Τεχνολογία-Επιστήμη
Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022 11:52

Θα τρώγατε μπέργκερς λιονταριού και μπριζόλες από τίγρη;

Η βιομηχανία παραγωγής εργαστηριακού κρέατος θέλει να φέρει στο τραπέζι μας νέες... απρόσμενες γεύσεις

Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη προσπαθεί να βρει εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής τροφίμων που είναι πιο φιλική στο περιβάλλον με διαφόρους τρόπους χωρίς ωστόσο να βγουν από το διαιτολόγιο του οι τροφές που έχει συνηθίσει να καταναλώνει ειδικά από τον δεύτερο μισό του 20αιώνα και μετά.

Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται με ραγδαίο ρυθμό τεχνολογίες δημιουργίας κρέατος με εργαστηριακές μεθόδους. Έχει επιτευχθεί η δημιουργία διαφόρων ειδών κρέατος επεξεργασμένου και μη (από μπριζόλες μέχρι μπιφτέκια και μπέικον) από κύτταρα ή ιστούς των ζώων κάτι που σημαίνει ότι δεν θανατώνονται. Οι πρώτες δημιουργίες υστερούσαν αρκετά σε υφή αλλά και γεύση σε σχέση με τα φυσικά προϊόντα αλλά όσο περνάει ο καιρός αυτό αλλάζει προς το καλύτερο αφού βελτιώνεται η υφή και γεύση των εργαστηριακών κρεάτων. Όμως το κόστος παραγωγής του εργαστηριακού κρέατος παραμένει υψηλό γεγονός που προσπαθεί να λύσει με διαφόρους τρόπους αυτή η αναπτυσσόμενη βιομηχανία στον τομέα των τροφίμων.

Η εταιρεία Primeval Foods που εδρεύει στο Λονδίνο κάνει μια νέα πρόταση στον τομέα του εργαστηριακού κρέατος η οποία προκαλεί διαφόρων ειδών συζητήσεις. Η εταιρεία θέλει να δημιουργήσει προϊόντα εργαστηριακού κρέατος από άγρια είδη ζώων όπως λιοντάρια, τίγρεις, καμηλοπαρδάλεις και ελέφαντες. Το κρέας αυτό (μπιφτέκια, μπριζόλες κ.α.) θα δημιουργείται από κύτταρα αυτών των ζώων και σε πρώτο τουλάχιστον επίπεδο δεν τίθεται ζήτημα ηθικής τάξης. Βέβαια αν το προϊόντα αυτά αποδειχθούν εμπορικά πετυχημένα ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούν κάποιοι που να θελήσουν να προσφέρουν (προφανώς σε πολύ υψηλές τιμές) το φυσικό κρέας αυτών των ζώων με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την διατήρηση των έτσι και αλλιώς περιορισμένων πλέον πληθυσμών τους στη φύση.

«Ο λόγος που το μοσχάρι και το κοτόπουλο είναι τόσο δημοφιλή είναι ότι τα ζώα αυτά είναι τα πιο εύκολα για να είναι οικόσιτα και όχι για τη γεύση ή τη διατροφική τους αξία. Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν έχουν γευτεί τέτοιο κρέας θα μπορούν να το κάνουν μέσω της καλλιέργειας των κυττάρων αυτών των ζώων» δηλώνει ο Γιλμάζ Μπόρα, ιδρυτής της Primeval Foods η οποία αναμένει να λάβει έγκριση από τις αρμόδιες Αρχές για τη δημιουργία και πώληση αυτού του είδους κρέατος.