Κόσμος
Σάββατο, 23 Απριλίου 2022 07:26

Η Ουκρανία χρειάζεται βοήθεια 7 δισ. δολάρια τον μήνα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία καθίσταται καθημερινά πολύ δαπανηρός όχι μόνο για τους δυο εμπολέμους, αλλά και για τη Δύση: Όχι μόνο λόγω του κόστους που επιβαρύνει και τη δυτική οικονομία ως αποτέλεσμα των κυρώσεων στη Ρωσία, ούτε λόγω των οπλικών συστημάτων που παρέχονται στο Κίεβο για την άμυνα απέναντι στα ρωσικά στρατεύματα.

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]
 
Ο πόλεμος στην Ουκρανία καθίσταται καθημερινά πολύ δαπανηρός όχι μόνο για τους δυο εμπολέμους, αλλά και για τη Δύση: Όχι μόνο λόγω του κόστους που επιβαρύνει και τη δυτική οικονομία ως αποτέλεσμα των κυρώσεων στη Ρωσία, ούτε λόγω των οπλικών συστημάτων που παρέχονται στο Κίεβο για την άμυνα απέναντι στα ρωσικά στρατεύματα.

Η ουκρανική κυβέρνηση ξεμένει όλο και περισσότερο από χρήματα. Για μισθούς και κοινωνικές παροχές, η κυβέρνηση Ζελένσκι χρειάζεται ένα δισεκατομμύριο δολάρια κάθε μήνα. « Η Ουκρανία χρειάζεται βοήθεια περίπου επτά δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα για να αντισταθμίσει τις δικές της οικονομικές απώλειες»,δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.  Επιπλέον, η Ουκρανία θα χρειαστεί «εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να ξαναχτίσει τα πάντα αργότερα», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος  την Πέμπτη σε τηλεδιάσκεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Ο Ουκρανός Πρωθυπουργός Ντένις Σμίνταλ είπε στην ίδια διάσκεψη δωρητών ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί περίπου τέσσερα έως πέντε δισεκατομμύρια δολάρια σε εξωτερική υποστήριξη τους επόμενους μήνες.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είπε ότι η Ουκρανία πιθανότατα θα χρειάζεται 5 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα για να διατηρήσει την οικονομία της σε λειτουργία. Προς το παρόν για τρεις μήνες. Ωστόσο, εάν ο πόλεμος συνεχιστεί, θα είναι πολύ μεγαλύτερες οι  οικονομικές ανάγκες.
Η Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι η βοήθεια δεν θα δοθεί με τη μορφή δανείων,αλλά θα είναι μη επιστρεπτέα . «Η συσσώρευση περισσότερου χρέους σήμερα δεν είναι συνετή υπόθεση,επειδή το χρέος θα πρέπει στη να αναδιαρθρωθεί αργότερα», πρόσθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
 
Σχέδια για την ανασυγκρότηση 
Δυτικοί οικονομολόγοι ήδη σκέφτονται πώς θα χρηματοδοτήσουν την ανασυγκρότηση της χώρας. Η Handelsblatt ανέφερε ότι το  Κέντρο Έρευνας Οικονομικής Πολιτικής (CEPR), ένα δίκτυο περίπου 1.600 ερευνητών οικονομολόγων, υποθέτει ότι μεταξύ 30%-60% του παραγωγικού δυναμικού της Ουκρανίας έχει καταστραφεί στον πόλεμο μέχρι στιγμής.

Η χώρα δεν μπορεί να σταθεί γρήγορα στα πόδια της οικονομικά. Οι εταιρείες δύσκολα μπορούν να εξάγουν αγαθά, τα οποία πριν από τον πόλεμο διακινούνταν από τα λιμάνια της Οδησσού ή της Μαριούπολης. Και χωρίς μια λειτουργική οικονομία, τα φορολογικά έσοδα δεν θα εισρεύσουν.
Οι οικονομολόγοι του CEPR είναι της γνώμης ότι άλλες χώρες θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν την ανασυγκρότηση. Προτείνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να φορολογήσει τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας και στη συνέχεια να αφήσει αυτά τα έσοδα στην Ουκρανία.

Μια άλλη πρόταση είναι πιο εκρηκτική: Προτείνουν να απαλλοτριωθούν κατ' αρχήν τα ρωσικά κεφάλαια, τα οποία έχουν «παγώσει» τα δυτικά κράτη, και να τα επενδυθούν στην υποδομή της Ουκρανίας. Η ανοικοδόμηση θα παρακολουθείται από ειδική υπηρεσία, επειδή το ουκρανικό κράτος δεν είναι πραγματικά αξιόπιστο: η διαφθορά αποτελεί κίνδυνο, σύμφωνα με την έκθεση του CEPR.
 
Προκύπτει φυσικά ένα μεγάλο πρόβλημα : Η ρωσική κυβέρνηση δεν θα το ανεχθεί και θα αντιδράσει ανάλογα. Σε κάθε περίπτωση, και η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας όταν τελειώσει ο πόλεμος θα είναι μια δύσκολη εξίσωση.