Έκκληση στο Συμβούλιο να προχωρήσει άμεσα σε διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση απεύθυνε χθες έκθεση ευρωβουλευτών υπό τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Έκκληση στο Συμβούλιο να προχωρήσει άμεσα σε διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση απεύθυνε χθες έκθεση ευρωβουλευτών υπό τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Με 66 θετικές ψήφους έναντι τεσσάρων αρνητικών και 5 αποχές ευρωβουλευτών η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε έκθεση η οποία αξιολογεί την πρόοδο της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας σε σχέση με τα ενταξιακά κριτήρια και την ενίσχυση του κράτους-δικαίου και παροτρύνει το Συμβούλιο να ξεκινήσει επισήμως τις διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Μάλιστα στο κείμενο της έκθεσης γίνεται ειδική αναφορά στην «νέα γεωστρατηγική πραγματικότητα που διαμόρφωσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία». Επιπλέον ζητείται από την ΕΕ να αξιολογήσει με κριτικό πνεύμα τις «ιστορικά σημαντικές συνέπειες» που θα υπάρξουν για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ενότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και τα Δυτικά Βαλκάνια. Παράλληλα η έκθεση καλεί την ΕΕ να επιδείξει ευρωπαϊκή ενότητα και πλήρη πολιτική δέσμευση στην διεύρυνση.
Από την πλευρά τους οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι η μέχρι τώρα αποτυχία του Συμβουλίου να εκκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία «υπονομεύει τη στάση της κοινής γνώμης έναντι στην ΕΕ». Αντιτείνουν δε ότι τα δύο κράτη των Δυτικών Βαλκανίων έχουν πετύχει σταθερά αποτελέσματα και πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Συμβούλιο. Η έκθεση αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 18-19 Μαΐου.
Σημειώνεται ότι στις αρχές του μήνα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, επισκέφθηκε τη Βουλγαρία και κάλεσε ευθέως την κυβέρνησή της να άρει το βέτο που έχει θέσει στην είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, ιδίως μετά τα νέα δεδομένα που προκαλεί ο πόλεμος. «Είναι σημαντικό να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας προς τους γείτονές μας. Η εποχή είναι δύσκολη και θα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης. Μετά τον πόλεμο όλα θα είναι διαφορετικά. Γι' αυτό βασίζομαι στη Βουλγαρία για να οδηγήσει τη διαδικασία επιδέξια» ανέφερε από τη Σόφια η κυρία Φον ντερ Λάιεν. Επιπλέον, η επικεφαλής της Κομισιόν αναφέρθηκε και στο αίτημα της Βουλγαρίας για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Βούλγαρων της Βόρειας Μακεδονίας, επισημαίνοντας ότι η προστασία των μειονοτήτων αποτελεί «θεμελιώδη αξία της ΕΕ».
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κιρίλ Πετκόφ, έχει δεσμευθεί να ανάψει το πράσινο φως για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας μέχρι τον Ιούνιο. Δέχεται, όμως, πιέσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση κυρίως από έναν από τους κυβερνητικούς εταίρους του, τον τηλεαστέρα Σλάβι Τριφόνοφ, αλλά και την βουλγαρική κοινή γνώμη η οποία στηρίζει το βέτο της Σόφιας στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας.
Έκκληση για την αναβίωση της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων απεύθυνε πρόσφατα και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στο πλαίσιο επίσκεψής του στα Σκόπια.. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί την ανάγκη «να αναβιώσει η ενταξιακή διαδικασία» των Δυτικών Βαλκανίων. Υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία «το συντομότερο» έχει ταχθεί και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προειδοποιώντας, μάλιστα, ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση «θα καταστήσει τα Δυτικά Βαλκάνια ευάλωτα σε εξωτερικές επιρροές».