«Να μελετήσει και να μάθει την ιστορία της Αρμενίας», ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Ερντογάν, εξοργισμένος με τις δηλώσεις του τελευταίου για την γενοκτονία των Αρμενίων.
«Να μελετήσει και να μάθει την ιστορία της Αρμενίας», ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Ερντογάν, εξοργισμένος με τις δηλώσεις του τελευταίου για την γενοκτονία των Αρμενίων.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν σημασία για την Άγκυρα.
Συγκεκριμένα ο Ερντογάν είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Άγκυρα ύστερα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.: «Οι αξιώσεις των Αρμενίων, που φέρεται να αναγνωρίζονται από τις διοικήσεις διαφόρων χωρών, δεν μας ενδιαφέρουν. Έτσι αντιμετωπίζουμε τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν. Ο κ. Μπάιντεν πρέπει να μελετήσει και να γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία των Αρμενίων. Εμείς είναι δυνατόν να του συγχωρήσουμε την προσπάθειά του να αμφισβητήσει την Τουρκία χωρίς να γνωρίζει αυτά τα πράγματα»
Ο Τζο Μπάιντεν έγινε πέρσι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που αναγνώρισε επίσημα την Αρμενική Γενοκτονία.
Όπως σημείωνε η φετινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «οι οθωμανικές αρχές συνέλαβαν Αρμένιους διανοούμενους και ηγέτες κοινοτήτων στην Κωνσταντινούπολη. Έτσι ξεκίνησε η γενοκτονία των Αρμενίων - μια από τις χειρότερες μαζικές φρικαλεότητες του 20ού αιώνα. Σήμερα, θυμόμαστε 1,5 εκατομμύριο Αρμένιους που εκτοπίστηκαν, σφαγιάστηκαν ή βάδισαν μέχρι θανάτου σε μια εκστρατεία εξόντωσης και θρηνούμε για την τραγική απώλεια τόσων πολλών ζωών. Καθώς αναλογιζόμαστε τη γενοκτονία των Αρμενίων, ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση ενάντια στη διαβρωτική επιρροή του μίσους σε όλες τις μορφές του. Δεσμευόμαστε ξανά να μιλήσουμε ανοιχτά και να σταματήσουμε τις φρικαλεότητες που αφήνουν μόνιμες ουλές στον κόσμο. Και, καθώς θρηνούμε για όσα χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Meds Yeghern (Μεγάλη Καταστροφή), ας διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την επούλωση και την οικοδόμηση ενός καλύτερου και πιο ειρηνικού κόσμου που επιθυμούμε για τα παιδιά μας. Ένας κόσμος όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά, όπου το κακό του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας δεν χαρακτηρίζει τη καθημερινότητά μας και όπου οι άνθρωποι παντού είναι ελεύθεροι να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια».