Αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατέθεσαν οι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που μετέχουν στην επιτροπή, με θέμα την αναστολή υλοποίησης σημαντικών έργων υποδομής της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι μόνο, λόγω αύξησης των τιμών πρώτων υλών, και τον κίνδυνο απώλειας χρηματοδότησης.
Αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατέθεσαν οι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που μετέχουν στην επιτροπή, με θέμα την αναστολή υλοποίησης σημαντικών έργων υποδομής της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι μόνο, λόγω αύξησης των τιμών πρώτων υλών, και τον κίνδυνο απώλειας χρηματοδότησης.
Στο κείμενο του αιτήματος, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του τομέαρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκου Παππά και του αναπληρωτή τομεάρχη Χρήστου Γιαννούλη και το οποίο απευθύνεται στον πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Γιώργο Βλάχο, με κοινοποίηση στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, οι βουλευτές:
Θέμα: «Αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα την αναστολή υλοποίησης σημαντικών έργων υποδομής της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι μόνο, λόγω αύξησης των τιμών πρώτων υλών, και τον κίνδυνο απώλειας χρηματοδότησης»
Αξιότιμε κ. πρόεδρε,
Το τελευταίο έτος, οι Δήμοι της χώρας, εκτός από την ενεργειακή κρίση, αντιμετωπίζουν διακοπές των εν εξελίξει έργων υποδομής, λόγω εκτίναξης του κόστους των πρώτων υλών.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ζήτησε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών άμεση νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να δοθεί παράταση στην υλοποίηση των δημοσίων έργων, που χρηματοδοτούνται από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, όπως τα έργα ΕΣΠΑ, τα έργα του «Αντώνης Τρίτσης» (πρώην «Φιλόδημος») ή του Ταμείου Ανάκαμψης.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, υπογραμμίζει σε επιστολή του προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ότι «η εκτίναξη του κόστους κατασκευής των έργων των δήμων θέτει σε κίνδυνο την ομαλή συνέχισή τους». Ζητά, δε, από τον κ. Καραμανλή να αναλάβει θεσμική πρωτοβουλία μέσω νομοθετικής παρέμβασης, προκειμένου να δοθεί παράταση στις προθεσμίες όλων των συμβάσεων για τα δημόσια έργα.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, ήδη έχουν σταματήσει να υλοποιούνται πολλά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος», εξαιτίας της μεγάλης αύξησης στις τιμές των σωληνώσεων PVC, που ξεπερνά το 100%, ενώ αντίστοιχο πρόβλημα δημιουργείται στην υλοποίηση έργων που αφορούν νέες κτιριακές υποδομές και μεταλλικά κτίρια, λόγω της αύξησης των τιμών χάλυβα – οικοδομικού σιδήρου άνω του 100%.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημειώνει, ακόμα, ότι «στα δε έργα ασφαλτόστρωσης, όπου το κόστος της ασφάλτου έχει αυξηθεί κατά 200%, το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο».
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι ανάδοχοι διακόπτουν την εκτέλεση των έργων ελπίζοντας σε μια αποκλιμάκωση των τιμών. Διαγωνισμοί τινάζονται στον αέρα, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις εργοληπτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει μετά από διαγωνισμούς την κατακύρωση των έργων, δεν υπογράφουν τις συμβάσεις και προτιμούν την κατάπτωση των εγγυήσεων από την ανάληψη έργων που δεν «βγαίνουν» οικονομικά.
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο κ. Καραμανλής, αφού αρχικά δήλωναν αναρμόδιοι για το θέμα και παρέπεμπαν στο υπουργείο Ανάπτυξης, εν συνεχεία και κάτω από πιέσεις νομοθέτησαν καθορισμό συντελεστών αναθεώρησης τιμών δημοσίων έργων με την Υπουργική Απόφαση 359881/2021 - ΦΕΚ 5983/Β/20-12-2021, η οποία δεν κρίνεται επαρκής για την συνέχιση των έργων.
Η χρηματοδότηση των αναθεωρημένων προϋπολογισμών δεν είναι επαρκής. Δυστυχώς, το υπουργείο δεν φαίνεται να το έχει λάβει υπ’ όψη.
Κύριε πρόεδρε,
Η μείωση της δραστηριότητας του κατασκευαστικού κλάδου σε όλη την επικράτεια και η ακύρωση της υλοποίησης έργων υποδομής θα έχουν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας.
Για τους παραπάνω λόγους, αιτούμαστε την άμεση σύγκληση της επιτροπής Παραγωγής Εμπορίου της Βουλής με την παρουσία της ΚΕΔΕ αλλά και των ενώσεων κατασκευαστών.