Η Φινλανδία έκανε σήμερα ένα βήμα προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αφού οι μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες της χώρας εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε κάποια μορφή μιας στρατιωτικής συμμαχίας ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Φινλανδία έκανε σήμερα ένα βήμα προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αφού οι μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες της χώρεας εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε κάποια μορφή μιας στρατιωτικής συμμαχίας ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το φινλανδικό κοινοβούλιο ξεκίνησε σήμερα τη συζήτηση για το ενδεχόμενο η σκανδιναβική χώρα, η οποία έχει σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Οι Σοσιαλδημοκράτες της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν απέφυγαν να αναφέρουν το ΝΑΤΟ στις ομιλίες τους, αλλά εξέφρασαν ωστόσο την υποστήριξή τους στην ιδέα μιας στρατιωτικής συμμαχίας.
«Είναι προφανές ότι οι ενέργειες της Ρωσίας έχουν φέρει τη Φινλανδία πολλά βήματα πιο κοντά στην αναγκαία στρατιωτική ευθυγράμμιση», είπε ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ομάδας Άντι Λίντμαν στους βουλευτές της κοινοβουλευτικής του ομάδας.
Η Φινλανδία είναι στενός εταίρος με το ΝΑΤΟ, αλλά διατηρεί στρατιωτικά αδέσμευτο καθεστώς. Τώρα, ωστόσο, η άμυνα και η ασφάλεια της χώρας χρειάζεται ενίσχυση και η απόφαση για το αν θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να ληφθεί εντός εβδομάδων, είπε η Μάριν.
Η κυβέρνηση ανέφερε επίσης ότι η δημόσια υποστήριξη για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία θα μπορούσε να μετρηθεί μέσω κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας αντί δημοψηφίσματος, αν και δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για μια τέτοια ψηφοφορία.
Ο μεγαλύτερος σύμμαχος των Σοσιαλδημοκρατών στην πεντακομματική κυβέρνηση συνασπισμού της Φινλανδίας, το Κόμμα του Κέντρου δήλωσε ότι είναι έτοιμο να υποστηρίξει μια απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Η ομάδα του Κόμματος του Κέντρου...είναι έτοιμη για όλες τις αποφάσεις που απαιτεί η ασφάλεια της Φινλανδίας, συμπεριλαμβανομένης της αίτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας Γιούχα Πίλβας.
Οκτώ αρχηγοί κοινοβουλευτικών ομάδων στους 10 εξέφρασαν την υποστήριξή τους είτε για ένταξη στο ΝΑΤΟ είτε για μια στρατιωτική ευθυγράμμιση, ενώ ο αρχηγός της Αριστερής Συμμαχίας Γιούσι Σάραμο τόνισε ότι αυτή δεν πρέπει να ληφθεί μια γρήγορη απόφαση και κάλεσε σε ευρύτερη συζήτηση.
Η Αριστερή Συμμαχία, η οποία έχει 16 έδρες στο κοινοβούλιο των 200 εδρών και αποτελεί μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού της Μάριν, αντιτίθεται παραδοσιακά στο ΝΑΤΟ, αλλά υπογράμμισε ότι δεν θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό αν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στηρίξει την ένταξη.
Ο Σάραμο σημείωσε ότι η αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ θα αυξήσει τις εντάσεις στα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας και ενδέχεται να καταστήσει τη Φινλανδία πιθανό στόχο του πρώτου χτυπήματος σε έναν πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.
Ένας εθνικιστής βουλευτής που εκπροσωπεί μια ομάδα με μόνο μία κοινοβουλευτική έδρα, ήταν ο μόνος που εξέφρασε την άμεση αντίθεση στην πιθανή προσπάθεια ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Πηγή: ΑΜΠΕ