Τους καθιερωμένους χαιρετισμούς στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απηύθυναν εκπρόσωποι άλλων κομμάτων και πολιτικών κινήσεων.
Τους καθιερωμένους χαιρετισμούς στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απηύθυναν εκπρόσωποι άλλων κομμάτων και πολιτικών κινήσεων. Μετά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την οποία ξεκίνησαν οι εργασίες του συνεδρίου, το λόγο έλαβαν ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων της Νέας Δημοκρατίας (ΟΝΝΕΔ) Παύλος Μαρινάκης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, η συμπρόεδρος των Οικολόγων Πράσινων, Κατερίνα Ανδρικοπούλου-Σακοράφα και ο επικεφαλής της πολιτικής κίνησης ΠΡΑΤΤΩ, Νίκος Κοτζιάς.
Τη σημασία της διοργάνωσης του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά από όλα τα χρόνια της πανδημίας υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ στο συνέδριο, Παύλος Μαρινάκης κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στα μέλη του συνεδρίου. Όπως είπε, είναι «σημαντικό» να εκφράζονται τα μέλη σε τέτοιου είδους εσωκομματικές εκδηλώσεις. Ο ίδιος παραδέχθηκε πως είναι «αμήχανο» να μιλάει σε ένα κοινό που «δε θα συμφωνήσει με αυτά που θα πει», ειδικά, όπως είπε «μετά την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Ωστόσο, τόνισε πως μια τέτοια συμμετοχή έχει κάτι παραπάνω από «εθιμοτυπική αξία» καθώς «σε μια δημοκρατία ο διάλογος δεν πρέπει να σταματάει στιγμή, ακόμα και όταν η σύγκρουση είναι σφοδρή».
Ο Π. Μαρινάκης αναφέρθηκε στα τρία χρόνια που κλείνει σε λίγο καιρό η κυβέρνηση της ΝΔ «μετά από εκλογές», αντικρούοντας τα «περί καθεστώτος» που ακούστηκαν, όπως επισήμανε. Σε αυτά τα «περίπου τρία χρόνια», είπε, συνέβησαν «όσα δεν έχουν συμβεί σε δεκαετίες».
Συγκεκριμένα, κάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να «συμφωνήσει» στα «ελάχιστα αυτονόητα» παρά τις «μεγάλες πολιτικές διαφορές», όπως ότι «οι μαξιμαλιστικές λογικές στην οικονομία κάθε άλλο παρά ωφέλησαν τον τόπο, είτε εκφράστηκαν από κυβερνώντες είτε από αντιπολιτευόμενους».
Επίσης, αναφέρθηκε σε πεπραγμένα της κυβέρνησης όπως η «έμπρακτη στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», η «μείωση των φόρων περισσότερο από κάθε άλλη κυβέρνηση» και η καταγραφή ιστορικού χαμηλού στην ανεργία. Ζήτησε παράλληλα «κοινή στάση για τα εμβόλια» και «καταδίκη της ρωσικής εισβολής χωρίς αστερίσκους». Ανάμεσα στα σημεία προς εύρεση κοινών τόπων, συμπεριέλαβε και την «ασφάλεια» στα «πανεπιστήμια και στις γειτονιές», υποστηρίζοντας ότι «η ασφάλεια δεν είναι ούτε δεξιά ούτε αριστερή πολιτική».
«Τα κόμματα οφείλουν να απαντούν με γενναιότητα και καθαρότητα στα διλήμματα, ειδικά σε εκείνα που δοκιμάζουν αρχές και αξίες της πολιτικής και κοινωνικής υπόστασής τους», είπε στον χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, φέρνοντας ως παράδειγμα το θέμα του εμβολιασμού και της καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που «πρέπει να είναι απόλυτη και ξεκάθαρη» από κάθε πολιτική δύναμη του δημοκρατικού τόξου, όπως είπε.
Παράλληλα επεσήμανε πως «τα αποτελέσματα της νεοσυντηρητικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ γίνονται ολοένα πιο αισθητά στους πολίτες και ιδιαίτερα στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα» και ότι «εμμονικά καθυστερεί να λάβει δραστικά μέτρα» απέναντι στην ακρίβεια, γιατί «δεν θέλει να συγκρουστεί με τα συμφέροντα που κερδοσκοπούν μέσα στην κρίση». Επιπλέον, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν έχει πράξει τίποτα για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, καθώς «δεν πιστεύει στο κοινωνικό κράτος».
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είπε πως αντίθετα, «η ευρωπαϊκή και ελληνική σοσιαλδημοκρατία παρέχει τις προτάσεις για ένα σχέδιο κοινωνικής ευημερίας και ανθεκτικότητας για την αντιμετώπιση των συνεπειών κάθε μελλοντικής κρίσης». Τόνισε ότι «χρέος των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων είναι να αναδείξουν τις επώδυνες πολιτικές της κυβέρνησης ΝΔ και να αντιπαραβάλουν λύσεις με τρόπο τεκμηριωμένο και κοστολογημένο.
«Είναι εμφανείς οι διαφοροποιήσεις μας, τόσο σε ιδεολογικό, όσο και σε προγραμματικό επίπεδο», είπε ο κ. Μάντζος, σχολιάζοντας ότι όμως «χάρηκε πραγματικά» παρατηρώντας το μήνυμα «Αλλαγή» στα συνθήματα του συνεδρίου, «που για τη δική μας παράταξη δεν μια απλή λέξη, αλλά γενετικό στοιχείο της πολιτικής ταυτότητας και της ιστορίας μας».
Είπε ότι η «πραγματική αλλαγή» είναι η τόλμη για τομές και μεταρρυθμίσεις όπως το ΕΣΥ, το ΑΣΕΠ, οι ανεξάρτητες αρχές, η Διαύγεια κτλ, προσθέτοντας ότι «έτσι βιώνεται από τους πολίτες η αλλαγή, όχι μέσα από ρητορικές πλειοδοσίες ή αναχρονιστικά συνθήματα». Ανέφερε ακόμη, ότι «προοδευτική πολιτική σε δύσκολους καιρούς σημαίνει, όχι λόγια αλλά πράξεις, σύγκρουση με συμφέροντα και πρακτικές που μας κρατούν καθηλωμένους στο χθες, αντιπολίτευση με προγραμματικό λόγο και αξιοπιστία, δίχως λαϊκισμό και τεχνητές εντάσεις, στο πλαίσιο μιας ισχυρής σοσιαλδημοκρατικής πρότασης».
Να βρει «τις απαντήσεις, τις λύσεις και τα προτάγματα που θα ξαναθέσουν την κοινωνία στο επίκεντρο των πολιτικών προτεραιοτήτων» ευχήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο, ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, «μακριά από τους οδυνηρούς συμβιβασμούς τους οποίους δυστυχώς επιλέξατε να υπηρετήσετε μετά το βράδυ της 5ης Ιουλίου του 2015, παρά το γενναιόδωρο ΟΧΙ με το οποίο μας τίμησε τότε ο ελληνικός λαός».
Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη για «αυτοκριτική» και τόνισε επίσης, την ανάγκη του «κόσμου εκεί έξω» για «μια Αριστερά που δεν θα τον διαψεύσει ξανά, βαπτίζοντας την συνθηκολόγηση 'έντιμο συμβιβασμό'». Επίσης δήλωσε πως το ΜέΡΑ25 θα συγκρουστεί «με την Ολιγαρχία, με ή χωρίς» τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τέλος, αναφέρθηκε σε «συμπράξεις» στις οποίες έχει καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σε «πολιτικά ζητήματα» που έχει θέσει, χωρίς να λάβει «συγκεκριμένες απαντήσεις».
Η συμπρόεδρος των Οικολόγων Πράσινων, Κατερίνα Ανδρικοπούλου-Σακοράφα, ανέφερε ότι οι Ο.Π. «είμαστε η κυρίαρχη αυτόνομη πράσινη πολιτική οντότητα στην Ελλάδα, οι θέσεις μας φιλτράρονται πάντα μέσα από τις αρχές της βιωσιμότητας». Σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή είναι από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και τα παιδιά μας, και πως «οι Ο.Π. δίνουμε δυναμικό παρών με ολοκληρωμένες βιώσιμες προτάσεις και ανοίγουμε τον δρόμο για την πράσινη μετάβαση».
Πρόσθεσε ότι «όλες οι φωνές που ανήκουμε στο προοδευτικό δημοκρατικό τόξο οφείλουμε να αναγνωρίζουμε τους κινδύνους και τις προκλήσεις και να διατηρούμε πάντα ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και πολιτικού διαλόγου, χαράσσοντας το νέο πλαίσιο για την επόμενη μέρα».
Ν. Κοτζιάς, ΠΡΑΤΤΩ
Την «επείγουσα ανάγκη» για τη δημιουργία ενός «μεγάλου μετώπου, δημοκρατικού και αριστερού» τόνισε ο επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ, Νίκος Κοτζιάς στον δικό του χαιρετισμό προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ο ίδιος σχολίασε ότι «αν έδειξαν κάτι οι εκλογές στη Γαλλία», είναι ότι με την αριστερά «ενωμένη» θα ήταν «διαφορετική» η εικόνα στον δεύτερο γύρο, με την «Λεπέν νικημένη».
Ειδικότερα, ο επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ πρότεινε να προχωρήσουν με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε τέσσερα φόρουμ «διαλόγου και δράσης», για την «ενέργεια», την «αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης», «ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, την ακρίβεια και την ανεργία» και για «τη δημοκρατία».
Δεν αρκεί να ηττηθεί η τωρινή κυβέρνηση αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε στην ήττα της ολιγαρχίας. Η χώρα κυβερνάται με βάση τα συμφέροντα τεσσάρων τραπεζών και δέκα οικογενειών, σχολίασε ο Ν. Κοτζιάς.