Το ρομπότ μιμείται τις μοναδικές ικανότητες κίνησης σε δύσβατα σημεία των τρωκτικών και θα παίρνει μέρος σε αποστολές έρευνας και διάσωσης.
Η ραγδαία πρόοδος στον τομέα της ρομποτικής έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στη δημιουργία ανάμεσα στα άλλα και διαφόρων ειδών ρομπότ με δυνατότητες έρευνας και διάσωσης ανθρώπων σε σημεία που έχει συμβεί κάποια φυσική ή άλλου είδους καταστροφή. Κάποια από αυτά τα ρομπότ έχουν μορφή ζώων (σκύλων, ερπετών κ.α.).
Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Πεκίνου δημιούργησαν το πρώτο ρομποτικό αρουραίο σχεδιασμένο για αποστολές έρευνας και διάσωσης. Το ρομπότ που ονομάζεται SQuRo μιμείται όλες τις κινήσεις και δυνατότητες που διαθέτουν οι αρουραίοι για να κινούνται αποτελεσματικά σε μικρούς χώρους και δύσβατα σημεία. Επιπλέον το ρομπότ μπορεί να μεταφέρει φορτία ισοδύναμα με 91% το βάρος του.
«Οι αρουραίοι που ζουν σε σπηλιές έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της ερευνητικής κοινότητας εξαιτίας της ασυναγώνιστης ευελιξίας, επιδεξιότητας και προσαρμοστικότητας τους. Εχουν γίνει πολλές προσπάθειες για να επιτευχθεί η αντιγραφή των μορφολογικών χαρακτηριστικών καθώς και αυτών της κίνησης των αρουραίων» αναφέρουν οι ερευνητές οι οποίοι δημοσιεύουν το επίτευγμα τους στην επιθεώρηση « IEEE Transactions on Robotics».
Οι ερευνητές μελέτησαν λεπτομερώς την ανατομία αλλά και τις κινήσεις των αρουραίων καταφέρνοντας να δημιουργήσουν μια εύκαμπτη σπονδυλική στήλη παρόμοια με αυτή των αρουραίων. Αποτέλεσμα είναι το ρομπότ να μπορεί να εκτελεί το σύνολο των κινήσεων των αρουραίων και να είναι το ίδιο αποτελεσματικό στο να περνά μέσα από μικροσκοπικά περάσματα, να ισορροπεί πάνω σε επίσης μικροσκοπικές επιφάνειες, να σκαρφαλώνει και γενικά να μπορεί να φτάνει στον προορισμό του ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο που θα βρεθεί στον δρόμο του. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να φτάσει σε εγκλωβισμένα άτομα και να τους προσφέρει κάποιου είδους πρώτες βοήθειες μέχρι να φτάσουν εκεί τα σωστικά συνεργεία που θα γνωρίζουν που βρίσκεται το ρομπότ.