Κοινωνία
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022 09:58

Υπόθεση Πάτρας: Κρίσιμα ερωτήματα και αντιφάσεις για τον θάνατο της Ίριδας - Τι εξετάζουν οι αρχές

Κρίσιμα ερωτήματα και αντιφάσεις προκύπτουν σχετικά με τον θάνατο του 6 μηνών βρέφους της οικογένειας Πισπιρίγκου – Δασκαλάκη και ειδικότερα την ώρα που εξέπνευσε το παιδί στην κούνια του σπιτιού του στην Πάτρα.

Κρίσιμα ερωτήματα και αντιφάσεις προκύπτουν σχετικά με τον θάνατο του 6 μηνών βρέφους της οικογένειας Πισπιρίγκου – Δασκαλάκη και ειδικότερα την ώρα που εξέπνευσε το παιδί στην κούνια του σπιτιού του στην Πάτρα.

Σύμφωνα με το πιστοποιητικό θανάτου από το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων που διακομίστηκε το παιδί στις 21 Μαρτίου 2021, η ώρα θανάτου ήταν 11.55.

Η μητέρα Ρούλα Πισπιρίγκου, ανέφερε ότι η μικρή Ίριδα πέθανε μεταξύ 8 και 9 το πρωί. «Όταν πήγαμε στο Καραμανδάνειο, δεν μας είπαν οι γιατροί την ώρα. Μόνο η ιατροδικαστής», φέρεται να δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή.

Ωστόσο, η Ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα, ανέφερε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι «Όταν η σορός έχει φυλαχθεί σε ψυκτικό θάλαμο και η νεκροτομή γίνεται μετά από αυτή τη διαδικασία, ποτέ και σε καμία περίπτωση ο ιατροδικαστής δεν προβαίνει σε εκτίμηση ώρας θανάτου».

Στη συνέχεια η αδελφή  της Ρούλας Πισπιρίγκου φέρεται να δήλωσε αρχικά ότι «Ξυπνήσαμε γύρω στις 10.30 το πρωί. Πήγα στο παιδί και το βρήκα νεκρό».

Το σήμα κέντρου ΕΚΑΒ προς ασθενοφόρο ήταν στις 11.37. «Ειδοποιηθήκαμε από μητέρα βρέφους στην οδό Μπιζανίου 27. Δεν έχει αισθήσεις», είπαν από το κέντρο του ΕΚΑΒ, ενώ σε δεύτερο χρόνο η αδελφή της Ρούλας Πισπιρίγκου ανέφερε «Μπορεί να ήταν και 11.15, δεν θυμάμαι καλά».

Όπως υποστηρίζει το ΕΚΑΒ, χρειάστηκαν μόνο 7 λεπτά εκείνο το πρωινό, για να φθάσει το ασθενοφόρο από το κέντρο της Πάτρας στην οδό Μπιζανίου, στο σπίτι της οικογένειας και ουδέποτε «έχασε» το δρόμο, όπως ειπώθηκε διότι ο δρόμος είναι κεντρικός και αρκετά γνωστός στους διασώστες.

Ο πατέρας των παιδιώνΜάνος Δασκαλάκης, αν και δεν ήταν στο σπίτι, βρισκόταν πολύ κοντά και έφθασε αμέσως, πριν το ασθενοφόρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρούλα Πισπιρίγκου προσπαθούσε με ΚΑΡΠΑ να επαναφέρει το βρέφος. Η μικρή Ιριδα όμως, είχε «φύγει». «Σας παρακαλώ, κάντε κάτι, έχουμε ήδη χάσει ένα παιδί», έλεγε ο Μάνος Δασκαλάκης, όταν έφτασε το ΕΚΑΒ.

Οι διασώστες, μαζί και ο γιατρός της Κινητής Μονάδας διαπιστώνουν πως τα άκρα του βρέφους είναι παγωμένα και τα χείλη μελανιασμένα. Ο θάνατος είχε επέλθει ώρα πριν. «Γιατί δεν ειδοποιήσατε το ΕΚΑΒ νωρίτερα;», ρωτά ο γιατρός, για να λάβει την απάντηση από τον Μάνο Δσκαλάκη πως «τώρα το είδαμε».

Η διαδικασία της ανάνηψης ξεκίνησε γρήγορα, αλλά το βρέφος δεν είχε πια ούτε αναπνοή. Ο γιατρός ενημερώνει άμεσα το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο, να προετοιμαστούν για την ανέλπιστη τελευταία προσπάθεια ανάνηψης της μικρής.

Ακολουθώντας το ασθενοφόρο με το αυτοκίνητο, Μάνος και Ρούλα, φθάνουν στο Καραμανδάνειο, όπου ομάδα γιατρών κα νοσηλευτών παραλαμβάνει το παιδί, διαπιστώνοντας ότι έχει καταλήξει.

Τι είπε η ιατροδικαστής που διαψεύδει ο Απ. Λύτρας

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος». η αντιπαράθεση σχετικά με τον θάνατο της μικρής Ίριδας συνεχίστηκε και χθες, με πρωταγωνιστή τον πρώην δικηγόρο του ζεύγους Δασκαλάκη, Απόστολο Λύτρα, και την ιατροδικαστή Πατρών, Αγγελική Τσιόλα.

Ο κ. Λύρας υποστήριξε πως, συνομιλώντας με τρεις από τους εμπλεκόμενους ιατροδικαστές, τον διαβεβαίωναν ότι οι θάνατοι των παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα δεν οφείλονται σε εγκληματική ενέργεια.

Ο πρ. νομικός σύμβουλος του ζεύγους Απ. Λύτρας είπε πως όταν αποκαλύφθηκαν οι αμυχές στο πρόσωπο της Μαλένας, επικοινώνησε με τους ιατροδικαστές Χριστίνα Τσάκωνα, Σωκράτη Τσαντίρη και Αγγελική Τσιόλα (νεκροψία Ίριδας)και τον διαβεβαίωσαν ότι οι θάνατοι των παιδιών δεν οφείλονται σε εγκληματική ενέργεια

Η λ. Τσιόλα παρενέβη άμεσα και σε μήνυμα που απέστειλε είπε: «Όταν είπα στον Απόστολο Λύτρα για ενδεχόμενο ασφυκτικού θανάτου, μου είπε ότι αν το αναφέρω αυτό, θα βάλω την κ. Πισπιρίγκου στη φυλακή». Η κ.Τσιόλα αποκάλυψε ακόμη πως ο δικηγόρος της ζήτησε να συναντηθούν στην Πάτρα, εκείνη αρνήθηκε και του τόνισε σε όλους τους τόνους πως «τα ευρήματα που έχει δεν είναι μόνο του αιφνίδιου θανάτου, αλλά και της ασφυξίας».

Σημειώνεται ότι ο Απ. Λύτρας διέψευσε ότι είχε τη συγκεκριμένη συνομιλία με την ιατροδικαστή.

Οι αστυνομικοί είναι βέβαιοι

Όπως είναι γνωστό, την έρευνα για τον θάνατο της Ίριδας έχουν αναλάβει οι ιατροδικαστές Καρακούκης και Καλογριάς. Από την πλευρά τους, οι αστυνομικοί είναι βέβαιοι ότι σύντομα θα έρθει το επόμενο βήμα, πρώτα για το θάνατο του βρέφους και μετά για τη Μαλένα, το 3μιση ετών παιδί της οικογένειας.

Την ίδια ώρα, ο ιδιώτης ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, δήλωσε: «Ακούγαμε στην αρχή, ότι η Τζωρτζίνα ήταν το περιστατικό που ξεκλείδωσε ουσιαστικά και τους άλλους δύο θανάτους. Εάν θέλετε την εκτίμησή μου, ακόμα, και σε δικαστικό επίπεδο, το παιδί το οποίο μας δίνει την καθοριστική βολή στη δράστιδα ή στους δράστες είναι η Ίριδα. Η Ίριδα δεν μπορεί να υποστηριχθεί από κανέναν, ούτε ιατρικό λάθος, ούτε οτιδήποτε άλλο. Είναι ένα παιδί που κατέληξε στο σπίτι. Είναι ένα παιδί που κατέληξε από ξεκάθαρη αιτία θανάτου, την οποία πλέον ειλικρινά δεν θέλω να προκαταβάλω, γιατί έχω απεριόριστη εμπιστοσύνη στους πραγματογνώμονες, αλλά θα δείτε ότι στην Ίριδα δεν θα μπορεί να υπάρξει κανένα επιχείρημα, ούτε σε επίπεδο δικαστηρίου, ούτε σε κανένα άλλο επίπεδο από τη δράστιδα ή τους δράστες».

Τα ύποπτα στοιχεία

Τα ύποπτα στοιχεία, τα οποία εξετάζουν οι Αρχές στην υπόθεση θανάτου της Μαλένας είναι τα εξής:

  • Αλλοιώσεις σε συκώτι και νεφρό
  • Ασφυκτικός θάνατος: Θεωρείται δεδομένος για πολλούς ιατροδικαστές
  • Το πανάκι στο χέρι του παιδιού
  • Δύο εκδορές στη μύτη και ένα έκζεμα στο μάγουλο
  • Τα 35 λεπτά της ώρας, που είναι η διαφορά από την ώρα που η Ρούλα Πισπιρίγκου λέει πως ειδοποίησε τους γιατρούς στο νοσοκομείο «Ελπίς» μέχρι την ώρα που φτάνουν οι γιατροί.

Ερωτηματικά και για την Μαλένα 

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται  και οι έρευνες για τις συνθήκες θανάτου της  μικρής Μαλένας. 

Μιλώντας στο Star, η διευθύντρια του ογκολογικού τμήματος του «Αγλαΐα Κυριακού» και ογκολόγος της μκρής, κατηγορηματικά υποστήριξε ότι δεν πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια, καθώς δεν υπήρχε καμία λειτουργική βλάβη στο συκώτι της. 

Όπως είπε, 24 ώρες πριν τον θάνατο είχε γίνει βιοχημικός έλεγχος στο ήπαρ της Μαλένας, ο οποίος είχε βγει καθαρός, ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή είχε άρτια κλινική εικόνα. «Πώς τότε υπάρχει ηπατική ανεπάρκεια», αναρωτήθηκε. 

Σε ερώτηση για το αν λόγω της χημειοθεραπείας θα μπορούσε να προκληθεί ηπατική ανεπάρκεια, εκείνη απάντησε: «Ακόμα και παιδιά που κάνουν χρόνια χημειοθεραπεία μπορεί να επηρεάζεται το ήπαρ, όμως έχουν άριστη ηπατική λειτουργία».

«Μέχρι και την τελευταία στιγμή είχα ένα παιδί άγγελο, ένα παιδί αστέρι, ήταν άρτια η κατάστασή της». Τέλος, η ογκολόγος είπε δυο λόγια για τη Ρούλα Πισπιρίγκου και τον Μάνο Δασκαλάκη: «Οι γονείς δεν μου έδωσαν ούτε λεπτό την εντύπωση ότι δεν ασχολούνταν με το παιδί. Αναμένω να καταθέσω στις αρχές», δήλωσε χαρακτηριστικά.