Κόσμος
Σάββατο, 23 Απριλίου 2022 10:05

Η Ε.Ε. εγκρίνει τον ψηφιακό νόμο κατά της διασποράς μίσους

Προπαγάνδα υπέρ του πολέμου, fake news και ρητορική μίσους - σύντομα θα περιοριστούν στο Διαδίκτυο, όπως τουλάχιστον φιλοδοξεί η Ευρωπαϊκή Ενωση με την έγκριση του νέου ψηφιακού νόμου.

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]
 
Προπαγάνδα υπέρ του πολέμου, fake news και ρητορική μίσους - σύντομα θα περιοριστούν στο Διαδίκτυο, όπως τουλάχιστον φιλοδοξεί η Ευρωπαϊκή Ενωση με την έγκριση του νέου ψηφιακού νόμου.

Αντιπροσωπείες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη της ΕΕ, ενέκριναν τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (Digital Services Act, DSA), ο οποίος αποσκοπεί στη διασφάλιση αυστηρότερης εποπτείας στις διαδικτυακές  πλατφόρμες και μεγαλύτερη προστασία των καταναλωτών. «Έχουμε μια συμφωνία για τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες», δήλωσε η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ Μαργκρέτε Βέσταγκερ  στο Twitter. «Αυτό διασφαλίζει: ό,τι είναι παράνομο εκτός σύνδεσης να θεωρείται και αντιμετωπίζεται επίσης ως παράνομο στο διαδίκτυο - όχι ως σύνθημα, αλλά ως πραγματικότητα», πρόσθεσε  η Ευρωπαία Επίτροπος.

Η νομοθεσία DSA αποτελεί μέρος ενός μεγάλου ψηφιακού πακέτου που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2020. Το δεύτερο μέρος είναι ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές (DMA), ο οποίος συμφωνήθηκε στα τέλη Μαρτίου. Πάνω απ' όλα, το DMA αποσκοπεί στον περιορισμό της ισχύος στην αγορά τεχνολογικών κολοσσών όπως η Google και το Facebook, με αυστηρότερους κανόνες. 
 
Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων
 
Χρειάστηκαν 16 ολόκληρες ώρες για τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για μια ιστορική συμφωνία. «Οι νέοι κανόνες θα προστατεύσουν τους διαδικτυακούς χρήστες, θα διασφαλίσουν την ελευθερία της έκφρασης και θα ανοίξουν νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις», τόνισε Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα για ανθρώπους, εταιρείες και χώρες σε όλο τον κόσμο.

Μεταξύ άλλων, η DSA θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το παράνομο περιεχόμενο, όπως η ρητορική μίσους,θα αφαιρείται από το Διαδίκτυο πιο γρήγορα, η επιβλαβής παραπληροφόρηση και η πολεμική προπαγάνδα θα διαχέονται λιγότερο. Επίσης, λιγότερα προϊόντα «μαϊμού»θα πωλούνται σε διαδικτυακές αγορές.
 
Οι GAFA να ακολουθούν τους κανόνες 
 
Οι λεγόμενες GAFA (Google, Amazon,Facebook και Apple) που θεωρούνται πολύ ισχυρές στην Ευρώπη, τώρα θα πρέπει να ακολουθήσουν αυστηρούς κανόνες.
Η βασική αρχή είναι: Για ότι είναι παράνομο  εκτός δικτύου, θα πρέπει να ισχύει το ίδιο και διαδικτυακά . Οι πάροχοι ψηφιακών υπηρεσιών θα πρέπει να τηρούν τους ενιαίους κανόνες ασφάλειας και δικαίου στην ΕΕ. Οι μεγάλες πλατφόρμες με τουλάχιστον 45 εκατομμύρια χρήστες πρέπει να ακολουθούν μάλιστα πιο αυστηρούς κανόνες από τις μικρότερες. Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί τώρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη της ΕΕ. Αυτό θεωρείται όμως  τυπικό.
Ποικίλες ήταν πάντως οι αντιδράσεις για τη συμφωνία. Ο βουλευτής του κόμματος των Πειρατών, Πάτρικ Μπρέγιερ δήλωσε απογοητευμένος με το αποτέλεσμα. «Το νέο σύνολο κανόνων δεν αξίζει τον όρο «ψηφιακός βασικός νόμος» στο σύνολό του, επειδή η συμφωνία συχνά αποτυγχάνει να προστατεύσει τα θεμελιώδη δικαιώματά μας στο Διαδίκτυο», δήλωσε ο Μπρέγιερ . Ο Μάρτιν Σίντερβαν από την Die Linke τόνισε: «Μέσω εκτεταμένων υποχρεώσεων διαφάνειας, ο DSA ανοίγει το μαύρο κουτί των αλγορίθμων των διαδικτυακών πλατφορμών».
 
Η Αλεξάντρα Γκιζ από τους Πράσινους τόνισε πάντως ότι «η Ευρώπη προχωρά στην επίθεση ενάντια στην ανωτερότητα των εταιρειών Big Tech».