Ανησυχία επικρατεί στη Μολδαβία ότι θα βρεθεί στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, μετά τις επιθέσεις στην Υπερδνειστερία, την αποσχισθείσα περιοχή της χώρας που υποστηρίζεται από τη Ρωσία.
Ανησυχία επικρατεί στη Μολδαβία ότι θα βρεθεί στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, μετά τις επιθέσεις στην Υπερδνειστερία, την αποσχισθείσα περιοχή της χώρας που υποστηρίζεται από τη Ρωσία.
Μετά τις εκρήξεις, η αποσχισθείσα περιοχή της ανέβασε το «επίπεδο τρομοκρατικής απειλής» στο κόκκινο. Παράλληλα, οι αρχές της Υπερδνειστερίας κατηγόρησαν το Κίεβο για τις επιθέσεις, αν και παρείχαν ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με τα περιστατικά.
«Τα ίχνη αυτών των επιθέσεων οδηγούν στην Ουκρανία», μετέδωσε το TASS επικαλούμενο δήλωση του Βαντίμ Κρασνοσέλσκι, του αυτοαποκαλούμενου προέδρου της αποσχισθείσας περιοχής.
Ως απάντηση η Ουκρανία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προσπαθεί να παρασύρει την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας στον πόλεμό της στο Κίεβο.
Ρωσική ανάμιξη πίσω από τις επιθέσεις βλέπουν και οι αναλυτές του Ινστιτούτου για την Μελέτη του Πολέμου, κάνοντας λόγο για επιχείρηση «ψευδούς σημαίας» που πιθανόν στρώνει το έδαφος για περαιτέρω δραστηριότητα στην περιοχή.
Σχολιάζοντας τον ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τα ρωσικά στρατεύματα της Υπερδνειστερίας στις κοντινές περιοχές της Ουκρανίας που ενδεχομένως βρεθούν υπό πολιορκία- κυρίως της Οδησσού-, οι αναλυτές σημειώνουν ότι η Ρωσία διατηρεί στην περιοχή δύο τάγματα μηχανοκίνητων τυφεκίων. Τα δύο τάγματα δεν θεωρούνται ότι είναι επαρκή από μόνα τους για να πραγματοποιήσουν μια αξιόπιστη επίθεση στην Οδησσό, ούτε οι Ρώσοι είναι πιθανό να είναι σε θέση να τα ενισχύσουν αρκετά ώστε να τους επιτρέψουν να το μπορέσουν να απειλήσουν την Οδησσό.
Ωστόσο, προειδοποιούν οι αναλυτές, τα δύο τάγματα της Υπερδνειστερίας θα μπορούσαν να υποστηρίξουν περιορισμένες επιθέσεις στα βορειοδυτικά της Οδησσού, προκαλώντας πιθανώς πανικό και δημιουργώντας ψυχολογικά αποτελέσματα προς όφελος των ρωσικών επιχειρήσεων στη νότια Ουκρανία.
Οι αναλυτές τονίζουν επίσης ότι οι επιθέσεις στην Υπερδενιστερία και η ανησυχία που έχει προκληθεί έχουν ιδιαίτερη σημασία και σχεδιάστηκαν με ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό, να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη Μολδαβία.
Μάλιστα, σημειώνουν ότι υπάρχουν αναφορές από τον αρχηγό της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και άλλων Ρώσων αξιωματούχων που υποδεικνύουν πως ο Ρώσος πρόεδρος ενδέχεται να αναγνωρίσει την αυτοαποκαλούμενη Υπερδνειστεριακή Μολδαβική Δημοκρατία (PMR) στην Υπερδνειστερία, όπως αναγνώρισε τις Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ παραμονές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Έπειτα η Υπερδνειστερία θα μπορούσε να ζητήσει πρόσθετη ρωσική προστασία και ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να επιχειρήσει να στείλει πρόσθετες δυνάμεις στην περιοχή. Αυτές οι δραστηριότητες θα αύξαναν σε μεγάλο βαθμό τις εντάσεις και τους φόβους στη Μολδαβία και τη Ρουμανία, ασκώντας πρόσθετη πίεση στο ΝΑΤΟ αλλά δίνοντας πιθανώς στον Πούτιν μια φτηνή «νίκη» που αποσπά την προσοχή από τη ρωσική σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, καταλήγει η ανάλυση του Ινστιτούτου.
naftemporiki.gr