Κόσμος
Κυριακή, 24 Απριλίου 2022 08:01

Ασάνζ: Η σύζυγός του καλεί τη Βρετανία να μην προχωρήσει στην έκδοσή του στις ΗΠΑ

Η Στέλλα Ασάνζ, η σύζυγος του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, αξίωσε χθες, Μ. Σάββατο, από τη βρετανική κυβέρνηση να μην εφαρμόσει την απόφαση της δικαιοσύνης για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, κρίνοντας πως η τύχη του εξαρτάται πλέον από μια «πολιτική απόφαση» που «θα έχει αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη».

Η Στέλλα Ασάνζ, η σύζυγος του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, αξίωσε χθες, Μ. Σάββατο, από τη βρετανική κυβέρνηση να μην εφαρμόσει την απόφαση της δικαιοσύνης για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, κρίνοντας πως η τύχη του εξαρτάται πλέον από μια «πολιτική απόφαση» που «θα έχει αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη».

Την Τετάρτη η βρετανική δικαιοσύνη έδωσε επίσημα πράσινο φως για την παράδοση του 50χρονου Αυστραλού στις αμερικανικές αρχές, που θέλουν να τον δικάσουν για κατασκοπεία, εξαιτίας της δημοσιοποίησης χιλιάδων εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων κυρίως για την αμερικανική δραστηριότητα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Επαφίεται πλέον στην υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας, την Πρίτι Πατέλ, να αποφασίσει εάν θα υπογράψει την διαταγή έκδοσης.

«Έχουμε τέσσερις εβδομάδες προθεσμία για να διαβιβάσουμε τις παρατηρήσεις μας στην Πρίτι Πατέλ προτού πάρει την απόφασή της. Αν υπογράψει τη διαταγή, είμαστε σε θέση να ασκήσουμε έφεση για θεμελιώδη ζητήματα για τα οποία δεν έχει ακόμη ασκηθεί έφεση, όπως η ελευθεροτυπία ή το πολιτικό κίνητρο της δίωξης», εξήγησε η κυρία Ασάνζ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο διαδήλωσης για να υποστηριχθεί ο σύζυγός της στις Βρυξέλλες.

«Οι λόγοι που μπορεί να ασκηθεί έφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ περιορισμένοι, ενώ η συμφωνία έκδοσης γέρνει πολύ την πλάστιγγα υπέρ των ΗΠΑ, χωρίς να επιτρέπει την εξέταση των αμερικανικών κατηγοριών... Θα φθάσουμε ως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αν χρειαστεί», πρόσθεσε η νοτιοαφρικανή νομικός.

«Πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα: διακυβεύεται η καρδιά των δημοκρατικών αξιών· αυτό που θα αποφασιστεί θα έχει αντίκτυπο σε όλη τον κόσμο, για τους δημοσιογράφους, παντού στην Ευρώπη», επέμεινε, κρίνοντας ότι έχει ανοίξει «παράθυρο» για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και για να εκτιμηθούν στο Λονδίνο «τα πολιτικά επιχειρήματα».

Σε περίπτωση καταδίκης του για κατασκοπεία, ο Ασάνζ διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών. Παραμένει φυλακισμένος στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019, αφού η τότε κυβέρνηση του Ισημερινού ανακάλεσε το πολιτικό άσυλο που του είχε δώσει για επτά χρόνια, και φυλακίστηκε.

Για τη Στέλλα Ασάνζ, η τύχη του συζύγου της είναι «εντελώς πολιτικό» ζήτημα - πάντοτε ήταν.

Για να μη δυσαρεστήσει την Ουάσινγκτον, το Λονδίνο «περιορίστηκε να λέει πως θα άφηνε τη δικαιοσύνη να αποφασίσει. Τώρα που το δικαστήριο επιβεβαίωσε τη διαταγή έκδοσης, δεν υπάρχει πλέον κανένα πρόσχημα: η βρετανική κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει μόνη τις επόμενες εβδομάδες αν θα εκδοθεί η Τζούλιαν», υπογράμμισε.

Ενώ «η βρετανική κυβέρνηση καταδικάζει τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία», καλείται «να δείξει αν είναι έτοιμη να προχωρήσει στην έκδοση ενός δημοσιογράφου επειδή κατήγγειλε εγκλήματα πολέμου» παρατήρησε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP