Πέντε χρόνια μακριά από τον τελευταίο τίτλο μοιάζουν με αιωνιότητα για το κλαμπ με τους περισσότερους υποστηρικτές στον πλανήτη.
Πέντε χρόνια μακριά από τον τελευταίο τίτλο μοιάζουν με αιωνιότητα για το κλαμπ με τους περισσότερους υποστηρικτές στον πλανήτη.
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θέλει να μπει σε μία νέα ποδοσφαιρική εποχή και από την Μεγάλη Πέμπτη, κεντρικό πρόσωπο της νέας προσπάθειας είναι ο Ολλανδός προπονητής, Έρικ Τεν Χαγκ.
Ο τεχνικός του Άγιαξ από το ξεκίνημα της νέας σεζόν θα φορέσει την φόρμα των «κόκκινων διαβόλων» με μοναδικό στόχο την επιστροφή στη κορυφή.
Ποιος είναι όμως ο νέος προπονητής της Γιουνάιτεντ; Γιατί επιλέχθηκε και ποια είναι η φιλοσοφία του; Ποια είναι τα δυνατά και ποια τα αδύναμα σημεία της επιλογής του;
Από το 2012 μέχρι και σήμερα, μέσα σε μια δεκαετία, ο Τεν Χαγκ κατάφερε από την άσημη Go Ahead Eagles να προσληφεί στο θέατρο των ονείρων, να ετοιμάζεται να πατήσει το Old Trafford ως το «αφεντικό» ενός κορυφαίου συλλόγου.
Ο 52χρονος τεχνικός μετά από μία καριέρα ποδοσφαιριστή στο κέντρο της άμυνας που ολοκληρώθηκε μόλις στα 32 του και χωρίς ποτέ να κάνει το μεγάλο βήμα (Τβέντε, Ουτρέχτη, ΝτεΓκράφσαπ, Βααλβάικ) έκανε στα 42 τα πρώτα του βήματα στην προπονητική.
Μετά από μία σεζόν στην Go Ahead Eagles, θα αναλάβει την δεύτερη ομάδα της Μπάγερν Μονάχου, εκεί όπου θα γνωριστεί με τον Πεπ Γκουαρδιόλα, μία γνωριμία που θα διαμορφώσει σε σημαντικό βαθμό την φιλοσοφία του. Η διετία στην Ουτρέχτη από το 2015 μέχρι το 2017 θα τον οδηγήσει στον πάγκο του Άγιαξ εκεί που θα κάνει πράγματα και θαύματα.
Δύο πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα, μία πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Champions League, μα κυρίως ένα ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο, βελτίωση όλων των παικτών που είχε στα χέρια του και άριστη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού.
Ο Τεν Χαγκ είναι ένας προπονητής που θέλει οι ομάδες του να έχουν την κατοχή της μπάλας και να προσπαθούν μέσα από το positional play να σκοράρουν.
Αυτή είναι η επιρροή από τον Πεπ Γκουαρδιόλα ενώ το πέρασμά του από την Μπάγερν Μονάχου, τον έκανε λάτρη της υψηλής έντασης πίεση έξω από την περιοχή του αντιπάλου.
Τον Φεβρουάριο του 2019 θα δηλώσει: «Έμαθα πολλά από τον Γκουαρδιόλα. Η φιλοσοφία του είναι εξαιρετική. Τα όσα έκανε στη Μπαρτσελόνα, την Μπάγερν και την Σίτι, αυτό το επιθετικό και ελκυστικό ποδόσφαιρο, τον οδήγησε σε πολλές και μεγάλες νίκες. Αυτή την δομή θα προσπαθήσω να εφαρμόσω στον Άγιαξ».
Οι αρχές της φιλοσοφίας του Πεπ είναι πράγματα που όρισε στο ποδόσφαιρο ο θρύλος του Άγιαξ, Γιόχαν Κρόιφ και ο Τεν Χαγκ δεν θα μπορούσε να... ξεφύγει από το 4-3-3 με απόλυτα επιθετικούς προσανατολισμούς.
Το ποδόσφαιρο που πρεσβεύει, οι επιτυχίες του στον Άγιαξ αλλά και το γεγονός πως αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προπονητές στον τομέα της ψυχολογίας και της πνευματικής προετοιμασίας, είναι κάποια από τα δυνατά του σημεία.
Το μοναδικό «ψεγάδι» που μπορεί να βρει κάποιος στην πρόσληψή του είναι το εξής: Το αν θα καταφέρει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις ενός τόσο μεγάλου «καραβιού» όπως είναι η Γιουνάιτεντ.
Μέχρι και σήμερα στην καριέρα του δεν είχε αναλάβει ποτέ μία τόσο «μεγάλη» δουλειά, δεν είχε διαχειριστεί προσωπικότητες από το υψηλότερο επίπεδο και φυσικά το μέτριας ταχύτητας ολλανδικό πρωτάθλημα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Premier League, το πιο ανταγωνιστικό τουρνουά στον κόσμο.
Oι απαντήσεις σε λίγους μήνες... επί της οθόνης.