Απόψεις
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022 08:11

Θαμπός καθρέπτης

Ένας από τους βασικούς «καθρέπτες» κάθε οικονομίας είναι το χρηματιστήριο και στην Ελλάδα ο «καθρέπτης» αυτός παραμένει… θαμπός εδώ και πολλά χρόνια.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Πλάτωνα Τσούλου
[email protected] 

Ένας από τους βασικούς «καθρέπτες» κάθε οικονομίας είναι το χρηματιστήριο και στην Ελλάδα ο «καθρέπτης» αυτός παραμένει… θαμπός εδώ και πολλά χρόνια.

Με τον μέσο ημερήσιο τζίρο να είναι σχεδόν... ανύπαρκτος, τη συνολική κεφαλαιοποίηση να έχει καταρρεύσει και τις αποχωρήσεις των εισηγμένων να αποτελούν μια ανεπιθύμητη κανονικότητα, το ελληνικό χρηματιστήριο εμφανίζει εικόνα απαξίωσης.

Βέβαια, η αγορά μετοχών πέρασε μέσα από τις… συμπληγάδες της δεκαετούς κρίσης χρέους, που ως αποτέλεσμα είχαν την πλήρη αποδιοργάνωσή της.

Η έκταση της ζημίας ήταν, μάλιστα, τέτοια που το Χρηματιστήριο Αθηνών παρέμεινε σε απαξία και μετά την έξοδο της χώρας από το τρίτο μνημόνιο, το 2018. Μόνο πέρυσι διαγράφηκαν 14 εισηγμένες εταιρείες από το Χ.Α. και στη διετία 2019-2020 συνολικά 22, ενώ μετρώντας από το 2000 οι διαγραφές υπολογίζονται στις 300, φθάνοντας στο διπλάσιο των εταιρειών που παραμένουν σήμερα εισηγμένες. Η 300ή διαγραφή ήταν της Νίκας και η 299η της Καραμολέγκος, ενώ έρχεται και η 301η, αυτή της Ευρωπαϊκής Πίστης, λόγω εξαγοράς της από την Allianz.

Απευθείας εισαγωγή εταιρείας στην κύρια αγορά του Χ.Α. έχει να καταγραφεί από το 2016, όταν τελευταία την… πόρτα του Χρηματιστηρίου χτύπησε η Intercontinental International ΑΕΕΑΠ. Έκτοτε μόνο αποχωρήσεις υπήρξαν και μόλις χθες ανακοινώθηκε η κατάθεση αιτήματος της Dimand στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την εισαγωγή της στο Χ.Α.

Η εν λόγω εξέλιξη αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε με τις κατάλληλες κινήσεις και παρά το κακό κλίμα που επικρατεί διεθνώς λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, να ανοίξει ένας νέος κύκλος εγγραφών στο Χρηματιστήριο, από ισχυρούς «παίκτες» της επιχειρηματικής κοινότητας, που θα αναθερμάνουν την αγορά μετοχών, ξεθαμπώνοντας τον «καθρέπτη» της.