Κόσμος
Τρίτη, 19 Απριλίου 2022 16:59

Ουκρανία - ΕΕ: H Κομισιόν αναμένει κι άλλα στοιχεία για να προχωρήσει τις διαδικασίες ενταξης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εργαστεί όσο πιο γρήγορα μπορεί για να γνωμοδοτήσει σχετικά με το αν η Ουκρανία πληροί τα κριτήρια για να ενταχθεί στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εργαστεί όσο πιο γρήγορα μπορεί για να γνωμοδοτήσει σχετικά με το αν η Ουκρανία πληροί τα κριτήρια για να ενταχθεί στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι οι ουκρανικές αρχές παρέδωσαν συμπληρωμένο το πρώτο σκέλος του ερωτηματολογίου, το οποίο η Πρόεδρος της Επιτροπής είχε παραδώσει στον Ουκρανό Πρόεδρο κατά την επίσκεψή της στο Κίεβο στις 8 Απριλίου. Ωστόσο, η Επιτροπή αναμένει συμπληρωμένο και το δεύτερο σκέλος του ερωτηματολογίου που αφορά την υιοθέτηση του κοινοτικού κεκτημένου, είπε ο Ερίκ Μαμέρ, διευκρινίζοντας ότι το πρώτο σκέλος το οποίο απαντήθηκε από τις ουκρανικές Αρχές αφορά τα οικονομικά και πολιτικά κριτήρια.

«Οι ουκρανικές Αρχές παρέδωσαν το πρώτο σκέλος του ερωτηματολογίου. Αναμένουμε τις απαντήσεις τους στο δεύτερο σκέλος. Στη συνέχεια θα εργαστούμε επιμελώς για να προετοιμάσουμε την αιτιολογημένη γνώμη. Ωστόσο, δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Θα το κάνουμε όσο πιο επιμελώς και όσο πιο γρήγορα μπορούμε», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι έδωσε χθες στη δημοσιότητα βίντεο τη στιγμή που παραδίδει στον Πρέσβη της ΕΕ στην Ουκρανία δύο ογκώδεις φακέλους σχετικά με την αίτηση της χώρας του για ένταξη στην ΕΕ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ουκρανία θα αποκτήσει «τις επόμενες εβδομάδες» το καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ και ευχαριστώντας τις Βρυξέλλες για την ταχύτητα της διαδικασίας.

Η ένταξη μιας χώρας στην ΕΕ είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία, κατά την οποία η νομοθεσία της υποψήφιας χώρας πρέπει να ευθυγραμμιστεί με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Απαιτεί περίπλοκες διαπραγματεύσεις για πολλά θέματα και κριτήρια, όπως η πολιτική σταθερότητα και μια λειτουργική οικονομία της αγοράς. Απαιτεί, επίσης, την ομόφωνη συμφωνία των 27 χωρών-μελών της ΕΕ.

Πηγή: ΑΜΠΕ