύουσας. Οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι η εξάπλωση του ιού στο Πεκίνο εξακολουθεί να είναι «εντός ελέγχου». Οι αρχές στο Πεκίνο ανέφεραν μέχρι τώρα λίγες δεκάδες νέα κρούσματα, αλλά υπάρχει φόβος για ολικό lockdown διάρκειας μιας εβδομάδας. Η κατάσταση πάντως έχει και την αντανάκλασή της στις αγορές:

Στη Σαγκάη, ο δείκτης Shanghai Composite έχει χάσει 15% από την αρχή του έτους και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ γνωρίζει επίσης μόνο μία κατεύθυνση από τις αρχές Απριλίου: προς τα κάτω.

Αυστηρή προσέγγιση

 

Οι αναλυτές αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στην αυστηρή προσέγγιση της κινεζικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Μόνο που μια επιδείνωση της πανδημίας στην Κίνα δεν θα είχε συνέπειες μόνο για την ίδια τη χώρα.

«Ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία θα επηρεαζόταν μαζικά - πιθανώς χειρότερα από τον πόλεμο της Ουκρανίας», λέει ο Βίνσεντ Στάμερ, αναλυτής στο Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW). «Το lockdown έχει ήδη οδηγήσει σε πτώση των εξαγωγών από το λιμάνι της Σαγκάης κατά περίπου 30%», εξηγεί ο Γερμανός αναλυτής. «Η συμφόρηση των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αυξάνεται δραματικά στις κινεζικές ακτές, γεγονός που οδηγεί σε πρόσθετες επιβαρύνσεις για τη μεταφορά εμπορευμάτων παγκοσμίως», τονίζει ο Στάμερ.

Πολλές εταιρείες σε όλον τον κόσμο δεν μπορούν να παραλάβουν τα προϊόντα τους από την Κίνα εδώ και τέσσερις εβδομάδες. Τα εμπορευματοκιβώτια -και αν ακόμη θα μπορούσαν να ξεφορτωθούν από τα πλοία- δεν είναι δυνατόν να παραληφθούν και να αποθηκευτούν στη στεριά.

Οι αποθήκες είναι κλειστές και η διαθεσιμότητα φορτηγών στη Σαγκάη έχει μειωθεί κατά 40%. O Γεργκ Βούτκε, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ε.Ε. στο Πεκίνο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Τα ωστικά κύματα που προκαλεί η κατάσταση την Κίνα δεν έχουν γίνει ακόμη πλήρως κατανοητά.

Μπορεί να χρειαστούν μήνες για να διορθωθούν οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού». Η κατάσταση μπορεί να τεθεί εκτός ελέγχου και λόγω της επαπειλούμενης σύγκρουσης της Κίνας με την Ταϊβάν. Μιας σύγκρουσης που θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε παγκόσμια κρίση και σιγοκαίει σε απόσταση 8.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Ευρώπης.

 

Παραλληλισμοί

 

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ θέλει να προσαρτήσει τη γειτονική Ταϊβάν - και με τη βία αν χρειαστεί, με αποτέλεσμα οι παραλληλισμοί με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας να είναι εντυπωσιακοί.

Η Ταϊβάν, ένα νησί λίγο μεγαλύτερο από την Πελοπόννησο, απειλείται από το Πεκίνο εδώ και χρόνια, καθώς θεωρεί ότι είναι κομμάτι της Κίνας. Στον κινεζικό Τύπο γίνεται επίσης λόγος για πιθανή διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού της Ταϊβάν των 24 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σύμφωνα με παρατηρητές, το Πεκίνο θα μπορούσε να αναπτύξει ένα λιγότερο επικίνδυνο και έμμεσο όπλο για να αναγκάσει το νησί να επιστρέψει στο «μαντρί»: έναν ενεργειακό αποκλεισμό. «Ένας αποκλεισμός θα απομόνωνε την Ταϊβάν σε σημείο που οι συνομιλίες για ενοποίηση θα μπορούσαν να είναι μια πραγματική επιλογή. Η Ταϊβάν εισάγει φυσικό αέριο και πετρέλαιο διά θαλάσσης τόσο για τις ανάγκες του λαού της όσο και για τη βιομηχανία της. Αυτή η εξάρτηση από τη θάλασσα είναι ένα από τα τρωτά σημεία της Ταϊβάν», γράφει η South China Morning Post, στο Χονγκ Κογκ.

Το Πεκίνο στέλνει συνεχώς μαχητικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν, αλλά ο πραγματικός αποδέκτης της απειλής βρίσκεται πιο μακριά: είναι η Ουάσιγκτον. Η τύχη της Ταϊβάν θα καθορίσει την αξίωση της Αμερικής ως κυρίαρχης δύναμης στην περιοχή του Ειρηνικού.

 

Η θέση των ΗΠΑ

 

Στην Ουάσιγκτον, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συμφωνούν ότι ο στρατηγικός ανταγωνιστής της Αμερικής είναι η Κίνα και η αναμέτρηση αυτή θα κυριαρχήσει στον 21ο αιώνα.

Στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ταϊβάν και της ηπειρωτικής Κίνας διεξάγεται η πάλη των αντίπαλων μπλοκ - όπως κάποτε στο Τείχος του Βερολίνου στην Ευρώπη. Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι ο πρόεδρος της Κίνας θα λάβει τη ρωσική καταστροφή ως προειδοποίηση. Το κινεζικό σύνθημα είναι: «Δράση πριν να είναι πολύ αργά». Και δεδομένου ότι ακόμη και η «μικροσκοπική» ρωσική οικονομία φαίνεται να είναι σε θέση να αντέξει τις δυτικές κυρώσεις σε κάποιο βαθμό, ένας γίγαντας όπως η Κίνα θα είχε λίγα να φοβηθεί.