Κόσμος
Σάββατο, 16 Απριλίου 2022 14:09

«Τρώει» ο Πούτιν τα παιδιά του;

Μια ανορθόδοξη στάση του Ρώσου προέδρου επισημαίνει ο καθηγητής Μαρκ Γκαλεότι, αναφέροντας πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται αποφασισμένος να στραφεί εναντίον όλων εκείνων με τους οποίους βρισκόταν κάποτε πιο κοντά.

Μια ανορθόδοξη στάση του Ρώσου προέδρου επισημαίνει ο καθηγητής Μαρκ Γκαλεότι, αναφέροντας πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται αποφασισμένος να στραφεί εναντίον όλων εκείνων με τους οποίους βρισκόταν κάποτε πιο κοντά.

Σύμφωνα με τον Γκαλεότι, η υπηρεσία που έκανε τα περισσότερα για να ενθαρρύνει και να επωφεληθεί από την αυξανόμενη παράνοια και απομόνωση του Πούτιν είναι επίσης η πρώτη που υποφέρει από αυτήν. Παρασυρμένος από φόβο, θυμό και ύβρι, ο Πούτιν καταλήγει απλώς να αποδυναμώσει περαιτέρω το καθεστώς του, σχολιάζει ο καθηγητής, δίνοντας το παράδειγμα του πρώην αναπληρωτή επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), συνταγματάρχη στρατηγού Σεργκέι Μπεσέντα, ο οποίος μεταφέρθηκε από τον κατ' οίκον περιορισμό στην ανακριτική πτέρυγα της διαβόητης φυλακής Λεφόρτοβο.

Ο Μπεσέντα  ήταν επικεφαλής της Πέμπτης Υπηρεσίας της FSB, η οποία ήταν ουσιαστικά το παράρτημά της στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, ήταν υπεύθυνος για μια μακροχρόνια εκστρατεία ανατροπής με στόχο την προετοιμασία του εδάφους για μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εξηγεί ο Γκαλεότι που ειδικεύεται στα ρωσικά θέματα.

Ο κύκλος των «yes men»

Ο ίδιος και ο αναπληρωτής του φέρονται να κρατούνται με την κατηγορία της υπεξαίρεσης επιχειρησιακών κονδυλίων. Η κατηγορία δεν είναι καθόλου εξωπραγματική, σημειώνει ο καθηγητής, τονίζοντας ότι αυτή είναι μάλλον η δικαιολογία και όχι ο λόγος για τη σύλληψή του.

Σύμφωνα με τον Γκαλεότι, είναι μάλλον ξεκάθαρο ότι ο Πούτιν είναι εξοργισμένος από την αποτυχία της αρχικής του επιχειρησιακής δράσης στην Ουκρανία, και αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους. Ο Μπεσέντα έλεγε στον Πούτιν αυτό που ήθελε να ακούσει, είτε ότι οι Ουκρανοί στέναζαν κάτω από τον ζυγό ενός νεοναζιστικού, αμερικανικού καθεστώτος- μαριονέτας και οι περισσότεροι ήθελαν την «απελευθέρωση», είτε τουλάχιστον ότι ήταν τόσο αποθαρρυμένοι και διχασμένοι που θα δεν καταφέρουν να σχηματίσουν καμία σοβαρή αντίσταση.

Στην πραγματικότητα, υπογραμμίζει ο καθηγητής, ο Πούτιν δεν έχει κανέναν άλλο να κατηγορήσει παρά μόνο τον εαυτό του. Για χρόνια περιορίζει τον κύκλο των συμβούλων και των έμπιστων μελών του σε μια ολοένα και μικρότερη ομάδα «yes men», κολλητών και ιδεολογικών μικρογραφιών του ίδιου. Επιπλέον, έχει καταστήσει σαφές πόσο λίγο είναι πρόθυμος να ανεχθεί απόψεις που έρχονται σε αντίθεση με τις προκαταλήψεις και τις υποθέσεις του.

Στην «πυρά»

Όμως, αυτοί που ζουν με αυτούς τους κανόνες πεθαίνουν από αυτούς τους κανόνες, λέει χαρακτηριστικά ο Γκαλεότι, προσθέτοντας πως ο Πούτιν δεν μπορεί να παραδεχθεί τα δικά του λάθη, επομένως θα αναζητήσει άλλους να κατηγορήσει για την κατάσταση. Προβλέπει μάλιστα ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι τον Μπεσέντα.

Ο Πούτιν- τονίζει ο Γκαλεότι- δεν είναι ακόμα έτοιμος να ακούσει μια αλήθεια διαφορετική από αυτή που θέλει να ακούει. Ωστόσο, η πτώση του Μπεσέντα ίσως να προαναγγέλλει μια ευρύτερη εκκαθάριση της FSB και άλλων υπηρεσιών ασφαλείας. Υπάρχουν ήδη άλλωστε ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι έως και 150 αναλυτές και αξιωματικοί της FSB μπορεί να έχουν απολυθεί.

Ως ένα βαθμό, αυτό αντανακλά τον αποτελεσματικό πόλεμο πληροφοριών της Ουκρανίας και της Δύσης που αποσκοπεί στην καλλιέργεια ενός κλίματος διχόνοιας στη Μόσχα. Το πρόσφατο μπαράζ ισχυρισμών και αποκαλύψεων έχει κρατήσει το Κρεμλίνο σε μεγάλο βαθμό στο πίσω μέρος. Παράλληλα, ενώ οι υποτιθέμενες διαρροές από δυσαρεστημένους αξιωματικούς της FSB είναι αμφισβητήσιμες, φαίνεται ότι ήταν αρκετές για να πυροδοτήσουν ένα κλίμα παράνοιας στη Μόσχα, σημειώνει και εξηγεί:

Όταν οι κυνηγοί μαγισσών είναι στην πόλη, είναι δεδομένο ότι κάποιος πρόκειται να καεί στην πυρά, οπότε ο πειρασμός είναι να κάνει ο καθένας ό,τι καλύτερο μπορεί για να ενοχοποιήσει κάποιον άλλο. Σε αυτό το έντονο κλίμα φόβου, καχυποψίας και αγωνίας, οι στενότεροι σύμμαχοι του Πούτιν αρχίζουν να στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου.  

naftemporiki.gr