Παρά τις ελπίδες της Δύσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγούσε στη μείωση της επιρροής του Πούτιν στο εσωτερικό της Ρωσίας, η εισβολή φαίνεται να ενίσχυσε τη θέση του Ρώσου προέδρου. Μια νέα δημοσκόπηση της εταιρείας δεδομένων RIWI του Αμερικανού οικονομολόγου Ντέιβιντ Γού, δείχνει ότι το 80% των Ρώσων πιστεύει πώς η Μόσχα θα έχει το πάνω χέρι στη νέα «παγκόσμια μάχη εξουσίας».
Παρά τις ελπίδες της Δύσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγούσε στη μείωση της επιρροής του Πούτιν στο εσωτερικό της Ρωσίας, η εισβολή φαίνεται να ενίσχυσε τη θέση του Ρώσου προέδρου.
Μια νέα δημοσκόπηση της εταιρείας δεδομένων RIWI του Αμερικανού οικονομολόγου Ντέιβιντ Γού, δείχνει ότι το 80% των Ρώσων πιστεύει πώς η Μόσχα θα έχει το πάνω χέρι στη νέα «παγκόσμια μάχη εξουσίας».
«Οι Ρώσοι παραμένουν άκριτα πιστοί στον Πούτιν, καθώς σχεδόν οι μισοί (48%) συμφωνούν ότι οι άνθρωποι πρέπει να υποστηρίζουν τη χώρα τους, ακόμα κι αν οι ενέργειες και οι πολιτικές της είναι λάθος», σύμφωνα με τον Γου, που ήταν ο επικεφαλής οικονομολόγος στην Bank of America/Merrill Lynch μέχρι το 2021, όταν ίδρυσε τη δική του εταιρεία.
Επιπλέον, η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι οι Ρώσοι είναι πιο σίγουροι από τους Κινέζους και τους Αμερικανούς ότι η χώρα τους θα είχε το «πάνω χέρι» σε έναν «παγκόσμιο αγώνα εξουσίας». Τα τέσσερα πέμπτα των Ρώσων πιστεύουν ότι η χώρα τους θα επικρατούσε. Σε σύγκριση, το 64% των Κινέζων και το 72% των Αμερικανών, θεωρούν ότι οι χώρες τους θα επικρατούσαν.
Το RIWI διεξήγαγε αυτή τη δημοσκόπηση στο πλαίσιο του προγράμματος Ψυχρού Πολέμου Δείκτη II. Ισχυρίζεται ότι η μέθοδος δημοσκόπησής του προσφέρει λιγότερη προκατάληψη από τις συμβατικές έρευνες, προσφέροντας ανωνυμία στους χρήστες του Διαδικτύου που απαντούν ανώνυμα σε τυχαίες ερωτήσεις. Αυτό που ονομάζει η RIWI ως δημοσκόπηση "Random Domain Intercept" έχει σχεδιαστεί για να «ελαχιστοποιεί την προκατάληψη και να παρέχει πιο αξιόπιστα στοιχεία» ισχυρίζεται η εταιρεία.
Τα δεδομένα σε αυτή τη μελέτη συλλέχθηκαν ανώνυμα από περισσότερους από 1.300 Ρώσους, 1.600 Αμερικανούς και 2.200 Κινέζους, μεταξύ 30 Μαρτίου και 18 Απριλίου. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη του είδους της που συλλέγει σε πραγματικό χρόνο δεδομένα από Ρώσους, Αμερικανούς και Κινέζους πολίτες σχετικά με την παγκόσμια γεωπολιτική αναδιάταξη.
Το αποτέλεσμα του RIWI είναι συνεπές με τα δεδομένα ανεξάρτητων δημοσκοπήσεων από το Levada Center, έναν οργανισμό ερευνών που θεωρείται ευρέως ανεξάρτητος από τους δυτικούς αναλυτές. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Levada στις 31 Μαρτίου, το 83% των Ρώσων υποστήριξε τον Πούτιν, σε σύγκριση με το 71% στις αρχές Φεβρουαρίου πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι αναλυτές αποδίδουν επίσης τα ευρήματα της δημοσκόπησης στο γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας κατάφερε να σταθεροποιήσει το ρούβλι, το οποίο επέστρεψε στη συναλλαγματική ισοτιμία πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Ο ρυθμός πληθωρισμού των καταναλωτών στη Ρωσία, εν τω μεταξύ, έχει επίσης υποχωρήσει στα προπολεμικά επίπεδα, καθώς το νόμισμα ενισχύεται και οι χαλαροί συναλλαγματικοί έλεγχοι κατέστειλαν τις αγορές πανικού.
«Τα καταστήματα είναι, ως επί το πλείστον, καλά εφοδιασμένα, τα εστιατόρια είναι ανοιχτά και η δραστηριότητα των καταναλωτών είναι ως επί το πλείστον φυσιολογική» γράφει η ιστοσελίδα Asia Times.