Έκτακτη συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας, υπό τον Θάνο Πλεύρη, αναφορικά με τις εξελίξεις στην πανδημία και την άρση των μέτρων.
Έκτακτη συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας, υπό τον Θάνο Πλεύρη, αναφορικά με τις εξελίξεις στην πανδημία και την άρση των μέτρων.
Συμμετείχαν και η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, και επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι πλέον μπαίνουμε σε μία διαφορετική φάση της πανδημίας, στη φάση συνύπαρξης με τον ιό και τα μέτρα πλέον υπάρχουν αλλά χωρίς να μπαίνουν στη διαδικασία υποχρεωτικότητας. Ο υπουργός σημείωσε ότι δεν πιστεύει στην zero covid πολιτική, όπως τη βλέπουμε στην Κίνα. «Αντιθέτως πιστεύουμε στις πολιτικές όπου ενισχύοντας το εθνικό σύστημα υγείας, προστατεύοντας τις ευάλωτες ομάδες μπαίνουμε σε μία διαδικασία που οι δείκτες μας δίνουν τη δυνατότητα να οδηγηθούμε σε ένα πλαίσιο όπου είναι ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορωνοϊό», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό το πλαίσιο είναι δυναμικό και θα προσαρμόζεται στα δεδομένα.
«Το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί, έχει την τεχνογνωσία και τα φάρμακα και θα συνεχίζει να στηρίζεται με πόρους τουλάχιστον 1,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης», είπε επίσης.
Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, στη χώρα μας μειώνονται τα κρούσματα, οι νοσηλείες και σε μεγάλο βαθμό έχει επανέλθει πλήρως η οικονομική ζωή του τόπου. Όσον αφορά τους «σκληρούς δείκτες», αναφέρθηκε στον δείκτη υπερβάλουσας θνητότητας. Όπως είπε, η Ελλάδα είχε μέσο όρο χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Απαντώντας αργότερα σε ερώτηση για την υπερβάλουσα θνητότητα, ο κ. Πλεύρης, εξήγησε ότι ο δείκτης βοηθάει να καταλάβουμε ότι σε μία συγκεκριμένη περίοδο που υπήρχε πανδημία συγκριτικά με άλλα χρόνια κανονικότητας, πόσο παραπάνω θάνατοι καταγράφηκαν, και άρα πόσο επηρέασε η πανδημία.
Για βελτιωμένη εικόνα σε όλους τους πανδημικούς δείκτες έκανε επίσης λόγο ο κ. Ζαούτης. O καθηγητής επεσήμανε πως η διασπορά οφείλεται στο νέο στέλεχος της Όμικρον υποομάδα ΒΑ.2, ωστόσο παρατηρείται βελτιωμένη εικόνα στα λύματα, καθώς και αποκλιμάκωση στα κρούσματα.
Από την πλευρά της η κ. Αγαπηδάκη δήλωσε επίσης πως μπαίνουμε σε μία φάση, γι αυτό και χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης.
Συνοψίζοντας το μεταβατικό πλαίσιο στο οποίο βρισκόμαστε και το νέο μοντέλο διαχείρισης στο οποίο πηγαίνουμε είπε ότι βρισκόμαστε περίπου στα μέσα της πανδημίας, επομένως:
1. εξακολουθεί να υπάρχει ο στόχος να μην μολυνθούμε
2. το νέο πλαίσιο έχει στόχο την προστασία, με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας
Η κ. Αγαπηδάκη τόνισε ότι είναι σημαντικό να τηρούνται τα βασικά μέσα προστασίας (μάσκα, παραμονή στο σπίτι εφόσον υπάρχουν συμπτώματα, εμβολιασμός και ενισχυτική δόση, τροποποίηση της συμπεριφοράς ανάλογα με το διαφορετικό προφίλ κινδύνου για τον καθένα μας).
Όπως είπε, το μοντέλο κλιμάκωσης-αποκλιμάκωσης των μέτρων φαίνεται ότι δεν είναι βιώσιμο. «Βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης είναι να ζούμε με τα βασικά μέτρα προστασίας κάθημερινά», είπε, υπογραμμίζοντας πως δεν καταργούνται τα μέτρα προστασίας αλλά η υποχρεωτική τους τήρηση. «Ο ιός δεν μπορεί να εκριζωθεί, στην καλύτερα περίπτωση θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα προ πανδημίας δεδομένα», πρόσθεσε, τονίζοντας πως μιλάμε για μία προσαρμογή σε νέα δεδομένα μέσα από το μοντέλο βιώσιμης διαχείρισης.
Στη λειτουργία των σχολείων αναφέρθηκε, τέλος, η κ. Παπαευαγγέλου και το πώς θα πορευτούμε από εδώ και πέρα. Όπως είπε φέτος επιλέχθηκαν ο τακτικός προγραμματισμένος έλεγχος και η συστηματική ιχνηλάτηση επαφών, υποστηρίζοντας πως η πρακτική του υπουργείου είχε ως αποτέλεσμα τον έλεγχο της ενδοσχολικής διασποράς του ιού. «Από το 33% του συνόλου των κρουσμάτων τον Φεβρουάριο- στην κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον- φτάσαμε στο 20% λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία», σημείωσε.
Στη νέα φάση, είπε, ο έλεγχος όχι μόνο στα παιδιά αλλά γενικά στην κοινότητα θα επικεντρώνεται στα άτομα με συμπτώματα. «Έτσι όταν επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο, μετά το Πάσχα, δεν θα υποχρεούνται πια σε τακτικό, προσυμπρωματικό, αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) αλλά ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος μόνο στα παιδιά με συμπτώματα», δήλωσε.
Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι παραμένουν σε ισχύ όλα τα βασικά μέτρα και μέτρα συστηματικής ιχνηλάτησης των επαφών κρούσματος. Εάν δηλαδή εντοπίζεται με Covid ένα παιδί- ανεξάρτητα με το από πού κόλλησε- θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με τη χρήση δύο τεστ, την πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος. Η κ. Παπαευαγγέλου κάλεσε τους γονείς να είναι ευαισθητοποιημένοι παρατηρώντας πιθανά συμπτώματα- όχι μόνο για κορωνοϊό, καθώς υπάρχουν εξάρσεις λοιμώξεων γαστρεντερικού και αναπνευστικού- και εφόσον εντοπιστούν να κρατάνε στο σπίτι τα παιδιά και να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους. Τα παιδιά θα επιστρέφουν στο σχολείο έπειτα από τουλάχιστον 24 ώρες μετά την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, είπε.
Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέθηκε στον αριθμό των κρουσμάτων παγκοσμίως και στον τρόπο που διαχειρίζονται τον ιό άλλες χώρες. Όπως είπε, οι περισσότερες χωρές καταργούν μέτρα στο πλαίσιο ύφεσης των «σκληρών» δεικτών και στο πλαίσιο της πολύ διαχειρίσιμης πλέον επιδημίας και αποτελεί φυσική εξέλιξη η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών που θα οδηγήσει σε μία βελτιωμένη καθημερινότητα.
«Το να ζούμε και να διαχειριζόμαστε τον ιό σημαίνει ότι από τη μία σε βάθος χρόνου πρέπει να διατηρήσουμε το τείχος προστασίας αλλά και να υιοθετήσουμε ασφαλείς συμπεριφορές ανάλογα με τον ατομικό κίνδυνο τους καθενός», πρόσθεσε, εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ότι ο παρεμβατισμός και οι εξωτερικές ρυθμίσεις σταδιακά θα μειωθούν και θα ενισχυθούν οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθούμε στην καθημερινότητά μας.