Κόσμος
Κυριακή, 17 Απριλίου 2022 17:20

«Δεν έχει πέσει η Μαριούπολη», λέει ο Ουκρανός πρωθυπουργός

Οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις στη νότια πόλη-λιμάνι Μαριούπολη εξακολουθούν να μάχονται αψηφώντας μια ρωσική απαίτηση να παραδοθούν, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ.

Οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις στη νότια πόλη-λιμάνι Μαριούπολη εξακολουθούν να μάχονται αψηφώντας μια ρωσική απαίτηση να παραδοθούν, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ.

«Όχι, η πόλη δεν έχει πέσει. Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις, οι στρατιώτες μας εξακολουθούν να είναι εκεί. Θα αγωνιστούν μέχρι τέλους. Αυτή τη στιγμή που σας μιλώ, εξακολουθούν να βρίσκονται στη Μαριούπολη», δήλωσε ο Σμίχαλ στην εκπομπή "This Week" του ABC και πρόσθεσε πως Ουκρανοί στρατιώτες εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους ορισμένα τμήματα της πόλης.

«Καμία μεγάλη πόλη δεν έχει πέσει. Μόνο η Χερσώνα είναι υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, όμως όλες οι άλλες πόλεις είναι υπό ουκρανικό έλεγχο», επέμεινε ο Σμίχαλ, διευκρινίζοντας ότι περισσότεροι από 900 δήμοι κάθε μεγέθους, μεταξύ των οποίων η πρωτεύουσα Κίεβο, είναι ελεύθεροι από κάθε ρωσική κατοχή.

«Αυτή τη στιγμή πολεμάμε στην περιοχή του Ντονμπάς και δεν έχουμε την πρόθεση να παραδοθούμ»", πρόσθεσε, μιλώντας στα αγγλικά.

Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα σε ένα άλλο αμερικανικό δίκτυο, το CNN, ο Ουκρανός προέδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε το ενδεχόμενο να αφήσει τη Μόσχα να καταλάβει την περιοχή του Ντονμπάς και ένα τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας, προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία.

«Η Ουκρανία και ο λαός της είναι σαφείς. Δεν έχουμε καμία διεκδίκηση στα εδάφη οποιουδήποτε άλλου, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικά μας», είπε.

Ο Σμίχαλ είπε πως θα συμμετάσχει στις συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα διεξαχθούν στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα και θα επιδιώξει οικονομική υποστήριξη για την Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Όλεγκ Ουστένκο, είχε δηλώσει πως η Ουκρανία ζήτησε από τις χώρες μέλη της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) 50 δισεκ. δολάρια ως οικονομική υποστήριξη.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters